Kaip ignoruoti negatyvius komentarus internete

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/kaip-ignoru... 2015-12-02 14:19:26, skaitė 2677, komentavo 0

Kaip ignoruoti negatyvius komentarus internete

Negatyvūs komentarai išmuša iš vėžių, gadina nuotaiką. Troliai gi pila į internetą krioklius negatyvo ir jeigu kreipsite dėmesį į kiekvieną iš jų, tai labai greitai užsidirbsite streso būseną. Kaip galima greičiau išmokti išgyventi internete – mokėti ignoruoti grubius ir akivaizdžiai provokacinius komentarus?

Ar teko kada girdėti posakį „Tuščia statinė nebarška“? Taip kalbama apie ne pačius protingiausius žmones, kurie garsiausiai ir dažniausiai reiškia savo nuomonę, o iš esmės nieko neišmano ir paisto kvailystes.

Patarlė sena, tačiau aktualumo neprarado: ir šiandien tas, kuris garsiausiai reiškia savo nuomonę ar netgi bando ją įpiršti, kaip taisyklė yra ne itin protingas ir talentingas.

Iškart reikia įspėti, kad kalba eis ne apie visus negatyvius komentarus, o tik apie pačius rėksmingiausius, su nepagrįstais išpuoliais.

Esama negatyvių, tačiau adekvačių komentarų, į kuriuos galima atsakyti, su kuriais galima darbuotis. Žmogus, išsisprendus jo problemai, padėkoja ir atsiprašo. O yra tiesiog debiliškų komentarų: „kliedesys“, „nesąmonė“ ar „autorius debilas“ – tokius aš iškart blokuoju, kadangi jie niekuo neargumentuoti.

Kuo ryškiau žmogus kritikuoja ir taškosi skepticizmu, komentuodamas bet kokius įrašus, kuo garsiau skamba jo negatyvūs komentarai, tuo tas žmogus tuštesnis. Tai pasakytina ne tik apie tuštumą toje vietoje, kur turėtų būti įsikūręs intelektas (žmogus gali būti visiškai nekvailas ir apsiskaitęs). Kalba eina apie tuštumą širdyje, gyvenime, savęs vertinime.

Patys garsiausi, grubiausi, griežčiausi komentarai skamba ne dėl to, kad žmogus išties turi priežastį šitaip komentuoti. Skamba jie greičiau kaip įrodymas, kad komentatorius nelaimingas, o komentuojamas straipsnis tiesiog tampa taikiniu, į kurį žmogus nukreipia visą savo neapykantą ir nepasitenkinimą gyvenimu.

Tokių trolių galima sutikti ir realybėje. Tai žmonės, kurie mėgina sužlugdyti seminarą, viešą pasisakymą, apiberia oratorių negatyviais komentarais ir paprasčiausiai trukdo tęsti renginį.

Ir, žinoma, tai troliai asmeniniame gyvenime. Tarp draugų ir pažįstamų pasitaiko žmonių, kurie gali smerkti jūsų gyvenimo būdą ir kryptį – apskritai viską, ką darote ir jau padarėte. Jų pažiūros gali būti visiškai lėkštos ir vienpusės, jie gali elgtis priešiškai dėl kokios nors visiškai kvailos priežasties, net jeigu jūs menkai pažįstami ir mažai bendravote. Kaip su tokiais elgtis? Visų pirma – neeikvoti jiems savo laiko.

Pagrindinė klaida – reakcija į negatyvą.

Žmonės, kurie dar neišmoko tvarkytis su negatyviais komentarais, aštriai reaguoja į juos ir mano, kad turi jausti už juos kažkokią atsakomybę. Žmogus mato, kad komentaras nelogiškas, o išpuoliai – be pagrindo, bet nieko negali su savimi padaryti, jam sugenda nuotaika, jis vis iš naujo ir iš naujo permąsto komentarą ar nemalonų pokalbį. Žodžiu, eikvoja laiką ir nuotaiką, mano, kad turi kažkaip į tai reaguoti. Atsiranda minčių: „Dėl ko sukėliau tokią žmogaus reakciją?“, „Kas su manimi negerai?“, „Ką daryti, kad ateityje tokių reakcijų nebūtų?“

Galiausiai žmogus gali padaryti išvadą, kad visi teisūs, kad tai aš neteisus, tai mano kaltė. Ir toliau jis ims vengti konfliktų bei žodinių dvikovų. Kitaip sakant, žmogus pradeda galvoti, kaip neišprovokuoti naujų negatyvių komentarų.

Stengdamiesi įtikti visiems iš eilės, jūs eikvosite daug laiko tam darbui, kurį, nekreipiant dėmesio į kritikuojančius, galima būtų nudirbti kelis kartus greičiau ir geriau. Ar verta toji kritika jūsų brangaus laiko? Jūs juk vis tiek negalėsite įtikti visiems troliams, juo labiau, kad jų visiškai nedomina jūsų darbo kokybė.

Laiko ir pastangų švaistymas troliams yra nepateisinamas.

Akivaizdu, kad troliams jūs skiriate daugiau dėmesio nei ramiems ir neutraliems komentarams. Taip vyksta dėl to, kad jie skamba garsiau ir grubiau. Jūs pradedate atsakinėti į jų komentarus, atsakinėjate kur kas kruopščiau nei atsakytumėte į klausimus ir komentarus, išsakytus ramiu ir geranorišku tonu. Kitaip sakant, švaistote laiką ir energiją, tačiau troliams to nereikia. Jiems nereikia, kad jūs detaliai ir pagrįstai atsakytumėte, jiems nereikalingi jūsų teisumo įrodymai. Kad ir ką jūs parašysite, mėgindami pagrįsti savo požiūrį, mainais gausite tik naujus negatyvius komentarus ir naujas tulžies porcijas.

