Kodėl globalus rinkų kolapsas neišvengiamas?

Autorius: Milda Bartašiūnaitė Šaltinis: https://www.facebook.com/milda... 2015-08-22 17:41:45, skaitė 2782, komentavo 0

Kodėl globalus rinkų kolapsas neišvengiamas?

Vakar Dow Jones patyrė dar vieną insultą iš eilės. Vos tik nuskambėjo biržos atidarymo skambutis, net ir patiems didžiausiems optimistams nusviro rankos ir visi kiti organai. 3,12 proc. žemyn.

Kas nežino, kas yra Dow Jones, informuoju - tai 30 pačių pačių stambiausių JAV korporacijų portfelis. Tokių kaip: Apple, Microsoft, Nike, Goldman Sachs, Chevron, Disney, Boeing, Mc Donalds, JP Morgan ir t.t.

Gerai būtų, kad tik šis auksinis rinkinukas per kelias dienas nukraujuotų visu trilijonu dolerių. Toks pats vaizdzelis buvo stebimas per visą Žemės gaublį.

CNN TV studija vakar lūžo nuo analyyytikų, kurie aiškino, jog staigus akcijų kritimas buvo įtakotas Kinijos juanio devalvacija ir naftos kainos sumažėjimu.

Bullshit.

Koks sveiko proto žmogus patikės kalbomis, jog 2 proc. juanio vertės sumažinimas galėjo įtakoti tokių mega žuvų kaip Johnson&Johnson, American Express, Caterpillar ir pan. akcijų pardavimo kaina.

Bullshit.

Naftos kaina apskritai dabar turėtų džiuginti kiekvieną kompaniją, kuri perka ir vartoja naftos produktus savo produkcijos gamybai ar realizavimui. Bet kažkodėl jų eilutės biržų plačiaekraniuose televizoriuose taip pat sėkmingai raudonuoja, todėl ir šioje vietoje sakome skambų:

Bullshit.

Juanis ir nafta buvo mikliai pasirinkti tik kaip atpirkimo ožiai. Už šitų ožių stovi labai stambus dramblys, kurio gali nematyti tik aklas arba durnas, arba smegenų plovimą ekonomikos aukštosiose praėjęs analyyyytikas.

Šio dramblio vardas - QE (quantitative easing), liaudyje dar šaukiamas pinigų iš oro vardu.

Kad būtų paprasčiau paaiškinti, kuo tas dramblys prasikaltęs, paimsiu pavyzdžiu Apple kompaniją.

Puiki sėkminga kompanija. Gamina viską, kas dabartinę žmonių civilizaciją skiria nuo akmens amžiaus, tiesa?

Investuotojai akivaizdžiai mato tą potencialą ir pradeda pirkti Apple akcijas. Apple gautus pinigus už akcijas investuoja į plėtrą, naujų rinkų užkariavimą bei naujų gaminių kūrimą. Viskas liuks.

Neilgai trukus Apple akcijos pačios tampa preke, kurią galima sėkmingai perparduoti ir susižerti smagaus pelno. Akcijų vertė kyla, nes kompanija klesti kaip ant mielių. Kompanija įgauna galimybę štampuoti akcijas į kairę ir į dešinę, nes pirkėjų netrūksta.

Svarbu nepamiršti to faktoriaus, kad Apple už parduotas akcijas privalo mokėti dividendus, tai yra procentėlį nuo gaunamo pelno už parduotą produkciją.

Ir štai ateina diena, kada akcijų kiekis bei jų vertė perkopia kritinį tašką. Tai yra diena, kai kompaijos REALI vertė tampa mažesnė nei visų tų popierukų, kurie plaukioja rinkoje. Kitais žodžiais tariant, jei visi investuotojai sumanytų vienu metu parduoti savo turimas Apple akcijas - jie ne tik kad neatgautų visų pinigų, bet dar ir subankrotintų kompaniją.

Tad rinkose prasideda atsargus žaidimas. Makleriai pradeda reaguoti į kiekvieną žinutę laikraštyje apie Apple produkcijos sėkmes bei nesekmes.
Kaip taisyklė, stabilius akcijų kilimo grafikus keičia 'linksmieji kalniukai".

Kaip Apple kompanijai išsilaikyti, kai akcijos dėl vienos ar kitos nesekmės (pvz. Apple laikrodžiai) pradeda smarkiai kristi? Apple skolinasi pinigų iš išorės ir pati per agentus perka savo akcijas, mol viskas gerai. Kiti investitoriai, išvydę, kad "linksmasis traukinukas" vėl darda aukštyn - į jį mielai sėdasi ir atrakcijonas tęsiasi toliau.

Tai kur tas dramblys, klausiat?

Dramblys yra FED'ų iš oro prispausdintų pinigų kapšas, į kurį Apple galėdavo sėkmingai įkišti ranką ir pasisemti už 0proc. palūkanų tiek, kiek reikėjo akcijų atrakcijonui išlaikyti.

Paskutinis JAV kapšas "QE3" išsimelžė 2014m. spalio mėn. Jo dėka į biržas buvo dirbtinai įpumpuota 4,5 trilijono baksų. Jeigu paskaičiuotumėm prieš tai ėjusių dramblių QE, QE2 trilijonines sumas, išvystumėm dyyyyyydelį dyyyydelį akcijų burbulą.

Apple kompanija dabar yra neverta nei dešimtosios dalies į tuos popierukus investuotos sumos.

Bet mes juk kalbame ne tik apie Apple. Mes kalbame apie visas pasaulio kompanijas bei porfelius, kuriems galiausiai baigėsi dopingas, o horizonte nesimato jokių naujų dramblių su pigiais pinigais.

Viskas, draugai. Balius baigėsi - kū...os namo, tskant.

Globalus rinkų collapsas neišvengiamas, nes jis - tiesiog neišvengiamas. Su juo neišvengiami net ir supermeganoviškų kompanijų bankrotai.

Pats realiausias ir jau ne kartą išbandytas scenarijus - III pasaulinis karas. Nuo bankroto jis neišgelbės, bet karo pramonės bumas padės atsitiesti valstybėm, kurios tą pramonę turi išvysčiusios stipriausiai.