Vokiečiai skaičiuoja, kiek jiems kainuos migrantai

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/vokieciai-s... 2015-12-12 17:21:33, skaitė 3251, komentavo 0

Vokiečiai skaičiuoja, kiek jiems kainuos migrantai

Pasaulio eknomikos institutas lfW iš Kylio gruodžio 11 dieną paskelbė prognozes apie pabėgėlių kaštus Vokietijai. Ataskaitoje sakoma, kad išlaidos pabėgėliams gali sudaryti nuo 25 iki 55 milijardų eurų per metus, t.y. iki 2% BVP. Šie ekonomistai skaičiavo, kad bus išleidžiama 13000 eurų vienam imigrantui.

Prognozės apskaičiuotos 2016-2022 metams ir remiasi  prielaidomis, kad per metus atvyks tik 360 tūkstančių pabėgėlių (tik šiemet į Vokietiją jų atvyko nuo 1 iki 1,5 milijono), kad 30 procentų migrantų bus sugrąžinta į jų kilmės šalis, o 20 procentų iš pasiliekančiųjų turės laikiną leidimą likti šalyje. Jeigu į šalį iki 2020 atvyks po milijoną pabėgėlių, tokiu atveju išlaidos pasieks 55 milijardus arba 2 procentų Vokietijos BVP, t. y. tiek, kiek NATO rekomenduoja šalims leisti gynybai. Ekspertai iš Kylio bando patys save įtikinti, kad, kaip sako jų nesveikai optimistiška Kanclerė – „mes pajėgsime tai“! Ne, brolyčiai, jūs to nepajėgsite, nes Merkel kvietimu pas jus važiuoja 150 milijonų!

Bloomberg portalas rašo, kad šių metų ekonomikos Nobelio laureatas Angus Deaton Europai pranašauja niūrią ateitį, jis abejoja ar Europai pavyks išsikrapštyti iš šios ekonominės krizės. Jis šį pirmadienį Stokholme pasakė, kad pabėgėlių problema „gali labai pabloginti ekonomikos padėtį“ ir „tai yra labai didelis pavojus“.

Tenka atkreipti dėmesį į Kylio ekonomistų apskaičiavimų bazę. Tai aisbergo viršūnė. Buvo skaičiuojamos vien socialinės išmokos pabėgėliams ir kiti federalinės vyriausybės kaštai, tuo tarpu apgyvendinimo, saugumo klausimai, švaros palaikymas ir taip toliau gula ant savivaldybių pečių, kurių dauguma Vokietijoje yra prasiskolinusios arba vos suduria galus su galais. Pagal Ernst & Young skaičiavimus kas trečia savivaldybė Vokietijoje yra priešbankrotinėje būklėje ir nesugeba aptarnauti nuosavos infrastruktūros. Dar reikia atkreipti dėmesį į tai, kad atvykėliai vislūs, jų šeimos yra gausios, o vieno vaiko išlaikymas valstybei kainuoja 40-60 tūkstančių eurų metams.

Vos prieš nepilną pusmetį Vokietijos ekonomistai prognozavo, kad jų valstybei pabėgėliai kainuos 10 milijardų eurų per metus. Per kelis mėnesius 10 milijardų ūgtelėjo iki 55 milijardų! Metai dar nepasibaigė, ar neišaugs šie skaičiai iki Kalėdų dar labiau?!

Prieš kelis metus tuometinis Vokietijos Bundesbanko valdybos narys Tylo Sarracėnas sakė teisybę – tai „Vokietijos susinaikinimas“.

Algimantas Lebionka

Šauksmas