10 sveikatingumo esmės aksiomų - ką ir kaip valgyti

Autorius: Saulius Veržikauskas Šaltinis: http://www.harmonio.net/10-sve... 2015-10-09 07:59:19, skaitė 3180, komentavo 0

10 sveikatingumo esmės aksiomų - ką ir kaip valgyti

LDiena.lt SAUGUMO TECHNIKA: Žmonės rašantys, publikuojantys ir perpublikuojantys internete milijonus įvairiausių patarimų už jų pasekmes realybėje neneša jokios juridinės atsakomybės, todėl žmonės skaitantys tuos patarimus prieš priimdami sprendimus turi vadovautis savo sveika nuovoka (jeigu tokią turi) ir intuicija (jeigu jos neužglušino).
---

Nardydamas po interneto erdves, skaitydamas spaudą ar žiūrėdamas TV dažnai susiduriu su žmogaus fiziologijos ir jo organizme vykstančių procesų nežinojimu, o kai kurie „sveikuolių“ skleidžiami teiginiai neteisingi iš esmės. Dažnai viskas pateikiama netgi priešingai, nei tai yra iš tikrųjų.

Suprantama, kad mokslu ir fiziologija nesidomintys žmonės gali užkibti ir ant „blogo“ jauko, o tuo pačiu savo sveikatai padaryti neatitaisomą žalą. Taip pat normalu, jog mes negalime visko žinoti, todėl dažniausiai mus veikia tik gražiai dėliojami žodžiai ar įtaigus tonas.

Norėčiau pabrėžti kelis esminius dalykus, apie kuriuos rimtai besidomintys žmogaus organizmu ir jame vykstančiais procesais žino, o dauguma „pradedančiųjų“ – ne. Tad, galima sakyti, jog tai jaunojo kario pradinis kursas. Pateiksiu 10 teiginių:

skanaus

Maiste randamas cholesterolis tiesioginio ryšio su mūsų organizme gaminamu cholesteroliu neturi. Tai yra, jei jūs valgote daug cholesterolio turintį maistą, kraujuje cholesterolio nedaugėjo, nedaugėja ir nepadaugės.

Maistas, kuriame daug cholesterolio – naudingas ir ypač gerai įsisavinamas. Valgyti maistą, kuriame daug cholesterolio – SVEIKA!

Cholesterolio lygis mūsų kraujuje – ne liga, o mūsų organizmo sveikatos ir amžiaus indikatorius. Žmogui sergant, cholesterolio kiekis gali padidėti, taip pat jis didės nuo perteklinės gliukozės. Taip pat normalu, kad senstant cholesterolio lygis didėja. Kartoju – tai normalu ir taip turi būti. Nebijokite to. Norėdami kraujuje mažinti cholesterolio kiekį (na, jei jūs užsispyręs ir jums vis tik atrodo, kad tai būtina), jūs turite ne vartoti jį mažinančius vaistus, o ieškoti problemų, kurių sprendimui organizmas išskiria daugiau cholesterolio.

Jei žmogus pradeda tukti, jis tunka ne NE NUO MAISTINIŲ RIEBALŲ, O NUO SUVARTOTŲ ANGLIAVANDENIŲ PERTEKLIAUS. Taip pat kažkiek galima sustorėti ir nuo per didelio baltymų kiekio, tačiau nutukimo esmė ir pagrindas – angliavandenių perteklius. Taigi, NUO MAISTINIŲ RIEBALŲ NUTUKTI NEĮMANOMA!

Pats geriausias energijos šaltinis mūsų organizmui – RIEBALAI. Daugumoje informacijos šaltinių rasite teiginį, kad geriausias energijos šaltinis – angliavandeniai, tačiau tai bus tik dalis tiesos. Sunkiai ir intensyviai fiziškai dirbant, angliavandeniai iš tikrųjų labai efektyvūs, tačiau normaliame gyvenime mes tokių apkrovų gauname labai mažai, todėl mums daug geriau ir sveikiau energiją gauti iš riebalų. Ši energija atiduodama palengva, todėl riebiai pavalgęs žmogus ilgai jausis sotus ir pakankamai energingas.

