Skandinaviškas portalas 15min.lt pagautas viešai meluojant ir kvailinant Lietuvos žmones, o seimo narė - jam padedanti

Autorius: Laurynas Ragelskis Šaltinis: http://ragelskis.lt... 2015-07-29 03:12:48, skaitė 4750, komentavo 2

Skandinaviškas portalas 15min.lt pagautas viešai meluojant ir kvailinant Lietuvos žmones, o seimo narė - jam padedanti

Kaip yra bulvarai ir bulvarinė spauda, taip yra ir kanalizacijos grioviai, bei spauda kanalizacinė, kurios vienas ryškiausių atstovų ir yra skandinavams priklausantis "žiniasklaidos" portalas 15min.lt su visais savo "tyrėjais" ir homo copypastus. Skaityti tokią kanalizacinę spaudą - garbingo asenizatoriaus titulo vertas žygdarbis, todėl paprastai aš vengiu atsiversti 15min.lt.

Vienintelis būdas pasimėgauti "pačius aukščiausius standartus atitinkančiu" skandinavišku produktu - tai susigundyti paspausti nuorodą, kokioje nors kitoje, daug padoresnėje interneto vietoje ir taip teleportuotis į alternatyvią skandinavišką realybę.

Šį kartą tarpininko, platinančio 15min.lt infobacilas, funkciją atliko ne bet kas, o pati Lietuvos Respublikos seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė, džiaugsmingai savo Feisbuko paskyroje pasidalinusi 15min.lt publikacija, intriguojančiu ir skambiu pavadinimu - "Rusija perrašė istoriją: ar žinojote, kad Jeruzalę įkūrė rusai?"


Facebook pav.

Kaip matote, feisbukinė seimūnė, sujaudinta 15min.lt sensacijos, ne tik apkaltino kaimyninę valstybę "šovinizmu", privedusiu Rusiją "iki pamišimo", bet ir siūlo suorganizuoti joje karinę invaziją. Tai, kad tokie siūlymai yra pridengiami "smailikais" - turėtų mus nuraminti, kad viskas "ant bajerio"... O gal ne? O gal viskas "visai be bajerio"? Ir jeigu tik galėtų gerbiama seimūnė duotų komandą ir pasiųstų visus šviežiai surinktus Lietuvos šauktinius "gelbėti Rusijos nuo šovinizmo"?

Bet šį kartą kalba ne apie savo rusofreniją demonstruojančius valdžiagyvius, o apie juos įkvepiančius "šaltinius" - tas žiniasklaidos priemones, kurios skelbiasi save "objektyviomis", "etiškomis" ir netgi yra pasirašiusios "leidėjų ir žurnalistų etikos kodeksą", tačiau visiškai atvirai, įžūliai ir šlykščiai meluoja.

15min.lt rašydamas apie vieningąjį istorijos vadovėlį Rusijoje, sąžiningai ir nesislėpdami meluoja ir apgaudinėja savo skaitytojus rašydami, cituoju:

"Žurnalistas Andrejus Bulgarovas rado vieną tokių vadovėlių ir paviešino vieną jo puslapių, rašo Joinfo.ua."

"Vienas įdomiausių faktų – vadovėlis byloja, kad Jeruzalę pastatė rusai. Taip pat ir Urartiją – senovės karalystę rytinėje Anatolijoje (Armėnijos kalnyne)."

"„Vienos istorijos vadovėlį“ rekomenduoja Nikolajus Starikovas, kovotojas su anglosaksais, Maidanu ir reptiloidais."

Visa publikacija sukonstruota kaip pigi propagandinio melo ataka, siekiant skaitytojams sudaryti tokį įspūdį, kurį ir išreiškė aukščiau paminėtoji "patriotiškai" rusofreniškoji valdžiagyvė Abramikienė.

Dabar paeiliui.

