Apšaudymas. Izraelio gyventojų patarimai

Autorius: Išgyvenimo ABC Šaltinis: http://www.isgyvenimas.com/aps... 2015-10-05 08:03:56, skaitė 2234, komentavo 0

Apšaudymas. Izraelio gyventojų patarimai

LDiena.lt: skaitydami nepamirškime, jog žydų patarimai galioja tik tais atvejais, kai esate apšaudomas savadarbėmis, atsitiktinio pataikymo ir vienetinio dažnumo bombomis.

Pakliuvus į civilizuotą kiliminės bombardiruotės zoną arba į valdomų modernių ir progresyvių bombų ir raketų taikinį - patarimo kaip išgyventi reikia klausti visų pirma Palestinos gyventojų, po to libių, afganistaniečių, irakiečių, vietnamiečių, korėjiečių ir jugoslavų. Na o jeigu jus reguliariai, planine tvarka, kvadratas po kvadrato apšaudo išgamų chunta perversmo būdu užgrobusi valdžią jūsų šalyje - tuomet nepamainomi bus Donbaso gyventojų patarimai.
---

Daug metų trunkantis karas tarp Izraelio ir Palestinos – viena aštriausių Artimųjų Rytų problemų. Žmonės, gyvenantys tame regione, geriau už kitus žino, ką reikia daryti, kai prasideda apšaudymas. Ką daryti, jei apšaudymas užklupo jus gatvėje? Kaip neprarasti psichologinės pusiausvyros? Pateikiame patarimus žmonių, kuriems karas yra gyvenimo būdas.

JEIGU APŠAUDYMAS UŽKLUPO NAMUOSE

Pirmiausiai reikia nepasiduoti panikai. Juk paniškai bėgant, pasigirdus sirenai, galima susižaloti, kaip atsitiko man, – pasakoja Aškelono gyventoja Katerina. – Aš gulėjau ant sofos ir išgirdusi sireną, taip išsigandau, kad kojos susipainiojo antklodėje ir aš nusiverčiau ant grindų galva žemyn. Galva liko sveika, o štai koją susilaužiau. O bėgimas į slėptuvę su sulaužyta koja man visai nepatiko.

KAI IŠGIRDOTE PAVOJAUS SIRENĄ

Arba kai išgirdote sprogimus, labai svarbu kuo greičiau atsidurti pačioje saugiausioje vietoje, geriausia – slėptuvėje. Žmonės, gyvenantys iki 7 kilometrų atstumu nuo apšaudančių pabūklų, turi vos 1 sekundžių pasislėpti. Jei iki apšaudančios artilerijos yra 4 kilometrų – ne daugiau kaip 30-45 sekundžių.

KAI APŠAUDYMAS BAIGĖSI

Slėptuvėje reikia pabūti dar 10 minučių. Jokiu būdu neišeiti anksčiau. Ypač tai pasakytina apie smalsuolius, kuriems įdomu pasižiūrėti, kaip lekia sviediniai ar kaip šaudo mūsiškės baterijos. Nes gali atsitikti taip, kad smalsuolis nueis pasižiūrėti, kas gi ten vyksta, o šalia jo driokstels sviedinys. Jokiu būdu negalima trukdyti saugumo tarnyboms dirbti savo darbą.

KAI NĖRA SLĖPTUVIŲ

Slėpkitės kambaryje, kuris yra labiausiai nutolęs nuo grėsmės krypties, su minimaliu išorinių sienų, langų ir angų skaičiumi. Uždarykite visas duris ir langus. Atsisėskite ant grindų, žemiau už palangių lygmenį ir prisiglauskite prie vidinės sienos. Nesisėskite priešais palanges.

VIRŠUTINIŲ AUKŠTŲ GYVENTOJAMS

Triaukščių namų, kurie neturi slėptuvių, viršutinių aukštų gyventojams reikia palikti butus, išeiti į laiptinę ir nusileisti vienu aukštu žemiau. O tiek, kurie gyvena 4 aukštų namų viršuje, reikia nusileisti dviem aukštais žemiau. Šią taisyklę svarbu prisiminti dėl to, kad apšaudymo metu žmogus neturi atsidurti po pačiu namo stogu, kad apsisaugotų nuo tiesioginio raketos pataikymo, tačiau tuo pat metu neturi būti pirmo aukšto lygmenyje, nes ten didelė sprogimo bangų ir skeveldrų tikimybė.

Jeigu eidami gatve pamatėte keistą neatpažintą objektą, raketą ar miną – jokiu būdu nesiartinkite ir neleiskite praeiviams artintis prie objekto. Iškart praneškite apie radinį saugumo organams.

JEI APŠAUDYMAS UŽKLUPO GATVĖJE

Jei esate gyvenamame rajone, bėkite į pirmą pasitaikiusį namą. O pakeliui prisiminkite elgesio taisykles apšaudymo, kuris užklupo jus ne namuose, metu. Oštai jeigu lauko durys artimiausiame name yra uždarytos, kaip tai dažnai pasitaiko pastatuose su domofonais, nešvaistykite laiko. Nereikia bėgti į kaimyninį namą, viliantis, kad ten durys bus atviros. – pataria Ašdodo gyventoja Svetlana. – Darykite kaip kartą padarė mano vyras Aleksandras, važinėdamasis dviračiais su vaiku. Dviratį – į krūmus, vaiką – į geležinį šiukšlių baką, o pats – ant žemės. Ir užsidengė galvą rankomis. Jeigu tilpsite, tai galite, žinoma, ir pats bake pasislėpti. Ir jokių sentimentų. Jau geriau paskui skalbti dvokiančius nuo šiukšlių drabužius, negu žūti. Teisingai?

Jeigu jums, kaip ir mums, izraeliečiams, teks apšaudymo metu važiuoti į darbą – nevaikščiokite būreliais. Nesigrupuokite. – rekomenduoja Svetlanos vyras Aleksandras. – Keliaukite į darbą pavieniui. Aš dažniausiai važiuoju automobiliu, dėl to jei pavojaus signalas užklumpa mane pakeliui, sustoju kelkraštyje, išlipu iš mašinos, atsigulu šalimais ant žemės ir užsidengiu rankomis galvą. Jei atsidursite autobuse, tai vairuotojas sustoja ir atidaro duris. Tačiau geriausia palenkti galvą žemiau langų lygio. O jeigu apšaudymas užklups traukinyje, mašinistas 10 minučių važiuos maždaug 20 kilometrų per valandą greičiu, o keleiviams rekomenduojama kaip ir autobuse slėptis žemiau langų lygio ir užsidengti galvas rankomis.