Mažėja vietos pasaulio naftos saugyklose

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/12/maze... 2015-12-14 11:51:52, skaitė 3267, komentavo 0

Mažėja vietos pasaulio naftos saugyklose

„Pasaulyje gali nelikti vietos, kur galima būtų saugoti-laikyti naftos žaliavą sekančiais metais, kadangi milžiniškas globalus naftos gavybos perviršis įspėja apie rezervinių naftų saugyklų trūkumą“, – rašo The Times.

„Po to, kai daugiau, nei metus Saudo Arabijoje, Rusijoje ir JAV buvo pateikiama daugiau naftos, nei pasaulis jos galėjo suvartoti, skaičiai, kuriuos rytoj publikuos Tarptautinė energetinė agentūra, kaip laukiama, pademonstruos, kad komercinių naftos atsargų perviršis išsivysčiusiose Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros Organizacijos šalyse sudaro daugiau, nei 3 mln barelių – kas yra rekordas, ir ko pakanta, kad aprūpinti pasaulinius poreikius daugiau nei mėnesį laiko. „, – pastebi straipsnio autorius Robin Pagnamenta.

Jeigu atsargos ir toliau kaupsis tokiu pat lygmeniu kaip dabar, tai dar kol kas laisva vieta rezervuaruose bus užpildyta jau vasario mėnesį, teigia Amrik Sembi iš OpenLink kompanijos.

Pasak Sembi, kai saugyklos užsipildys, tai prekeiviams nafta ir brokeriams, galbūt, teks daugiau naftos talpinti į plaukiojančius tankerius, o ne į antžemines talpyklas.

„Egzistuoja rimta rizika, jog gali įvykti pilnas rezervuarų užpildymas iki ribos, mano analitikas iš DNB (Oslas). Jei tai įvyks, teks sustabdyti naftos gavybą. JAV ir Kanadoje įvyks didelio masto įmonių uždarymai“.

Sembi tvirtina, jog sunku pasakyti tikslų skaičių, kiek liko laisvos vietos pasaulio naftos saugyklų rezervuaruose, nesant patikrintos informacijos ir duomenų apie valstybių naftos atsargų kiekius, kas dažniausiai saugoma paslaptyje. Pasak jo, yra informacija apie tai, jog daugelis vyriausybių, įskaitant ir Kinijos, pasinaudojo žemomis kainomis, kad sukaupti strategines naftos atsargas.

„Jeigu gavybos perviršis išliks ir toliau, tai vis daugiau naftos krovinių gali iš Azijos ir Europos keliauti į JAV, kur, greičiausiai, liks laisvų rezervuarų“, sakoma straipsnyje.