The New York Times apie tai, kaip Baidenų šeima kovoja su korupcija Ukrainoje

Autorius: Petras Gulbinskas Šaltinis: http://sauksmas.lt/the-new-yor... 2015-12-12 17:15:39, skaitė 1926, komentavo 0

The New York Times apie tai, kaip Baidenų šeima kovoja su korupcija Ukrainoje

Ir kas galėjo pagalvoti, kad mūsų valdžios korupcionieriams pagalba atskries iš ten, iš kur jie net nesitikėjo – net iš paties JAV viceprezidento Baideno pusės. Dabar Algirdas ir Vytautas gali būti ramūs – yra į ką lygiuotis, žentus ir anūkus lygiuoti.

Gruodžio 7 dieną į Kijevą atvyko JAV viceprezidentas Džozefas Baidenas, kurį šeimininkai sutiko „su duona ir druska“. Po glamonių su Ukrainos prezidentu, jo draugiškų šypsenų ir prisipažinimo amžina meile Amerikai, Baidenas gruodžio 8 dieną tėškė tarytum skuduru į veidą svetingajam šeimininkui. Aukščiausios Rados posėdžio metu jis pasakė, kad nėra pasaulyje labiau korumpuotos valstybės pasaulyje, negu Ukraina: „Aš niekada nepasakoju žmonėms iš kitų valstybių, ką jie turi daryti, bet jūs nerasite nei vienos demokratijos pasaulyje, kur korupcijos vėžinis auglys taip klestėtų. Jūs negalite surasti nei vienos tokios valstybės.“

U.S. Vice President Joe Biden addresses members of the Ukrainian parliament during a meeting Tuesday, April 22, 21014 in Kiev. Biden's visit to Ukraine comes at a crucial time, days after an international agreement was reached aimed at quelling violence in Ukraine. (AP Photo/Sergei Supinsky, Pool)
Baidenas duoda nurodymus Ukrainos prezidentui P.Parošenkai ir Ukrainos vyriausybei

Šis išpuolis, matyt, Aukščiausiojo neliko nepastebėtas. Negražu taip svečiui elgtis. Todėl ir tėškė Baidenui, vos į namus grįžusiam, atsakomąjį antausį. The New York Tymes paskelbė skandalingą straipsnį, kuriame demaskuojama Baidenų giminės korupcinė veikla Ukrainoje.

Leidinio duomenimis, Baidenas jaunesnysis yra įsivėlęs į korupcijos schemas su Ukrainos kompanijomis ir proteguoja savo šeimos finansinius interesus.

Baideno perskaitytas „Obamos administracijos antikorupcinis pranešimas Ukrainoje buvo pakirstas faktu Baideno sūnaus Hanterio Baideno ryšio su viena iš stambiausių dujų kompanijų Burisma Holdings ir jo sąvininku Niolaju Zločevskiu“- rašo leidinys. New York Times duomenimis „Vašingtono lobistas“ 45 metis Hanteris Baidenas tapo Burisma Direktorių tarybos nariu 2014 metų balandžio mėnesį – tuo metu, kai Britų valdininkai įšaldė įmonės $23 milijonų vertės įmonės akcijas ir bankų sąskaitas, priklausiusias Zlačevskiui. Britai nutarė, kad buvęs Janukovičiaus vyriausybės Ekologijos ministras Nikolajus Zločevskis pavogė šį turtą iš „Ukrainos žmonių“. „Po to, kai Ukrainos prokuratūra atsisakė pateikti dokumentus, reikalingus tyrimui, nuo Zlačevskio sąskaitų buvo nuimtas areštas ir pinigai atsidūrė Kipre. Ukrainos generalinio prokuroro atsisakymas bendradarbiauti su Britanijos teismu buvo aštriai sukritikuotas JAV pasiuntinio Ukrainoje Džefrio Pajet“.

Paprašytas pakomentuoti Baideno-vyresniojo pasisakymus Ukrainoje, Ukrainos politikos ekspertas iš JAV strateginių ir tarptautinių tyrimų centro Edvardas Čou pasakė: „Jūs žinote situaciją su Hanteriu Baidenu, tuomet kaip galima pasitikėti vice prezidento žodžiais? Savo žodžiais Baidenas parodo daugeliui šalių mūsų veidmainiškumą šitais klausimais.“

Burisma Holdings atstovas atsisakė nuo komentarų leidiniui  New York Times šiuo klausimu.

Petras Gulbinskas

Šauksmas