Lietuva – pasaulio alkoholio gėrimo čempionė! Sveikinu Prezidentę, Premjerą, Seimą su nauju pasiekimu!

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/lietuva-pas... 2015-11-10 10:08:27, skaitė 3081, komentavo 0

Lietuva – pasaulio alkoholio gėrimo čempionė! Sveikinu Prezidentę, Premjerą, Seimą su nauju pasiekimu!

Save gerbiantys valstybės vadovai, manau, susipažinę su naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos rezultatais, pagal kuriuos Lietuva tapo pasaulio alkoholio gėrimo čempione, susirinktų kokioje Prezidentūros salėje ir pasidarytų ritualinį charakirį. Šitie nepasidarys, šitie charakirį padarė Lietuvai.


Elena Holodny

Lapkričio 4 d. portale „Bussines Insaider“pasirodė Elenos Holodny straipsnis „Kai kuriose šalyse, žmonės geria daug. Kitose, ne tiek daug.“ (In some countries, people drink a lot. In others, not so much).

Autorė rašo, kad Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) naujausia ataskaita parodė, kuriose šalyse žmonės suvartojo daugiausiai alkoholio 2013 ir kaip šie rodikliai pakito nuo 2000 metų. Pagal šiuos duomenis, Lietuva yra absoliuti pasaulio alkoholizmo čempionė! Lietuvoje vienas gyventojas per metus suvartoja 14 litrų gryno alkoholio.

Nuo Lietuvos, pasaulio čempionės, nedaug atsilieka Austrijos, Estijos ir Čekijos Respublikos gyventojai, išgeriantys po 11-12 litrų gryno alkoholio per metus per capita (ant galvos).

alkoholio suvartojimas

Visiškas šio „alkoholikų pasaulio čempionato“ autsaideris yra Indonezija, kurios „atletų“ pasiekimai artimi nuliui. Autsaiderių grupei dar priklauso Turkija, Indija, ir Izraelis, kur paimama po 1-3 litrai per capita. Šių šalių alkoholizmo sporto pasiekimams, autorės nuomone, kiša koją šių šalių religinės ir kultūrinės priežastys.

Daugelyje šalių žmonės suvartojo mažiau alkoholio 2013 nei 2000. Tačiau vartojimas tokiose šalyse kaip Lietuva, Lenkija ir Rusija faktiškai padidėjo per tą laiką. PSO analizė, paremta individualiais tyrimai, rodo, kad pavojingas alkoholio vartojimas ir sunkiųjų epizodinių išgertuvių skaičius tarp jaunų žmonių ir moterų, ypač didėja. Vyrai užimantys žemą socialinę ir ekonominę padėtį yra labiau linkę gerti, nei aukštesnio socialinio ir ekonominio statuso atstovai. Alkoholio vartotojų skaičius yra „koncentruotas“, nes daugumą alkoholio išgeria 20% gyventojų. Sunkiausi girtuokliai Vengrijoje suvartoja apie 90% viso alkoholio, o Prancūzija jų dalis yra apie 50%.

Pažymėtina, kad PSO duomenys apima gėrimo statistiką tarp alkoholio vartotojų nuo 15 metų amžiaus. Tai reiškia, kad statistika neapima įvairių alkoholio mišinių pardavimus, kuriais ypač aktyviai nugirdomas Lietuvos jaunimas. Taigi, sveikinu Lietuvos valdžią su naujais pasiekimais!

Algimantas Lebionka

Šauksmas