Kinija nusičiaudėjo — rinka krito: kodėl neverta tikėti Vakarų "fake news" apie naftą

Autorius: Borisas Marcinkevičius Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-20 18:46:00, skaitė 991, komentavo 4

Kinija nusičiaudėjo — rinka krito: kodėl neverta tikėti Vakarų

Kinijos ekonomikos mastas, padidėjęs pusantro milijardo žmonių gyvenimo lygis kardinaliai pakeitė galios pusiausvyrą planetoje

Daugybė komentarų apie įvykius pasaulio naftos rinkoje, neseniai pasirodę beveik visuose naujienų portaluose, turi vieną nuostabią savybę, kurią nėra taip lengva pastebėti. Kovo 6 dieną šalių, dalyvaujančių OPEC+ susitarime, ministrai negalėjo susitarti dėl savo pozicijų. Teisingai, OPEC lyderis yra Saudo Arabija, o Rusija užima pirmąją vietą pagal gamybą tarp 11 šalių, kurios organizaciniu požiūriu nėra OPEC narės, bet kurios dalyvavo OPEC+ susitarime. Štai kodėl susitarimo žlugimas laikomas aštriu Saudo Arabijos ir Rusijos konfliktu.

Rusija nesutiko su Saudo Arabijos ultimatumu, kuriuo pareikalauta sumažinti produkcijos gavybą iki 1,5 milijono barelių per dieną. Po kelių dienų "Saudi Aramco" vadovai paskelbė, kad po 2020 metų balandžio 1 dienos, Kai nustos galioti ankstesnis OPEC+ susitarimas, bendrovės gamyba padidės nuo dabartinių 9,7 mln. barelių per dieną iki 12,0 mln. Remdamiesi prekybos prekių biržose visame pasaulyje rezultatais galime kasdien stebėti įvykius internete.

Daugelis komentatorių ir ekspertų pagrįstai mano, kad toks kainų kritimas galėtų padėti JAV skalūnų pramonei atsidurti ties žlugimo riba: nepaisant visų naftos gavybos patobulinimų naudojant hidraulinį ardymą, "skalūnų" barelio gavyba kainuoja vidutiniškai apie 40 USD. Nepaisant puikių JAV ir Saudo Arabijos lyderių santykių, "Saudi Aramco" ne tik nesistengia pakeisti šios situacijos, bet ir pareiškia ketinimą ją padaryti dar dramatiškesnę: bendrovės vadovai arabų vartotojams siūlo Europos naftos atsargas su papildoma šešių-septynių dolerių nuolaida nuo paskelbtos kainos.

Verbalinės intervencijos ir tikroji situacija

Pagrindinis tikslas, pasak bendrovės generalinio direktoriaus Amin Nasser ir Karalystės energetikos ministro Abdelio Azizo bin Salmano Al Saudo, yra išstumti Rusijos naftos kompanijas iš Europos rinkos. Tuo tarpu daugelis mano, kad Rusija ir jos naftos kompanijos gali atsakyti tik vienaip — siūlydamos nuolaidas "Urals" prekės ženklo naftai. Dėl to sutarčių kainos gali būti mažesnės nei gamybos sąnaudos Rusijos telkiniuose, o tai žada sukelti katastrofa naftą gaminančioms ir eksportuojančioms įmonėms.

Tiesa, visos tokio pobūdžio naujienos gaunamos iš užsienio šaltinių, kurie apsimeta nežinantys apie rublio zonos egzistavimą ir tai, kas vyksta su rublio kursu pagrindinių valiutų atžvilgiu. Tačiau Rusijos naftos gavybos kompanijų išlaidos susidaro rubliais, todėl produkcijos kaina nėra pastovi, išreikšta doleriais, ir šis "staigus užmaršumas" paverčia mūsų Vakarų partnerių naujienas sąmoningu panikos kėlimu.

Jei pasinaudosime ne Vakarų žiniasklaidos, o profesionalios agentūros "Platts" duomenimis, bus nesunku pastebėti, kad tikras vaizdas atrodo šiek tiek kitaip.

Kovo 18 dieną, kai prekės ženklo "BRENT" naftos barelio kaina pasaulinėse biržose pasiekė minimalią 24,50 USD kainą, "Surgutneftegas" su pristatymu balandžio 3 dieną iš Primorsko Kinijos bendrovei "Unipec" pardavė 100 tūkst. tonų "Ural" markės naftos ir dar 100 tūkst. tonų bus pristatyta balandžio 4 dieną norvegų bendrovei "Equinor". Nuolaida "BRENT" atžvilgiu abiem atvejais siekė 4–4,80 dolerio už barelį, atsižvelgiant į krovinių vežimą FOB sąlygomis. Tą pačią kovo 18 dieną "Shell" nupirko 100 tūkstančių tonų naftos iš "Glencore" su pristatymu iš to paties Primorsko, išsiuntimo data — balandžio 4–8 dienomis su 4,20 USD nuolaida už barelį, įskaitant krovinių vežimą FOB sąlygomis — ir tai dar ne pilnas sąrašas.

