Tėvus, atsisakiusius skiepyti savo vaikus, reikia sodinti į kalėjimus?

Autorius: Sigita Kriaučiūnienė Šaltinis: http://www.sveikuoliai.lt/tevu... 2015-08-17 17:30:07, skaitė 3043, komentavo 0

Tėvus, atsisakiusius skiepyti savo vaikus, reikia sodinti į kalėjimus?

Auginu tris vaikus, du iš jų skiepyti visais siūlomais skiepais, trečias – tik nuo tuberkuliozės ir tik todėl, kad nepavyko atsilaikyti prieš visuomenėje suformuotą nuomonę, neva žmogus baltu chalatu yra savo srities profesionalas ir rūpinasi žmonių sveikata. Du mano skiepyti vaikai buvo alergiški, buvau priversta lakstyti pas alergologus, daryti aibes tyrimų, kiekvieną dieną saugoti nuo alergiją galinčių sukelti maisto produktų, kas pusę metų abu sirgdavo ir gerdavo antibiotikus. Trečias mano vaikas valgo viską ir, lyginant su didesniais vaikais, per du savo gyvenimo metus dar niekuo nesirgo.

Kuriuo atveju aš esu labiau neatsakinga mama Sveikatos apsaugos ministerijos vertinimu? Dažnai tenka išgirsti tokius kaltinimus tėvų atžvilgiu ir paaiškinimus, kad vakcinos duoda daugiau naudos nei žalos visuomenei. SAM požiūriu, geriau tegul tavo visi vaikai tampa alergiškais, bet visuomenė taps apsaugota nuo tymų, raudoniukės, poliomelito, vėjaraupių, papilomos, pneumoko, roto ir visokių kitokių virusų. Arba dar blogiau, tegul tavo vaiką geriau ištinka koks nors kraštutinis šalutinis poveikis, nurodytas vakcinos informaciniame lapelyje, tarkime, paralyžius ar mirtis, bet visuomenės sveikata bus apsaugota.

Visai neseniai atliktas tyrimas, kuriuo bandyta išsiaiškinti kas čia tokie nepaklusnūs sistemai: ar išsilavinę žmonės ar beraščiai. Tyrimo rezultatai rode, kad savo vaikų neskiepija daugiau žmonių, turinčių aukštąjį išsilavinimą. Greičiausiai todėl, kad jie sugeba analizuoti informaciją, moka užsienio kalbas, kuriomis galima rasti daug vertingos informacijos apie šalutinį skiepų poveikį, laimėtas bylas prieš valstybes ir priteistus milijonus dolerių už suluošintus visam gyvenimui vaikus.

Kai SAM ir jos pavaldžioms įstaigoms nepavyksta reikiamo kiekio žmonių įtikinti skiepų nauda, imamasi kitų priemonių – išleidžiamas įsakymas neskiepytų vaikų nepriimti į darželius, ruošiamasi skirti tėvams baudas. Aš tai sakyčiau, kad reiktų Kalifornijos pavyzdžiu sekti. Jie jau svarsto kaip į kalėjimus sodinti tokius tėvus, priverstinai skiepyti visus pedagogus, dirbančius su vaikais. Verslo apetitas niekada nesumažės, ypač valdant partijoms, kurias tas verslas remia per Seimo rinkimus. Štai socialdemokratų partija šiais metais į vaikų skiepų kalendorių jau įtraukė dvi naujas vakcinas – nuo pneumoko ir mergaitėms nuo papilomos viruso. Pastaroji yra be galo kontraversiška, tačiau mūsų spaudoje galima rasti tik apie jos naudą ir patikimumą.

Beje, iki šiol visą atsakomybę už šalutinius skiepų poveikius iki šiol prisiimdavo tėvai, dėdami parašą, kad sutinka skiepyti vaikus, t.y. už visas komplikacijas, kurios gali kilti paskiepijus, buvo atsakingi tėvai. Kaip bus dabar, kai skiepai tampa privalomi? Ar reikia suprasti, kad partija ir jos ministrai, priimantys tokius įsakymus, įsipareigoja atlyginti tėvams žalą, jei ji bus padaryta vaikams? Ties tuo net neverta apsistoti, nes net didžiausiam priešui nelinkėčiau suluošinti savo vaiką ir dar po to teisybės ieškoti biurokratiniuose koridoriuose, kad ir kokie geriausi žalos atlyginimo mechanizmai bebūtų.

Įdomumo dėlei, visai preliminarius skaičius sudėliojo Facebook „Neskiepytų ikimokyklinukų tėvų grupė”. Tai skaičiai, rodantys, kiek iš mokesčių mokėtojų pinigų sumokama už vakcinas farmacijos kompanijoms už kūdikių iki 18 mėn. skiepijimą. Vakcinų kainos imtos iš oficialios LR Valstybinės vaistų kontrolės puslapio www.vvkt.lt: BCG (tuberkuliozė) – 179,24 eur, Engerix (Heptitas B), 3 kartai – 49,35 eur, Pentaxim (DTaP+Hib+IPV), 4 kartai – 208,4 eur; Synflorix (Pneumokokas), 3 kartai – 196,38 eur; Priorix (MMR) – 20,33 eur. VISO 653,7 eur.

2013 m. pagal statistikos departamento duomenis, gimė 30858 naujagimiai. Sakykime, kad visi gimę 2013 m. sutiko pavyzdingai skiepytis ir išgyveno iki 18 mėn. Tuomet 653,7 eur x 30858 = 20.171.874,6 eur. Toks štai derlius farmacijai tik nuo Lietuvos per 18 mėn. tik už kūdikiams skirtas vakcinas. Tai kodėl neverkti, kad skiepijimo mąstai neauga, o dar blogiau, sumažėja 5 proc. Lietuvoje? Juk tai 1 mln. eur per metus.

Išmintingas žmogus seka autoritetais. Kol kas tarp valdančiųjų politikų aš jų nerandu. Didžioji dalis turi vienokių ar kitokių priklausomybių (alkoholiui, tabakui, maistui), kiti niekaip nesusitvarko savo šeimyninio gyvenimo. Negalėdamas pasirūpinti savimi ir savo aplinka, toks žmogus niekaip negali pasirūpinti savo šalimi. Juo lengva manipuliuoti dar ir todėl, kad nėra jokios asmeninės atsakomybės už priimtus sprendimus. Todėl įtikinėjimas, kad vakcinos yra saugios ir patikimos iš tokių žmonių lūpų atrodo apgailėtinas.

Sigita Kriaučiūnienė, Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė