Andrius Kubilius: Jei pavyks nesusisprogdinti, tai gyvensime visai be karo

Autorius: Andrius Kubilius Šaltinis: http://sauksmas.lt/andrius-kub... 2015-12-09 10:58:06, skaitė 3766, komentavo 0

Andrius Kubilius: Jei pavyks nesusisprogdinti, tai gyvensime visai be karo

Andrius Kubilius toliau gilinasi į karo filosofiją. Prieš mėnesį jis žavėjosi Džordžu Frydmanu (tuo pačiu, kuris ragino Lietuvą paversti “ugnies jūta” – pilnu chaoso ir konfliktų apsaugine zona, kuri neleistų susidraugauti Vokietijai su Rusija). Šiandien jis žavisi kitu karo apologetu –  Ian Morris. Pateikiame Andriaus Kubiliaus kreipimąsi į jo vedaknygės skaitytojus (kalba netaisyta-red.)
---

Kubilius landbergis
Andriaus Kubilius - Landsbergio ruporo laikiklis

Dar viena Ian Morris knyga įveikta!

Prieš tai buvo nuostabi Vakarų ir Rytų civilizacijų istorijos įžvalgų bei projekcijų knyga “Why The West Rules – For Now”, kurią prieš porą metų perskaičiau vos ne vienu ypu.

Dabar Ian Morris imasi nagrinėti paradoksalią temą – kokį vaidmenį žmonijos istorijoje atliko karas ir paskelbia ypatingai paradoksalią išvadą – nepaisant visų tragedijų ir katastrofų, karai vaidino svarbų civilizuojantį vaidmenį, nes tarpusavio kariai bendruomenes privertė rūpintis savo valstybių stiprėjimu. O valstybių stiprėjimas buvo pagrindinis žmoniją civilizuojantis faktorius, kartu mažinęs ir žmonių žūčių statistiką.

Kaip paprastai Ian Morris parašė puikią knygą, kurią tiesiog įdomu skaityti, jeigu mėgstate gilias geopolitines ir net biologines įžvalgas į žmonijos tūkstantmetę istoriją bei tuo paremtas ateities prognozes.

Ankstesnėje knygoje, Ian Morris apskaičiavo, kad 2103 metais Kinija savo civilizacijos galia aplenks Vakarų civilizaciją.

Šioje knygoje, Ian Morris, remdamasis tokia pat gilia žmonijos civilizacijos ir karų vaidmens istorine apžvalga, teigia, kad XXI amžiuje žmonija, nors ir turi galimybių susisprogdinti branduoliniame kare, tačiau apie 2040 metus gali pasiekti tokį technologinį lygį, kad karų galimybės nebeliks visai. Pax Americana pakeis Pax Technologica, žmogiškąją civilizaciją pakeis postžmogiškoji civilizacija ir joje karų nebeliks.

Šiandien tai skamba naiviai ir fantastiškai, bet viskas pagrįsta sausa moksline logika, ir todėl bent jau nuteikia optimistiškai. Nepaisant visų šiandieninių žmonijos audrų, terorizmų ir pavojingų karinių agresijų, tikėkimės, kad sulauksime stebuklingų 2040-ųjų smile emoticon

Tegul bent tai paguodžia tamsų ir niūrų rudens vakarą smile emoticon

Gero skaitymo, jeigu susigundysite!

Šauksmas

---
LDiena.lt:
savo ruožtu telieka tik priminti Naujosios Pasaulio Tvarkos apologeto Džordžo Orvelo knygoje "1984" paskelbtą šūkį - "KARAS YRA TAIKA!". O jūs galvojote, kad Orvelas rašė kažkokias antiutopijas, o ne aprašinėjo tolimus perspektyvinius savo naglosaksiško šūdeličio planus?