Elitas, viešieji pirkimai ir įtaka

Autorius: Artūras Račas Šaltinis: http://faktai.lt/lietuva/elita... 2015-10-07 19:51:07, skaitė 3302, komentavo 0

Elitas, viešieji pirkimai ir įtaka

Artūras Račas
Artūras Račas - ne prie elito (BFL/Vyginto Skaraičio nuotrauka)

Šiandien Lietuvoje man buvo įdomiausios dvi naujienos.

Pirmoji buvo apie elitą. Ją pranešė portalas, skirstantis moteris pagal krūtų dydį, paskelbęs, kad Lietuvoje elitą sudaro 526 žmonės.

Pasirodo, beveik trečdalis Lietuvos elito sėdi Seime, 62 elito atstovai yra teisinkai, 50 elitinių asmenybių darbuojasi žiniasklaidos baruose, 10 elito vienetų yra muzikos, kino ir pramogų pasaulio atstovai.

Elitui priklauso ir penki kunigai (konfesijos nenurodytos, tačiau, tikėtina, visi jie yra Romos katalikai) bei šeši ministerijų kancleriai (ministerijų pavadinimai nenurodyti, bet tikėtina, kad visos jos aktyviai dalyvauja žiniasklaidos paslaugų viešuosiuose pirkimuose).

Jums patiems spręsti, ar 526 elito vienetai valstybei, turinčiai 3 milijonus gyventojų yra daug ar mažai, tačiau aš galiu konstatuoti, kad elitas Lietuvoje toks truputį nepavykęs ir nelabai susigaudantis politikos realijose.

Mat daugumos iš tų 526 vienetų elito nuomone, trečias tarp įtakingiausių Lietuvos politikų yra marsiečių specialistas Vytautas Landsbergis, o ketvirtuoju įrašytas Valdas Adamkus, kurio įtaka Lietuvos politikai šiandien pasireiškia nebent tik sveikatos apsaugos sektoriuje.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius elito vienetų sprendimu įrašytas septintuoju tarp įtakingiausių šalies politikų. Galbūt todėl, kad Lietuvos elito vienetai laikosi nuomonės, jog savo nuomonės neturėjimas yra didžiausias įtakos požymis, o galbūt ir dėl kitų priežasčių, kurios susijusios su antrąja įdomiausia šios dienos naujiena.

Tai – Viešųjų pirkimų tarnybos paskelbti duomenys apie 2002-2015 metais valstybės įstaigų ir įmonių vykdytus viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė – beveik 30 milijardų eurų (iš tiesų, tai ta vertė didesnė, nes pateikti ne visi duomenys). Skaičius gana įspūdingas – jis kiek mažesnis nei planuojamas šių metų Lietuvos bendrasis vidaus produktas ir beveik 4 kartus viršija planuojamas kitų metų šalies biudžeto išlaidas.

Ir paskelbti duomenys labai įdomūs. Štai, grįžtant prie L.Linkevičiaus įtakos, galima spėti, kad ji susijusi su Užsienio reikalų ministerijos paskelbtu naujienų svetainės anglų kalba, pristatančios Europos Sąjungos aktualijas, pirkimu praėjusiais metais.

Svetainę URM nupirko už 169 tūkstančius eurų, o pardavė ją moteris pagal krūtų dydį skirstantis ir 526 elito vienetus suskaičiavęs portalas, kartu su VŠĮ “Baltoscandia Media”. Tiesa, aukščiau nurodyta kaina galbūt nėra visai tiksli, nes pirkimo dokumentuose nurodama bendra numatoma pirkimo sutarties vertė yra beveik 584 tūkstančiai eurų (kiek daugiau nei 2 milijonai, skaičiuojant litais, kurie man mielesni).

Ar dar kyla klausimų kodėl L.Linkevičius įtakingas?

Gali būti, kad greitai įtakingas taps ir Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, kurio vadovaujama ministerija iš to paties moterų krūtis pagal dydį skirstančio portalo pernai nupirkęs informacijos apie aplinką kanalo paslaugas už beveik 204 tūkstančius litų. Vėl gi – kaina dar ne galutinė, nes pirkimo dokumentuose minima 703,5 tūkstančio eurų (2,5 milijono litų) suma.

Bet gal užtenka apie tas krūtis. Pakalbėkime geriau apie eurą.

VPT savo puslapyje pateikia ne tik informaciją apie tai, kas ir kodėl įtakingas, apie didžiausius pirkimus bei stambiausius pirkėjus, bet ir įvairius viešųjų pirkimų pjūvius. Vienas jų vadinasi “Euro įvedimui reikalingos paslaugos”.

Nepatingėjau suskaičiuoti ir man išėjo, kad įvedant eurą Lietuvoje, valstybės institucijos ir įmonės daugiausiai pinigų išleido ne programinei įrangai ar finansų valdymo sistemoms, o viešųjų ryšių ir reklamos paslaugoms. Grubiai skaičiuojant – apie 3,3 mln. eurų (čia neskaičiuojant tų pirkimų, apie kuriuos VPT duomenų neskelbia, ir įskaitant tą 1,3 mln. eurų išleistų pagal 2006 metų pirkimą, kai euras nebuvo įvestas).

Įdomus yra ir pjūvis “Vilniaus savivaldybė ir jos įmonės”. Iš jame pateikiamo grafiko gana aiškiai matyti, kad didžiausios viešiesiems pirkimams savivaldybės išleistos sumos buvo išleistos tada, kai meru buvo. Spėkite, kas?

Bet gal geriau pažiūrėkite patys.

Ir išvadas sau padarykite patys. Apie viską: apie elitą, viešuosius pirkimus, įtaką ir kaip šie dalykai tarpusavyje susiję.

P.S. O aš laukiu nesulaukiu, kada Monika paskelbs, jog 526 Lietuvos elito vienetai nusprendė, jog ji yra įtakingiausia Lietuvos “žurnalistė”.