Rusija smogė Islamo valstybei iš povandeninio laivo

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/rusija-smog... 2015-11-18 10:47:10, skaitė 3160, komentavo 0

Rusija smogė Islamo valstybei iš povandeninio laivo

Rusija iš Viduržemio jūros į Sirijos Rakos miestą (teroristinės Islamo valstybės sostinę) pasiuntė sparnuotųjų raketų. Oficialieji šaltiniai Vašingtone patvirtino, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos raketomis atakavo taikinius Sirijoje, praneša „Reuters“. Šaltinis teigia, kad atakoje panaudotos ne tik jūroje dislokuotos raketos – dalį jų paleido strateginiai šalies bombonešiai. Remiantis „Reuters“ duomenimis, Maskva iš anksto perspėjo Jungtines Amerikos Valstijas apie planuojamą ataką. Atakai buvo panaudotos sparnuotosios raketos „Kalibr“, jos buvo paleistos iš povandeninio laivo „Rostov-na-Donu“. Šiuo metu laivas yra Viduržemio jūroje, jis kaip tik iš Šiaurės flotilės perkeliamas į Novosibirską.

Tai – pirmas atvejas karinių Rusijos pajėgų istorijoje, kai realus priešas puolamas sparnuotomis raketomis iš povandeninio laivo – pabrėžia Rusijos žiniasklaida.

http://www.rbc.ru/politics/17/11/2015/564b0c329a79475ee76092df

 Skelbiama, kad ataka – atsakas į pasitvirtinusią informaciją apie teroristinį išpuolį lėktuve A321 Egipte. Skelbiama, kad atakų taikiniais pasirinktos teroristų mokymų bazės, vadavietė, ginklų sandėliai, teroristų paskirstymo postai. Siekiant išvengti incidentų Viduržemio jūroje, kur aktyviai vyksta laivyba, ataka įvykdyta balistine trajektorija iš maždaug dviejų kilometrų aukščio.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo surasti ir nubausti užpuolikus, atsakingus už 224 žmonių žūtį per praeitą mėnesį įvykusią Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofą, kai Maskva pirmą kartą patvirtino, jog Egipte sudužęs laineris buvo susprogdintas, antradienį pranešė Kremlius. „Tai ne pirmas kartas, kai Rusija susiduria su barbariškais teroristų nusikaltimais“, – prezidentas Vladimiras Putinas sakė per Saugumo tarybos posėdį, įvykusį Kremliuje pirmadienio vakarą. V.Putinas pridūrė, kad šis išpuolis yra „vienas iš kruviniausių nusikaltimų“ per šiuolaikinės Rusijos istoriją. Reaguodamas jis nurodė Rusijos karinėms oro pajėgoms suintensyvinti aviacijos antskrydžius Sirijoje. „Mūsų žmonių nužudymas Sinajuje yra vienas iš kruviniausių nusikaltimų pagal aukų skaičių. Nesišluostysime ašarų nuo savo sielos ir širdžių. Tai amžinai liks su mumis. Tačiau tai mums nesutrukdys surasti ir nubausti nusikaltėlius. Mes jų ieškosime visur, kad ir kur jie slėptųsi. Mes juos surasime bet kuriame planetos taške ir nubausime. Senaties termino tam nebus“, –sakė V.Putinas per Saugumo tarybos posėdį.

„Veiksime pagal Jungtinių Tautų chartijos 51-ąjį straipsnį, numatantį valstybės teisę gintis. Visi, kas mėgins talkinti nusikaltėliams, turi žinoti, kad (nusikaltimo) slėpimo padariniai visiškai prislėgs jų pečius“, – perspėjo Rusijos prezidentas. Rusijos saugumo tarybos posėdis buvo sušauktas pirmadienio vakarą, praėjus trims dienoms po to, kai teroristai per virtinę koordinuotų sprogdinimų ir šaudymų nužudė 129 žmones Paryžiuje. Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovas Aleksandras Bortnikovas per tą posėdį, kuriam pirmininkavo V.Putinas, sakė, kad ant lėktuvo nuolaužų ir keleivių asmeninių daiktų buvo rasta užsienyje pagamintų sprogmenų pėdsakų. „Galima vienareikšmiškai pasakyti, kad tai buvo teroro aktas“, – saugumo tarnybos FST vadovas Aleksandras Bortnikovas sakė V.Putinui per pirmadienį įvykusį susitikimą. Remdamasis ekspertų išvadomis, jis nurodė, kad lėktuvas subyrėjo ore sprogus bombai, kurios užtaisas atitiko iki 1 kg trotilo. „Skrydžio metu suveikė savadarbis sprogstamasis užtaisas, kurio galia atitiko iki 1 kg trotilo, – sakė A.Bortnikovas. – Dėl to lėktuvas subyrėjo ore – tai paaiškina, kodėl lėktuvo fiuzeliažo dalys išsibarstė dideliame plote.“

V.Putinas nurodė surasti kaltuosius dėl šio išpuolio, ragindamas dėti visas pastangas, kad kaltininkai stotų prieš teisingumą. Prezidentas taip pat pažadėjo suintensyvinti bombardavimą Sirijoje. „Mūsų kovinis darbas Sirijoje turi būti ne vien tęsiamas, bet ir sustiprintas tokiu būdu, kad nusikaltėliai suprastų, kad atpildas neišvengiamas“, – sakė V.Putinas. Jis įpareigojo Užsienio reikalų ministeriją susisiekti su visais Maskvos partneriais ir paprašyti pagalbos, tiriant šį išpuolį, taip pat sakė, kad tikisi „mūsų draugų“ palaikymo mėginant surasti ir nubausti kaltuosius. „Rusijos URM turi kreiptis į visus mūsų partnerius. Šiame darbe, įskaitant nusikaltėlių paiešką ir nubaudimą, tikimės visų mūsų draugų pagalbos“, – sakė jis.

Šauksmas