Daugiau nei tūkstantis ekspertų atvirame laiške įspėjo uždrausti karui naudojamus robotus

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/daugia... 2015-07-29 11:20:43, skaitė 3335, komentavo 0

Daugiau nei tūkstantis ekspertų atvirame laiške įspėjo uždrausti karui naudojamus robotus

Daugiau kaip tūkstantis aukščiausio lygio dirbtinio intelekto ekspertų, mokslininkų pasirašė atvirą laišką, kuriame įspėja apie dirbtinio intelekto ginklų pavojų ir kviečia uždrausti autonominius ginklus.

Laišką, pristatytą Tarptautinėje dirbtinio intelekto konferencijoje Buenos Airėse (Argentina), vykstančioje liepos 25–31 d., pasirašė ir tokios įžymybės kaip Stivenas Hokingas (Stephen Hawking), Elonas Maskas (Elon Musk, Tesla), Stivas Vozniakas (Steve Wozniak, Apple), Demisas Hasabisas (Demis Hassabis, Google DeepMind) ir begalė kitų.

Laiške teigiama, kad dirbtinis intelektas (DI) pasiekė tokį tašką, kai jau ne po dešimtmečių, o vos po kelerių metų bus naudojami autonominiai ginklai. Tai trečioji revoliucija karyboje po parako ir branduolinio ginklo išradimo.

Laiško autoriai tvirtina, kad DI gali būti naudojamas kovos lauką padaryti saugesnį kariškiams, tačiau ginklai, kurie veiks patys savo nuožiūra, peržengs ribą eidami į mūšį, todėl žus daugybė žmonių.

Skirtingai nei branduolinį ginklą, DI sukontroliuoti sunku, o jam sukurti nereikia ypatingų medžiagų.

Laiške pažymima, kad autonominiai ginklai taps rytojaus kalašnikovais, tad žmonija turi šiandien nuspręsti, ar pradėti globalų ginklavimąsi jais, ar užkirsti tam kelią.

E. Maskas ir S. Hokingas įspėjo, kad DI žmonijai yra didžiausia egzistencinė grėsmė, o galutinis DI išsivystymas bus žmonių rasės pabaiga.

Balandį Ženevoje vykusioje Jungtinių Tautų konferencijoje, kur buvo aptariama ginkluotės ateitis bei robotai žudikai, Jungtinė Karalystė pasipriešino norui uždrausti autonominių ginklų vystymą, nors tam prieštarauja įvairios organizacijos.

Šaltinis: theguardian.com

LDiena.lt: o tuo tarpu Rusijoje seniai yra suvokta ir "mokslo pažangos", ir "techninio progreso" esmė:


KOKIOS PRASMĖS - TOKIA IR ATEITIS
KOKIA ATEITIS - TOKIE IR SVEČIAI