Vokietijos valdžia nekontroliuoja pabėgėlių situacijos

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/vokietijos-... 2015-12-14 11:45:51, skaitė 2394, komentavo 0

Vokietijos valdžia nekontroliuoja pabėgėlių situacijos

Vokietijos konstitucijos gynimo federalinės tarnybos vadovas Hansas-Georgas Maasen pareiškė, kad šalies teritorijoje yra daugiau negu tūkstantis radikalių islamistų, pusė iš kurių kelia realią grėsmę VFR saugumui.

Be to, pagal oficialius duomenis, nuo 2015 sausio iki spalio į Vokietiją atvyko apie 300 tūkstančių neužregistruotų pabėgėlių. Interviu RT Giotingeno universiteto profesorius Peteris Šulce pažymėjo, kad Angelos Merkel vyriausybė bando nuraminti gyventojus ir slepia nuo piliečių problemos mastą.

Vokietijos kontržvalgybos vadovas Hansas-Georgas Maasen įspėja, kad Vokietijos teritorijoje yra daugiau negu tūkstantis radikalių islamistų, ir dauguma iš jų jau pasiruošę suduoti smūgį. „Šiuo metu šalyje yra apie tūkstantį šimtą radikalių islamistų. Mažiausiai 430 iš jų tiek pavojingi, kad mes bet kuriuo momentu laukiame rimtų nusikaltimų“,- pareiškė Maasen RT.

Tarnybos vadovas taip pat pasakė, kad labai sunku pasirinkti prioritetus sekimui, kada potencialių radikalų toks didelis skaičius. Migracijos krizė apsunkina šį procesą: tiktai Vokietijoje buvo užregistruota apie milijonas pabėgėlių. Tačiau neįmanoma apskaita visų, kad atvyksta į šalį. Pagal oficialius duomenis, nuo 2015 metų sausio iki spalio į Vokietiją atvyko apie 300 tūkstančių neužregistruotų pabėgėlių.

Giotingeno universiteto Tarptautinių santykių katedros profesorius Peteris Šulce skaito, kad pavojus slypi būtent tame. „Vokietijoje yra milžiniškas skaičius pabėgėlių, apie kuriuos mes nieko nežinom. Niekas nežino, iš kur jie atėjo, kur jie vyksta ir kokie jų planai. Visada yra pavojus, kad tarp jų yra potencialūs teroristai. Hansas-Georgas Maasen, iš esmės, atkreipė politikų dėmesį į šią problemą ir pakvietė juos veikti. Jo nuomone, jie už tai atsakingi ir turi pagreitinti migrantų registraciją. Jeigu mes neišspręsime šios problemos, tai tarp jų atsiras radikalios grupuotės“, – papasakojo RT kanalui Šulcė.

Susiklosčiusią situaciją daugelis sieja su atvirų durų politika, kurią vykdo Vokietija. Peterio Šulce žodžiais, valdžios užtikrinimai, kad viskas kontroliuojama, neatitinka tikrovei. „Koalicinė vyriausybė bando nuraminti gyventojus ir parodyti problemą ne tokia aštria, negu yra ištikųjų. Ji pareiškia, kad viską kontroliuoja. Bet tai, žinoma, ne taip. Ši situacija, suprantama, atsilieps Merkel reputacijai. Kada žmonės galvoja apie ateitį, jie supranta, kad, pirmiausiai, pabėgėlių išlaikymas kainuos nepigiai, antra, nežinoma, kiek ilgai šitie žmonės bus Vokietijoje ir kas per tą laiką gali įvykti“,- reziumuoja Peteris Šulcė.

Rugsėjo pabaigoje Angela Merkel pareiškė, migracijos krizė Vokietijoje tuoj-tuoj pasibaigs. Bet realybė pasirodė kitokia: skaičius pareiškimų migracijos tarnybai BAMF liko neapdoroti viršijo 356 tūkstančių, rašoma Vokietijos portale rg-rb.

Sprendimai priimami vidutiniškai per aštuonis ir daugiau mėnesių! Suprantama, kad tokia padėtis netenkina federalinių žemių valdžių ir vietinių komunų, kurioms tenka visa pabėgėlių apgyvendinimo ir aprūpinimo našta. 

Šiaurės Reino Vestfalijos vidaus reikalų ministro Ralfo Jegerio žodžiais, BAMF sutvarko tiktai 1600 prieglobsčio prašymų per dieną, o pabėgėlių į VFR kasdien atvyksta dvigubai daugiau.

Dėl terorizmo grėsmės Berlynas ruošiasi atšaukti „tvarką“, įvestą prieš metus, kai pabėgėliams iš Sirijos prieglobstis buvo suteikiamas automatiškai, be nuodugnaus asmenybės patikrinimo.

Vokietija sukvietusi pas save migrantus iš viso pasaulio nesugeba jų registruoti, jų kontroliuoti ir tai kelia grėsmę ne tik Vokietijos, bet ir visos ES gyventojams.

Paruošė Petras Gulbinskas

Šauksmas