Valstybė iššvaisto – visuomenė susimoka ir dar paaukoja

Autorius: Marius Jonaitis Šaltinis: http://kulgrinda.lt/969/valsty... 2015-11-22 00:07:25, skaitė 2905, komentavo 0

Valstybė iššvaisto – visuomenė susimoka ir dar paaukoja

Mes gyvename labai linksmoje šalyje, žinoma, jeigu sugebi į viską pažvelgti su sveikos ironijos doze. Jeigu ironijos trūksta, arba ji sušlubuoja, na, tada darosi kiek ir graudu. Ypač jei rimtai giliniesi į procesus kurie liečią tavo valstybę ir tautą.

Šiandien vyko kelios įdomios diskusijos ir gimė nauja facebook aukojimo akcija. Prieš tai buvo garsus mūsų tarnybų verksmas dėl įrankių trūkumo na ir viską vainikavo komedijos scenarijaus vertos istorijos su kalašnikovais.

Šiaip dažniausiai viešai nerašau apie pastebėtus kuriozus, o galėčiau tą vos ne kasdien daryti, bet vis susilaikydavau. Tai atima daug laiko, kažkiek nervų na o grįžtamoji nauda yra abejotina. Tačiau, vis tik, esu patriotiškų pažiūrų ir gan pilietiškas asmuo, tad bandau taisyti savo ankstesnį apsileidimą.

Lapkričio 18 dieną, praėjus penkioms dienoms po teroro aktų Paryžiuje, mus visus nustebino 15 minučių portalo straipsnis „Lietuva atremti teroro išpuolį nebūtų pasiruošusi – „Arui“ ir kitoms tarnyboms trūksta net liemenių“.

Kadangi žiniasklaida dažnai mėgsta žaisti antraštėmis, tad atidžiai tikrinau ką kalba aukšti pareigūnai. O jie kalba liūdnus dalykus. Vidaus reikalų ministras (vis dar) Saulius Skvernelis teigia, kad jau penkerius metus į įrangą ir techniką Lietuvoje nėra investuojama. Savo ruožtu Seimo komiteto pirmininkas A.Paulauskas pažymi, kad net „Aro“ vyrams trūksta liemenių, šalmų, ryšio blokavimo priemonių. Na o svarbiausius savo trūkumus atskleidė antiteroristinio padalinio „Aras“ vadovas Viktoras Grabauskas, jis teigia, jog šiuo metu pajėgos turi tik 25 neperšaunamas liemenes, kurių garantija nėra pasibaigusi. Kitos gal dar ir tinkamos naudoti, tačiau nebegarantuoja šimtaprocentinio saugumo. Taip pat yra batų trūkumas.

Pono Viktoro Grabausko pateikti skaičiai tikrai neramina, bet dar neramiau darosi prisiminus 2014 metų rugpjūčio 6 dienos, to pačio 15 minučių, straipsnį „Ukrainos kariams Lietuva perduos šalmų, neperšaunamų liemenių ir skydų“.

Neįtikėtina! Prieš metus mūsų struktūros sugebėjo dalinti labdarą, na o praėjus tik kiek daugiau nei metams, tos pačios struktūros viešai skundžiasi, jog neturi tų įrankių, kuriuos pačios išsiuntė į kitą šalį! Cituojam: „Policijos departamentas prie VRM suteiks paramą pagal savo galimybes – Ukrainos kariams bus perduoti šalmai, neperšaunamos liemenės bei neperšaunami skydai“, – teigiama ministerijos pranešime.“ (2014.08.06). O dabar prisiminkit aukščiau cituotus tų pačių struktūrų pareigūnų žodžius. Yra trūkumas, reikia papildomų pinigų. Be abejo, mokesčių mokėtojų sąskaita.

Kokia logika atiduoti labdarai tą įrangą kurios tau pačiam trūksta? Aišku, gali kažkas paminėti, jog atiduodama pasenusi ir nurašyta įranga, na, bet gerbiamieji, tai žema, ar duotumėt koviniuose veiksmuose dalyvaujantiems žmonėms neperšaunamą liemenę kuri netinkama naudoti? Tikrai netikiu. Reiškia iškeliavo sveika įranga kurios dabar neturi mūsų struktūros. Kas tai? Žioplumas? Korupcija? Na, tikrai reiktų papildomo ir atidaus tyrimo. Žinoma, jeigu dar kam yra poreikis.

Šį mano straipsnį išprovokavo facebook socialiniame tinkle vykstanti akcija – Susimetam „Arui“ ant liemenės.

Iš vienos pusės tai galima vertinti pozityviai. Visuomenė bendradarbiauja su saugumo struktūromis ir remia ją sunkiomis akimirkomis. Gražu. Iš kitos pusės matome, jog ta įranga buvo išvežama iš šalies. Švaistomi šalies ištekliai, reikalaujama daugiau pinigų ir laukiama paramos iš žmonių sąžiningai uždirbtų lėšų. Panašaus lygio akcijų buvo ir praeitais metais kai besiartinančio karo grėsme įtikėjusios močiutės ir diedukai aukojo savo pensijas kariuomenei. O tuo tarpu Lietuvoje švaistomos milijoninės lėšos per viešuosius pirkimus.

Situacija gan bjauri. Dar įdomus aspektas yra tai, jog minima, kad neperšaunama liemenė kainuoja apie 2000 eurų (V. Grabausko teigimu). Nesu specialistas ir negaliu komentuoti ar tikrai yra tokios kainos ir kiek ilgai tokia liemenė būna tinkama naudoti, bet jei ta įranga gaminama KTU ( ir iš ten perkama (ar tikrai? )) o tas universitetas gauna dotacijas iš valstybės, tad ar negalima siekti sinergijos ten? Ar vis tik įranga perkama per tarpininkus, kuriems nuo to kažkas nubyra?

Gale turi būti moralas, ir jis bus. Žmonės, spauskit valdžią, solidarizuotis galime. Tą reikėjo daryti kokiais 1990 -1992 metais kai dar kūrėsi saugumo struktūros, bet mielieji, jau praėjo 25 metai. Tos įstaigos išlaikomos iš biudžetų o biudžetai surenkami iš mūsų mokesčių (kurie nėra tokie maži), tad gal reikalaukim, jog atsakingiau naudotų mūsų visų suneštus biudžetinius pinigus?


Lietuvos policija prašo žmonių paaukoti pinigų dar vienam kalašnikovui nusipirkti...