Kas nusprendė, kad nusikaltėlio profesija turi būti nepavojinga?

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2015-08-31 09:25:11, skaitė 3998, komentavo 0

Kas nusprendė, kad nusikaltėlio profesija turi būti nepavojinga?

Darbe žūsta fūrų vairuotojai, skęsta žvejai, krenta lakūnai. Kas nusprendė, kad nusikaltėlio profesija turi būti nepavojinga?

Lietuviškuose internetuose vakar virė diskusijos dėl VSAT operacijos, kurios metu atsitiktinė kulka, skirta stabdyti policijos užkardas taranavusį ir sprunkantį kontrabandistų gaujos automobilį, pakirto jauno nusikaltėlio gyvybę.

Tolerantiškoji publika taip piktinosi tuo atveju, tarsi policininkai būtų tą jaunuolį ištraukę iš automobilio, pastatę prie sienos ir iškilmingai sušaudę.

Suprasčiau tuos pergyvenimus, jeigu nuo policijos veiksmų būtų nukentėjęs koks niekuo dėtas praeivis. Tuomet iš tiesų kiltų klausimas dėl tų veiksmų profesionalumo bei adekvatumo.

Tačiau tenka priminti, jog operacijos metu nukentėjo automobilio, kurio ekipažas, kaip teigiama, itin įžūliai, smurtu bandė prasiveržti pro policijos užkardas, skirtas sulaikyti nusikaltimą darančių kontrabandistų transportą, keleivis.

Kitaip sakant, auka tapo jaunas žmogus, sąmoningai pasirinkęs nusikaltėlio kelią. Gaujos, nebijančios ir nevengiančios išbandyti savo jėgas ir automobilio tvirtumą fiziniuose susidūrimuose su teisėsaugos pareigūnais, narys.

Nusikaltėlis žuvo nuo būdingos šiai veiklai profesinės rizikos. Tai yra nelaimingas atsitikimas darbe ir tiek.

Ir čia kyla vienas paprastas klausimas: o kas sakė, kad nusikaltėlio profesija turi būti nepavojinga?

Kodėl kai avarijoje žūsta krovinius vežančios fūros vairuotojas, audringoje jūroje nuskęsta žvejys, nukritusiame lėktuve sudūžta lakūnas, niekas - nei Prezidentė, nei tolerantiškoji publika nemato tame nieko ypatingo?

- Jie pasirinko pavojingą profesiją, - pertraukia pečiais ir kvit.

Nors tie garbūs ir padorūs žmonės žūsta atlikdami visuomenei naudingą veiklą, kažkodėl niekas dėl jų žūties taip nesijaudina, kaip dėl kažkokio žulikėlio, žuvusio nelaimingo atsitikimo jo nusikalstamo "darbo" metu?

Pasakysiu savo nuomonę trumpai:

jeigu norime turėti saugią, įstatymus gerbiančią visuomenę, tikrai neverta dėti perteklinių pastangų, kad nusikaltėlio profesija taptu saugi ir nepavojinga.

Priešingai, vertėtų įstatymiškai legalizuoti aiškią takoskyrą tarp padoraus žmogaus, gerbiančio įstatymus ir nuolat įstatymus laužančio nusikalstamos veiklos elemento.

Žmogus, visą gyvenimą sąžiningai prisilaikantis įstatymų teisėsaugos mėsmalėje turi turėti besąlygišką pranašumą prieš visokius žulikus ir recidyvistus. Jį ir jo interesus turi ginti teisingumo pramonė, o sąmoningai pasirinkę nepaisyti įstatymų nusikaltėliai turi aiškiai suvokti, jog tos pramonės proletarų bus traiškomi, kaip utėlės.

Smurtaujančio prieš piliečius ar policijos pareigūnus nusikaltėlio profesija Lietuvoje turi tapti PAVOJINGA. Ir ne šiaip pavojinga, o MIRTINAI pavojinga.

Kaip tai yra Demokratijos, Laisvės ir Teisės citadelėje - Jungtinėse Amerikos Valstijose. (LDiena.lt replika - nors ir labai gerbiu Blogerį Zeppelinusą, tačiau šioje vietoje žvengiu iš nepakartojamo autoriaus sarkazmo...)

Kur retas žulikas drįsta smurtu priešintis pareigūnams ar automobilių taranais veržtis pro policijos užkardas. Nes į tokius yra šaudoma be jokio pasigailėjimo. Tol, kol jie neberodo gyvybės ženklų.

Pareigūnai taip daro ne pramogai ir ne savo malonumui, o saugodami piliečių ir valstybės saugumą. Ir valdžia bei teismai turi atstovauti įstatymą gerbiančių piliečių bei juos ginančių pareigūnų, o ne žullikų interesus.

Labai to laukiame ir tikimės, neprarasdami vilties.

O jeigu nesulauksime - ką gi, rinkimai jau nebe už kalnų...

---
Pavojingų Lietuvos darbų, kuriuos dirbdami žūsta garbingi ir padorūs žmonės, sąrašą galima sužinoti čia:

http://www3.lrs.lt/pls/inter2/dokpaieska.showdoc_l…

---
LDiena.lt: o dabar pasižiūrėkime ir pasidžiaukime "Kaip tai yra Demokratijos, Laisvės ir Teisės citadelėje - Jungtinėse Amerikos Valstijose." (c) Blogeris Zeppelinusas.