Iš kur Vakarų žiniasklaida ima naujienas apie Siriją

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/is-kur-vaka... 2015-10-27 11:35:28, skaitė 2612, komentavo 0

Iš kur Vakarų žiniasklaida ima naujienas apie Siriją

Apie tai aš jau rašiau beveik prieš keturis metus. Dabar, kai smarkiai aktualizavosi Sirijos problema, ne nuodėmė dar kartą papasakoti apie tai, ką daug kas jau pamiršo.

Pasakodama apie Siriją, VISA Vakarų žiniasklaida kaip šaltinį nurodo vieną žmogų.

Viso labo.

Tačiau apie viską iš eilės.

Štai, tarkime, ką rašo „demokratiška“ „Medūza":

„Kaip pasakė agentūrai vienas iš sukilėlių, smūgį patyrė jo stovykla Hamo regione. Per bombardavimą nukentėjo 8 žmonės. Žmogaus teises ginanti organizacija Syrian Observatory for Human Rights pranešė, kad Talbise, ar Rastane ir kituose miestuose žuvo mažiausiai 27 žmonės.“

Čia jie apie Rusijos aviacijos smūgius rašo. Atseit, bombarduoja rusai ne Islamo Valstybę, o kažkokią „opoziciją“.

Atkreipkime dėmesį į informacijos šaltinį – kažkokią organizaciją Syrian Observatory for Human Rights. Humoras čia slypi tame, kad visose Vakarų žiniasklaidos nuorodose pamatysite TIKTAI ŠIĄ kontorą.

Kodėl? Ogi todėl.

Kad pameluotum, reikia nurodyti šaltinį – būtent toks „laisvos“ žiniasklaidos geležinis principas. Kad pranešimais patikėtų, reikia pateikti ją ne kaip savo vaizduotės vaisių, o duoti nuorodą į pašalinį informacijos šaltinį.

Įstaigos "Syrian Observatory for Human Rights", į kurią nuorodas deda visa Vakarų žiniasklaida personalas neišpūstas, joje dirba lygiai… vienas žmogus. Tai organizacijos „direktorius“, vardu Rami Abdul Rahman. Bent jau jis pats šitaip prisistato.

Ir štai šita solidi organizacija aprūpina „naujienomis“ apie Siriją praktiškai monopoliniu režimu visas svarbiausias pasaulio naujienų agentūras.

Štai čia keli organizacijos tinklapiai:

http://www.syriahr.org/

http://www.syriahr.com/

http://www.facebook.com/pages/Syrian-Observatory-for-Human-Rights/121855461256134

Tinklapyje, tarkime skyrelyje „Kontaktai“, galima rasti informaciją, kad šios organizacijos naujienas platina agentūros Reuters ir AFP. Kaip ir kitos stambios pasaulio agentūros pastoviai kartoja ir tiražuoja šios organizacijos melagystes.

Be to, remdamiesi šios organizacijos „naujienomis“, valstybių vyriausybės daro pareiškimus apie Siriją.

Gaunasi, kad VIENAS DĖDĖ, sėdėdamas Londone, formuoja pasaulio visuomenės nuomonę? Vienas ponas iš Londono praktiškai diktuoja vyriausybėms jų požiūrį į Siriją?

Visiškai ne. Jis paprasčiausiai dirba „vandens nuleidimo bakeliu“. Tiekia Vakarams reikalingą informaciją, o visa „nepriklausoma“ žiniasklaida apsimeta, kad nežino, jog cituoja VIENĄ žmogų. Kiekvieną dieną ir kiekvieną valandą.

Tai – suokalbis. Būna monopoliniai suokalbiai benzino kainoms. Ir juos baudžia, vadovaudamiesi antimonopoliniais įstatymais. O čia akivaizdi monopolija informacijai ir analogiškas suokalbis. Visi PRIVALO imti informaciją tik IŠ VIENO šaltinio.

Abejojate? Tikite atsitiktinumais? Specialiai jums vienas vokiečių tinklapis atliko tyrimą ir nustatė, kad į organizaciją Syrian Observatory for Human Rights iš šlovingo Londono miesto nuorodas deda štai šios informacinės agentūros (citata): „CNN, CBS, Associated Press, Reuters, AFP, BBC, Tagesschau, FAZ, Holtzbrinck, Springerpresse, Spiegel, Focus, Al Jazeera, al Arabiya und so weiter und so fort bis hin zu taz, Guardian und RIA Novosti“.

Tikiuosi, dabar jau viskas aišku. Ir su „objektyviais duomenimis“, ir su „žmogaus teisių gynimo organizacija“ Syrian Observatory for Human Rights, ir su „nepriklausoma žiniasklaida“.

Dėl to tiesiog pakartosiu klausimus, kuriuos uždaviau dar 2011 metų pabaigoje, straipsnyje „Pasaka apie tai, kaip vienas žmogus apgaudinėja visą pasaulį“.

Tai štai – iškyla keletas klausimų.

1. Kodėl praktiškai visos informacijos agentūros ima naujienas apie Siriją iš vienos vietos?

2. Kaip taip gaunasi, kad vienas žmogus formuoja planetos nuomonę tam tikrais klausimais?

3. Kodėl įvairių šalių vyriausybės kaip papūgos kartoja vienas ir tas pačias kvailystes, kurias sugalvojo vienas žmogus?

4. Nejaugi tos vyriausybės neturi žvalgybų, specialiųjų tarnybų, to konkretaus regiono specialistų?

5. Ar gali visa tai būti atsitiktinumu?

O gal būtent britų bei amerikiečių spectarnybos ir organizavo visą šį cirką?

Kad išsprogdintų Artimuosius Rytus ir sukurtų ten Didįjį Islamo Kalifatą. Kaip būsimą priemonę pasauliui pertvarkyti. XX amžiaus pradžioje tokiu įrankiu tapo socialdemokratai ir klasių kova, o amžiaus viduryje – fašizmas ir nacizmas.

Praėjo 4 metai nuo pirmojo straipsnio, o Vakarai tebepuoselėja tuos pačius planus, tik dabar jie aiškesni ir akivaizdesni. Tikėsimės, kad Rusija neleis jų įgyvendinti.

www