Šešiolikmetis niekada nelankė mokyklos ir kalba tik farsi. Latviai suka galvas, kaip mokyti pabėgėlį vaiką iš Afganistano

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/photo... 2015-09-28 07:51:10, skaitė 1400, komentavo 0

Šešiolikmetis niekada nelankė mokyklos ir kalba tik farsi. Latviai suka galvas, kaip mokyti pabėgėlį vaiką iš Afganistano

Panašu, kad kalbėdami apie migrantų priėmimo problemas toli gražu ne visi supranta, kame ir kokios jos bus. Štai pamokanti istorija iš Rygos, kurioje vienoje iš vidurinių mokyklų pradėjo mokslus šešiolikmetis jaunuolis iš Afganistano Kamran 'as Ajubi. Berniukas yra neraštingas, jis niekada nelankė mokyklos ir nesupranta jokios kalbos, išskyrus farsi.

Pradžioje mokytojai tikėjosi jį patalpinti į kokią klasę su vaikais, bet greit suprato, kad jis nežino absoliučiai nieko iš to, ką Latvijoje moka net pirmokai.

Tenka jį mokyti pagal individualią programą su vertėjo, kurį vos pavyko rasti, pagalba. Latvių kalbos ir matematikos pamokos trunka vieną valandą per dieną.

Kadangi už vertėją ir individualias pamokas valstybė neapmoka, ilgiau, kaip pusę metų mokykla sau to leisti negalės. Kas bus su jo mokslais toliau, niekas nežino. 

Iš pabėgėlių centro į mokyklą Kamranas važinėja maršrutiniu autobusu. Niekas nesusiprato jam paaiškinti apie e-bilietus, todėl jis jau apturėjo didelių problemų su kontrolieriais.

Trumpiau tariant, net vieno pabėgėlio mokymas sukėlė neįtikėtiną galvos sopulį visai Rygos švietimo sistemai. Kas bus, kuomet jų bus dešimt - ir visi iš skirtingų šalių bei etninių grupių? Kur reikės jiems gauti vertėjų bei pinigų jų apmokėjimui?

Mokyklos, kurioje mokosi Kamranas, direktorius išsakė nuogąstavimą, jog greit Latvijoje gali atsirasti dešimtys ar net šimtai žmonių, ne tik nesuprantančių latviškai, bet ir nemokančių nei rašyti, nei skaityti jokia kalba.