"Žurnalistas" Andrejus Bulgarovas nerado tokio vadovėlio, nes 15min.lt kopypeistintojų iš ukrainietiško(!) portalo joinfo.com nukopijuotas paveiksliukas su Bulgarovo feisbukiniu įrašu neturi nieko bendro su pačiu Rusijos Federacijos Švietimo ministerijos ruošiamu vieninguoju istorijos vadovėliu mokykloms:


Facebook pav.

Šitas atsiprašant "žurnalistas", lygiai taip pat kaip ir 15min.lt apgauti tikisi paprastuoju būdu - pirmu įspūdžiu: išsamus komentaras turi sudaryti rimtos nuomonės įspūdį, o pridedami vaizdai su dvigalviu ereliu papuoštu knygos viršeliu ir raudonai pažymėtu tekstu patvirtinti, kad įrodymai egzistuoja...

Labai ačiū, kad pridėjo tuos vaizdus, nes tuomet visas melas paprastai, lengvai ir greitai demaskuojamas. Užtenka susivesti į internetinę paiešką knygos pavadinimą ir ištrauką iš apibraukto teksto.

Ir štai ką mes sužinome, pasinaudoję tuo paprastu informacijos paieškos būdu:

Knygos viršelis paveiksliuke - yra nuo vienos knygos, kuri taip ir vadinasi: S.F. Platonovas "Vieningas Rusijos istorijos vadovėlis nuo senųjų laikų iki 1917 metų", o štai puslapis su raudonai apibrėžtu "rusiškos Jeruzalės užkariavimu" - iš visiškai kitos knygos: D.V. Kandyba "SK hipnozės technika" (Дмитрий Викторович Кандыба  «Техника гипноза СК»).

Tik nei viena, nei kita knyga, kaip minėjau, neturi nieko bendro su būsimu mokykliniu vadovėliu.

Kandybos "SK hipnozės technika" tai 1989 metų paramokslinės literatūros egzempliorius, skirtas padėti skaitytojams išmokti valdyti transo būsenas bei galiausiai tapti "antžmogiais" ir jame iš tikrųjų yra pateikiama "originali" pasaulio įvykių chronologija. O štai su S.F. Platonovo vadovėliu yra įdomiau.

Sergejus Fiodorovičius Platonovas (1860-1933) - garsaus rusų istoriko Kliučevskio kolega, po pastarojo mirties tapęs pagrindiniu Rusijos imperijos istorijos mokslo autoritetu. Akademikas, Sankt-Peterburgo universiteto profesorius. Jo parengtas "Vieningasis Rusijos istorijos vadovėlis nuo senųjų laikų iki 1917 metų" buvo parašytas 1909 metais, tačiau išleistas 1917 - jau po Spalio revoliucijos. Tarybų Sąjungoje toliau darbavosi istorijos mokslo srityje.

Norintys susipažinti su jo paruoštu Rusijos istorijos vadovėliu, galite nusipirkti jį LitRes.ru e-knygyne arba skaityti LitMir.ru internetinėje skaitykloje. Vadovėlis įdomus ir tikrai vertas istorija besidominčio žmogaus dėmesio. Lietuvai vietos skiriama pakankamai - kaip ir dera šaliai savo istorija suaugusiai su Rusijos istorija.

Taigi, pirmi du 15min.lt paskleisti melai akivaizdūs. Liko melas apie Nikolajų Starikovą.

Pasiskaičiusiems S.F. Platonovo "Vieningojo vadovėlio" įvadą pasidarys aišku, kuo čia dėtas Nikolajus Starikovas - publicistas, rašytojas, antyvus visuomenininkas ir vienas iš politinės partijos "Didžiosios Tėvynės Partija" įkūrėjų. Iki šiol jis parašęs ir išleidęs 12 knygų - daugiausia apie atskirus Rusijos istorijos epizodus, politiką ir ekonomiką. Kelios jų yra tapusios bestseleriais pačioje Rusijoje ir tar rusiškai skaitančių kitų šalių gyventojų. Lietuviškai išleista viena populiariausių jo knygų apie globaliąją ekonomiką ir jos valdymo (tiksliau, manipuliavimo mechanizmus) "Krizė. Kaip tai daroma" (išleido "Baltosios gulbės", nusipirkti galite čia). Prieš porą metų gerbiamas Nikolajus sumanė, kartu su savo nuolatine leidykla "Piter" pradėti seriją knygų, kurios jo manymu yra labai reikalingos šiandieniniam skaitytojui, norinčiam susigaudyti "kas vyksta ir ką daryti". Taip buvo pradėta leisti knygų serija "Nikolajus Starikovas rekomenduoja".