Visos šios netikros naujienos turėtų būti perskaitytos ramiai, nurodant mainų prekybos duomenis, prisimenant tradicinį galutinės sandorio kainos nustatymo metodą — ji formuojama su nuolaida "BRENT" atsižvelgiant į "BRENT" kainą išsiuntimo metu.

Todėl tikinimai, kad "Ural" kaina nukrito žemiau 20 USD už barelį ir panašiai, neatitinka tikrovės: svyravimas biržose dabar siekia dešimt procentų per dieną, neįmanoma numatyti kainos kelioms savaitėms iš anksto. Žongliravimas skaičiais, nurodant naftos rūšis, ką šiuo metu daro daugelis, skaitytojams perduoda ne tikslią ir patikrintą informaciją, o visiškai ką kita.

Todėl prieš pasiduodami slogioms nuotaikoms, laikykitės "saugos priemonių": įvertinkite informacijos šaltinį, pažiūrėkite į biržos kainas paskelbimo dieną, patikrinkite "Platts" duomenis ir tik tada darykite išvadas.

Vargina? Tada tiesiog nekreipkite dėmesio į visą šią informacijos ašį, prisimindami paprastą faktą: iki 2020 metų balandžio 1 dienos galioja OPEC+ susitarimo, kurį jos dalyviai pasirašė 2019 metų gruodžio 5 dieną, sąlygos. O tai reiškia, kad dar nebuvo pristatyta nė vieno papildomo barelio tikros naftos biržai — visos biržos prekiautojų manipuliacijos susijusios tik su "popierine" nafta, parduodamos ir perkamos ateities sutartys, o ne pati nafta.

"Platts" teikia informaciją apie fizinės naftos sandorius, paprastai jie nustato tam tikras naftos gabenimo pirkėjui iš tam tikro uosto datas, o sandorių kainos numato tam tikras nuolaidas "BRENT" kainai, tačiau šios kainos yra suformuojamos tiksliai faktinio išsiuntimo dieną. 

Faktorius pavadintas Kinija

Tačiau prie viso to: konfliktinė situacija trikampyje Saudo Arabijos — Rusijos — skalūnų naftos sektorius JAV, taip pat bandymai nuspėti situacijos pokyčius ir biržose — būtina atsižvelgti į svarbiausią veiksnį, kuris dabar nepatenka į informacinės darbotvarkės ribas. Saudo Arabija, JAV, Rusija yra naftos gamintojai, kovojantys dėl pasaulio rinkos sektorių kontrolės. Tačiau kai tik pradedame kalbėti apie šią labai globalią rinką, savaime kyla "vaikiškas" klausimas: kur yra ši rinka, kurios įmonės, kurios šalys šiuo metu yra pagrindinės naftos pirkėjos?

Jau keletą metų Kinija yra didžiausia planetos importuotoja. Žinoma, galite pabandyti suprasti, kas vyksta naftos pasaulyje, neatsižvelgdami į tai, kokie įvykiai vyksta Kinijoje, tik analizės rezultatas akivaizdžiai nepasieks tikslo.

Kinijos ekonomikos mastas, jos realus sektorius, padidėjęs pusantro milijardo žmonių gyvenimo lygis radikaliai pakeitė jėgų pusiausvyrą planetoje. COVID-19 protrūkis Kinijoje tapo linksmu "flešmobu": Kinija nusičiaudėjo ir visa planeta vienu balsu sušuko: "Būk sveika!".

Epidemijos ir karantino priemonės visoje Kinijoje lėmė tai, kad šalies BVP per pirmuosius du 2020 metų mėnesius sumažėjo 13 procentų, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2019 metais. Pramonės įmonės neveikė, prekės nejudėjo Kinijos keliais, jos gyventojai buvo izoliuoti savo namuose — tai yra pagrindinės priežastys to, kas tuo metu vyko pasaulinėje naftos rinkoje. Tie patys veiksniai, lėmę mažesnį naftos suvartojimą Kinijoje, yra tikroji OPEC+ susitarimo sulaužymo priežastis.

Kovo 17 dieną naujienų agentūra "Xinhua" paskelbė oficialią KLR plėtros ir reformų valstybinio komiteto informaciją: "Daugiau nei 90 procentų didžiųjų Kinijos pramonės įmonių atkūrė gamybą. <...> Duomenys apie elektros energijos suvartojimą liudija greitą atsigavimą įvairiose pramonės šakose: spalvotųjų metalų metalurgijoje rodiklis grįžo į 2019 metų lygį, farmacijos, chemijos ir elektronikos pramonėje jis siekė 90 procentų normos".

Kinijos pramonė atsigauna po sunkaus laikotarpio, įtikinamai įrodydama savo pasirinkto socialinio ir ekonominio modelio tvarumą. Nukritusios kainos yra aiškus požymis, kad pasaulinė naftos rinka tapo pirkėjų rinka, todėl situacijos analizė įmanoma tik turint omenyje veiksnį, "kuris vadinasi Kinija" — tik tokiu atveju analizė bus išsami.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.