VALGYTI REIKIA KUO REČIAU IR KUO SOČIAU! Žinau, kad tūkstančiuose „sveikų“ šaltinių teigiama tiesiog priešingai, tačiau dalykas tame, kad žmogaus organizmas per tam tikrą laiką išskiria fiksuotą skrandžio sulčių kiekį, todėl retai užkandžiaujant, maistas geriau suvirškinamas. Taip pat daug retesni insulino bangavimai organizme. Bet kokiu atveju, kuo rečiau valgysime, tuo geriau jausimės. Valgant retai mes privalome valgyti sočiai, kad ilgai nejustume alkio, o tai galima padaryti VARTOJANT KUO MAŽIAU ANGLIAVANDENIŲ IR KUO DAUGIAU RIEBALŲ.

NURIEBINTI MAISTO PRODUKTAI MUMS GALI LABAI PAKENKTI. Bet koks nuriebintas maisto produktas – tai jau nebe natūralus maistas, kuris, beje, gali būti prisotintas daug blogesniu ingredientu – angliavandeniais. Galbūt jis ne toks kaloringas, kaip nenuriebintas, tačiau jo poveikis organizmui – kenksmingas. Riebalai suteikia sotumo jausmą, nuo jų netunkama, jie duoda daug energijos, tad riebus maistas – geras maistas. Ir nesvarbu, ar tai bus varškė, ar pienas, ar jogurtas – visada stenkitės valgyti tik pilno riebumo produktus.

MĖSAVALGIAI TUNKA IR STORĖJA NE TODĖL, KAD VALGO MĖSĄ, O TODĖL, KAD KARTU SU MĖSA VARTOJA DAUG ANGLIAVANDENIŲ. Jei valgyti vien mėsą, o ypač riebią, sotumo jausmą pajusite gana greitai, todėl niekada nepersivalgysite. Jei kartu su mėsišku patiekalu vartosite daug bulvių, makaronų, kruopų, tada sotumo jausmas ateis pavėluotai. ANGLIAVANDENIAI SUTRIKDO NORMALŲ SOTUMO POJŪTĮ. Taip pat jį trikdo su maistu vartojamas alkoholis ir įvairūs saldūs desertai. Taigi, išvada būtų tokia: tikras mėsavalgis niekada nepersivalgys, netuks ir nesirgs. Priešingą efektą (organizmo degradaciją) galima pakeisti tik nekontroliuojamai vartojant įvairius – lėtai ir greitai įsisavinamus angliavandenius. Ir nesvarbu, ar jie vartojami su mėsa, ar be jos.

NĖRA SVEIKO  CUKRAUS, visi cukrūs iš esmės vienodai veikia mūsų organizmus. Dažnas mūsų, atsisakęs rafinuoto cukraus, puola vartoti medų, klevų ar stevijos sirupus, valgo vaisius ir mano , kad dabar jis elgiasi labai gudriai ir sveikai. Tai tas pats cukraus vartojimas, tik šį kartą cukrus „supakuotas“ į gražų vaisių ar gintarinį sirupą – medų. Galų gale bet koks cukrus organizme skyla iki gliukozės, o jos poveikį organizmui mes jau žinome. Tad, nėra jokio skirtumo, ar kavą saldinti šaukšteliu rafinuoto cukraus, ar medumi. Rezultatas bus toks pats.

Bet koks produktas, savyje turintis krakmolo, iš esmės mūsų organizmus veikia, kaip paprastas cukrus. Miltiniai blynai, pyragaičiai, bandelės, netgi duona – tai didelės gliukozės injekcijos (galutiniame rezultate). Jei mes fiziškai neapkrauti, nuo tokio maisto sėkmingai tunkame ir, atitinkamai, „pasigauname“ pačias baisiausias  ligas.