Rusijos Federacijos prezidentui paskelbus, kad vietoj 70-ies(!) skirtingų istorijos vadovėlių mokyklose turėtų būti viena vadovėlio versija, N. Starikovas entuziastingai pritarė šiai visiškai logiškai minčiai ir pateikė visuomenei savo racionalizatorišką pasiūlymą - kam rašyti Rusijos istorijos vadovėlį nuo nulio, jeigu iki 1917-ųjų istorijos mokslas Rusijoje jau turėjo gilias tradicijas ir puikią metodinę literatūrą, tereikia surasti geriausią egzempliorių ir pataisius bei patikslinus jo pagrindu paruošti mokyklinį vadovėlį. N. Starikovo nuomone būtent S.F. Platonovo "Vieningasis Rusijos istorijos vadovėlis nuo senųjų laikų iki 1917 metų" puikiai tinka ikirevoliuciniam Rusijos laikotarpiui.

Būtent taip beveik po šimto metų ir buvo perleistas Rusijos Imperijos istoriko veikalas.

O kurgi tas 15min.lt melas? Nikolajaus Starikovo apibūdinime.

Taip, jis savo knygose įrodinėja, kad anglosaksai labai aktyviai dalyvauja užkulisinėse Rusijos intrigose ir globalios politikos reikaluose; taip jis yra Rusijos patriotas ir rusus, ukrainiečius bei baltarusius laiko viena tauta, dirbtinai padalinta į tris valstybes, o "Maidaną" perversmu ir nusikaltimu. Tačiau niekur ir niekada Nikolajus Starikovas nekliedėjo nei apie reptiloidus, nei apie ateivius tarp mūsų, nei apie kosmines bazes Mėnulyje ir žemės gelmėse... Ir šitas 15min.lt "žurnalistų" jam prikergiamas melas - tai bandymas apgauti skaitytojus ir prilipdyti N. Starikovui "nevispročio" ir "neadekvataus" subjekto etiketę.

Koks moralas?

Paprastas: jeigu žmogus nori orientuotis realiame pasaulyje, suprasti jame vykstančius procesus ir, atitinkamai, priimti adekvačius sprendimus - jis turi remtis kaip galima objektyvesne informacija. Jeigu žmogus apie pasaulį galvos remdamasis išmįslais, kliedesiais, melais ir sąmoningomis apgaulėmis - tuomet jis bus tų melų, kliedesių ir apgaulių įkaitas ir priiminės tokius sprendimus, kurie realybėje gali turėti labai skaudžias pasekmes. Ir visų pirma - jam pačiam, "nevispročiui" ir "neadekvatui" gyvenančiam iliuzijų pasaulyje.

15min.lt, kaip rodo šios publikacijos pavyzdys, būtent ir kuria tokią "alternatyvią virtualybę", kuria patikėję žmonės drauge su Vilija Aleknaitė-Abramikiene neadekvačiai reaguoja į aplinką ir susilaukia atitinkamos reakcijos į save. Mažų mažiausiai, taip galima tapti pajuokos objektu, o kraštutiniu atveju - iliuzijose klaidžiojančio žmogaus konfliktas su realybe gali baigtis fatališkai.

Norite to išvengti?

Neskaitykite alternatyvios realybės kūrėjų: skandinaviško portalo 15min.lt bei kito - dar etiškesnio ir dar objektyvesnio portalo, besigiriančio, kad jis per mėnesį apkvailina daugiau lietuvių nei visi likusieji.