Dėl to visiškai nebūtina eikvoti tam laiko ir pastangų. Komentarai nenusipelno didesnių pastangų vien tuo, kad jie garsesni ar grubesni. Tai nepaverčia jų svarbesniais už kitus.

Dar daugiau – tokių komentarų reikšmė netgi mažesnė, nei kitų. Jų tekstą padiktavo vidinė komentatoriaus tuštuma, kuriems galams jums turi rūpėti tušti žmonės?

Štai 7 patarimai, kurie padės jums atsikratyti negatyvių komentarų įtakos ir tuščio laiko bei energijos švaistymo.

Taigi, ką reikia padaryti, kad nustotume kreipti į juos dėmesį?

GARSUS IR RĖKSMINGAS – TAI NEBŪTINAI SVARBUS

Kartais rėksmingi komentarai visiškai nieko nereiškia – jie tušti. Dėl to jie užsitarnauja mažiau dėmesio nei likusieji ar apskritai neužsitarnauja.

REIKIA IŠMOKTI ĮŽVELGTI SKIRTUMĄ TARP GERO PATARIMO IR BEVERČIO TRIUKŠMO

Per visą gyvenimą mums duoda begalę patarimų, tačiau tai nereiškia, kad turite įsiklausyti į juos visus. Prieš priimdami patarimą ir galvodami apie jį, nuspręskite, ar derinasi tas patarimas su jūsų pasaulėžiūra, ar neprieštarauja jūsų vertybėms, ar padės jis pasiekti jūsų išsikeltus tikslus. Jeigu į visus tris klausimus atsakėte neigiamai, drąsiai meskit patarimą iš galvos.

Pergyventi liautis galima labai greitai, kai supranti, kad pikto komentatoriaus pasaulio vaizdas niekad nesutaps su taviškiu. Belieka suteikti jam galimybę išsisakyti, o jeigu jis pereis prie tiesioginių įžeidimų ir asmeniškumų – užblokuok jį.

SĄMONINGAI FOKUSUOKITĖS Į REIKALINGUS ŽMONES

Vietoje to, kad kreiptumėte dėmesį į triukšmingus žmones tiktai dėl to, kad jie agresyviau už kitus reiškia savo nuomonę, sąmoningai susikoncentruokite ties tais žmonėmis, kurių nuomonė išties turi reikšmę, tiek komentatoriais, kurių žinios ir patirtis jums gali praversti. Prieš reaguodami į negatyvų komentarą, pasižiūrėkite kas toks jį parašė. Tai padės teisingai sureaguoti ir suprasti, ar verta kreipti dėmesį, ar ne.

Svetima nuomonė yra subjektyvi ir reikia vertinti, kas parašė komentarą. Jeigu tai tiesiog buhalterė Marytė, vadybininkas Petras ar suvirintojas Jonas, tai nėra ko įsižeidinėti. O jeigu tai specialistas ir ekspertas iš mano srities, tai bus nelinksma ir netgi nemalonu.

REIKIA SUVOKTI, KAD „TEISINGI“ ŽMONĖS YRA TYLŪS

Yra žmonių, kurie jus palaiko, padeda, skatina, bet nesistengia įkyriai patraukti į save jūsų dėmesį. Jūs galite jų nepastebėti, nes jie nekalba nieko aštraus ir kritiško, kas iškart kristų į akis ir priverstų nervintis, tačiau jų parama gali smarkiai jums padėti. Susiraskite tokius žmones tarp savo komentatorių ir nukreipkite savo dėmesį nuo rėksnių bei trolių būtent į juos.

NAUDOKITE „99:1“ TAISYKLĘ BENDRAUDAMI SU „TRIUKŠMINGAIS“ ŽMONĖMIS

Jei gyvenime jums neretai tenka susidurti su troliais, pasinaudokite taisykle „99:1“. Vietoje to, kad skirtumėte jiems didžjąją dalį savo dėmesio, palikite tik vieną dėmesio procentą konstruktyvios kritikos, jeigu tokios esama, ieškojimui, o likusius 99 procentus dėmesio skirkite žmonėms, kurie palaiko jus arba kalba apie trūkumus draugiška ir ramia maniera, iš tiesų norėdami jums padėti.

JUDĖTI Į PRIEKĮ NAUDOJANTIS PAGYRIMAIS

Galima tobulėti kritikos pagalba, o galima atvirkščiai – naudojantis paskatinimais ir poagyrimais. Kai tobulėjimo procesą skatina kritiškos pastabos, jūs nuolat taisote savo klaidas, o kai į darbą įsijungia pagyrimai, jūs tobulėjate dėka savo vidinės jėgos, įgaudami dar daugiau pasitikėjimo savimi. Taip kad susikoncentruokite ties teigiamais atsiliepimais apie savo straipsnius ir naudokite principą „99:1“ pagyroms bei kritikai.

PRISIMINKITE, KAD TUŠTI ŽMONĖS YRA VERTI UŽUOJAUTOS

Visada turėkite galvoje, kad triukšmingus ir piktus komentarus rašo tušti žmonės, taip kad belieka tikrai pagailėti jų. Ne jūs kalti dėl jų tuštumo ir ne jūs už juos atsakingi, dėl to neverta aiškintis su jais ir įsileisti jų į savo gyvenimą.

www