Mutuoja ne tik koronavirusas. Lietuva bijo grįžti į niūriuosius 90-uosius

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-07 11:05:00, skaitė 848, komentavo 7

Mutuoja ne tik koronavirusas. Lietuva bijo grįžti į niūriuosius 90-uosius

Lietuvos policijos kriminaliniuose pranešimuose vis dažniau mirga pranešimai apie pastaraisiais metais pamirštus nusikaltimus: apvogti automobiliai, vasarnamiai. Ir ateityje, matyt, laukia rimtesni nusikaltimai

Vyriausybė praneša, kad neįtikėtinomis pastangomis ji grąžina Lietuvos piliečius į tėvynę. Pats metas pasidžiaugti, kad kadaise prarastos rankos vėl ims dirbti Lietuvos, o ne Britanijos, Airijos ar Norvegijos darbo rinkos naudai. Taip galbūt ir gyventojų skaičius vėl pasieks tris milijonus. Vėl uždainuosime garsiąją Mikutavičiaus dainą "Trys milijonai".

Tačiau policija kažkodėl nėra patenkinta. Juk tarp grįžtančių iš koronavirusu užkrėstų Italijos, Ispanijos ir tos pačios Anglijos yra daug "nusikalstamų elementų". Pabėgę į gimtąją Lietuvą iš COVID-19 paveiktų pavojingų Europos sričių, nusikaltėliai "per vieną naktį" nepasuks sąžiningu keliu ir toliau mėgausis įvaldytais "amatais". Tiesa, šiek tiek pakitusiomis darbo sąlygomis.

Socialiniuose tinkluose lietuviai jau perspėja vieni kitus, kad prisistatę "dezinfekuotojais" ateina į namus ir butus svetimi žmonės. O vasarnamius "švarina" kaip reikalas, su triguba energija.

Pati policija dažnai net neturi laiko reaguoti ir surašinėti protokolų dėl vagysčių ir įsilaužimų. Visos pajėgos dėl koronaviruso patruliuoja gatvėse. Štai čia tikra sėkmė! Vien praėjusį savaitgalį daugiau nei 150 gyventojų buvo nubausta už režimo pažeidimą. O savanoriai padėjėjai — stebėtojai pro langus — pranešė apie 500 piliečių, kurie tariamai pažeidė karantiną. Reikėtų reaguoti į šiuos pranešimus, o ne į navigacijos ir traktoriaus detalių vagystes, apie kurias anksčiau rašė Sputnik Lietuva su nuoroda į Lietuvos policijos spaudos tarnybą. Šiandien kova su koronavirusu yra svarbesnė nei rūpinimasis būsimu pasėliu, kurio galima ir nesulaukti.

Ar pamenate, kaip niūriais 90-aisiais pasiimdavote iš savo automobilių radijas, nuimdavote nuo priekinio stiklo valytuvus ir slėpėte piniginę su grynais liemenėje, atokiau nuo įmantrių ilgapirščių? Taip, atsiradus banko kortelėms, nusikalstamas elitas — kišenvagiai — tapo istorija. Šiandien apie juos rašo istorinius romanus. Juos pakeitė programišiai, kurie per porą valandų prie kompiuterio uždirba daugiau nei anksčiau nusikaltėlių gauja.

Elito nusikalstamumas mutuoja, prisitaiko prie naujų darbo sąlygų. Tačiau įprastas "gop-stop", vagystės iš sandėlių, parduotuvių ir net plėšimai niekur nedingo. Šis greitas turto perskirstymo būdas ir šiandien išlieka paklausus nusikalstamoje aplinkoje. Ypač tada, kai šalyje didėja nedarbo lygis ir mažėja legalaus uždarbio galimybės. O valgyt juk norisi kasdien. Todėl bedarbiai ir žengia slidžiu nusikalstamu keliu.

Pasaulio žiniasklaidoje vis dažniau pranešama apie beprotišką plėšikavimą pirmaujančiose išsivysčiusios demokratijos šalyse — JAV ar Didžiojoje Britanijoje. Per socialinius tinklus susibūriavę "mėgėjai" draugiškai susirenka parduotuvėse, prisikrauna pilnus krepšius ir užpuola kasas. Prekybos centrų apsauga tokiais atvejais lieka bejėgė.

Lietuvoje tokių atvejų neužfiksuota. Kol kas. Tačiau daugumos jau ir taip skurstančių gyventojų lėšos maistui baigiasi. Dar viena ar dvi savaitės karantino — ir jau galima neeiti į parduotuves. Nebus pinigų.

Panašu, kad vyriausybė kažką žada. Net 5,5 milijardo eurų ketinama skolintis iš pasaulio bankų. Sakoma, kovai su koronavirusu. Kur ir kaip bus išleistos tokios milžiniškos lėšos? Apie tai galvoja ne tik paprasti šalies piliečiai, bet ir daugybė kriminalinių autoritetų. Šiandien daugelis jų arogantiškai vadinami "politikais" ir "verslininkais".

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.