Jau ir signatarai yra “Putino rėmėjai”

Autorius: Sergejus Sokolovas Šaltinis: http://www.komentaras.lt/nauji... 2015-08-04 00:09:28, skaitė 3413, komentavo 0

Jau ir signatarai yra “Putino rėmėjai”

Ponai prisiekusieji išverstakailiai, kam taip dažnai liejate parodomąsias ašaras dėl tarybiniais laikais persekiotų disidentų, jei dabar, pastarųjų laurus nusavinę, elgiatės taip pat, kaip elgdavosi tų žmonių persekiotojai?

Kaip ir galima buvo numatyti - valdantieji, pasinaudodami tikra ar propagandiškai pritempta "geopolitine situacija" bei (tarp eilučių) siekdami įtikinti žmones, esą "situacija leidžia riboti net konstitucines teises bei laisves", rengia puolimą prieš žiniasklaidos priemones, neinančias "koja kojon" su valdančiuoju elitu.

Nei Konstitucija, nei koks nors kitas įstatymas neįpareigoja piliečių, taip pat ir leidinių redaktorių ar autorių, pritarti valdančiajam elitui bei saugoti jį nuo kritikos ar pastarąją lydinčių publicistinių epitetų ("supuvęs elitas" ar pan.). Tad ką daryti elitui?

Lieka viena išeitis - eskaluojant "Rusijos grėsmės" įvaizdį įtikinti žmones, esą šiomis konstitucinėmis laisvėmis nūdien naudojasi "Lietuvos priešai" (nesant įrodymų, ši sąvoka yra vien propagandiškai hipotetinė) ir paruošti visuomenę neva būtinam konstitucinių teisių ribojimui.

Štai tokia yra 15min.lt portale paskelbtos "analizės" "tarpeilutinė erdvė". ("Lietuvos radikalai naudoja rusiškos ir sovietinės propagandos technologijas")

Tuo tarpu kalbant apie pačią "analizę" - tai ji yra niekinė. Tai "šlamštas", apvilktas į "pagražintų žodžių, teiginių, net terminų", apvalkalą. Bet "teorijų" masės neišmano, masėms liks būtent tai, ką perša "tarpeilutinė erdvė". "Štai kiek yra Rusijos apmokamų leidinių bei portalų,"- ims manyti daugelis "vidutinybių", mėgstančių, kad už juos mąstytų tie, nuo kurių tiesiogiai priklauso tų "vidutinybių" socialinė būtis.

Taigi, galimai yra pradėta įgyvendinti propagandinė dirva represijoms prieš laisvą žodį, prieš valdančiojo elito kritiką , prieš kitokį požiūrį į šio "Pasaulio galinguosius" (ES, NATO, ir pan.).

Na, o dėl pačios "analizės"...

Citata:

„Ši technologija naudojama, kai norima sudaryti įspūdį, kad vieną ar kitą prieštaringą mintį palaiko autoritetai. Koks skaitytojas drįs abejoti profesoriumi?“ – kalbėjo vienas iš tyrimą atlikusių analitikų..."

Visiškas absurdas! Sisteminėje žiniasklaidoje irgi ne batsiuviai ar kiemsargiai liaupsina ES, pritaria valdančiojo elito užsienio politikai, ir pan. Tad jokio "juoda-balta" metodo čia nėra (tokio metodo iš viso nėra. Yra "kontrastų metodika"). Ir štai, kitas šios "analizės" sakinys:

"Matyt, šios technologijos pavyzdžiu galėtų būti Nepriklausomybės akto signatarų Z.Vaišvilos ar Rolando Paulausko vieši pasisakymai..."

Taigi, jei imsime "visą tekstą", tai ir lenda dar vienas kontrastas - net Nepriklausomybės Akto signatarai yra kone "Lietuvos priešai"...

"Kontrastai kaip metodas" turi dar labiau intriguoti, taigi, ir pritraukti "vidutinybių" (rusų kalboje yra tikslesnis apibūdinimas- "obyvatel") dėmesį. Ir tik nedaugelis suvoks, jog tai yra tik vidiniu aiškinimusi vis to paties, "niekad nepūvančio", mūsų valdančiojo elito viduje.

"Už valstybės saugumą atsakingi analitikai visuose puslapiuose rado žinučių, kurios turi priešiškos propagandos bruožų..." - skelbia kita citata.

Na, kas ieško, tas visada "randa", kaip sakoma...

Arba:

"„Pagalvokite, kas yra tikrasis jūsų priešas. Putinas už televizoriaus ekrano ar supuvęs Lietuvos elitas už valstybės vairo? – klausiama birželio 10 dieną publikuotame Pauliaus Radvanskio tekste. Ir pasiūlomas atsakymas: Tie, kurie turite darbą, per tuos 9 mėnesius vergaujant ir plaunant savo smegenis kariuomenėje, perleisite turtingųjų vaikams savo darbo vietas.“

Tai - "priešiška propaganda"?

Nenagrinėsime čia 1940-jų metų įvykių priežasčių. Tačiau nemaža dalis dabartinių istorikų jau prieš bene du dešimtmečius aiškino, esą tų įvykių raidai turėjo įtakos ir nuo daugumos "smetonmečio" Lietuvos žmonių lūkesčių nutolęs tuometinis valdantysis elitas. Istorikai tai pateikia kaip vieną iš priežasčių, dėl kurių anuomet nebuvo "masiškai pasipriešinta okupantui".

Tai gal ir tie istorikai, teisūs tuo, jog "ir gera žuvis nuo galvos pūva", yra "Lietuvos priešai" bei ... Stalino garbintojai?

Toliau, pvz., teigiama, kad  liepos 15 dieną keli portalai publikavo Zigmo Vaišvilos tekstą „Graikija atidengė Europos Sąjungos veidą“.  Citata:

"Jame autorius teigia, kad Lietuva buvo priverstiniu būdu nuvaryta į euro zoną, o apie demokratiją Europos Sąjungoje rašo lyg apie menamą dalyką..."

Įdomu, o kas kūrė tą "analizę"? Labai jau primena jų niekinamus tarybinius laikus, kuomet būdavo apstu citatų, pavyzdžiui, - "...teigia, jog Lietuva priverstiniu būdu nuvaryta į TSRS, o apie demokratiją Tarybų Sąjungoje ...lyg apie menamą dalyką".

Taigi, tarybiniais laikais tai buvo "laisvo žodžio suvaržymai", o dabar - "priešiškos propagandos slopinimas"?

Ne veltui sakoma, jog dvigubi standartai - tai išverstakailių išpažįstama religija. "Tada vienaip pateikdavom, dabar ( tą patį) - jau kitaip"...

Ir vis dėlto, retoriškai- ponai prisiekusieji išverstakailiai, na kam tada taip dažnai liejate parodomąsias ašaras dėl tarybiniais laikais persekiotų disidentų, jei dabar, pastarųjų laurus nusavinę, elgiatės taip pat, kaip elgdavosi tų žmonių persekiotojai?