Fronteks nerimas. Tarp pabėgėlių gali būti daugybė teroristų su padirbtais pasais

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/fronteks-ne... 2015-12-21 10:38:05, skaitė 1142, komentavo 0

Fronteks nerimas. Tarp pabėgėlių gali būti daugybė teroristų su padirbtais pasais

ES pasienio tarnybos vadovas pareiškė, kad didelis skaičius pabėgėlių, atvykusių į Europą kelia pavojų saugumui ir pilietinio karo kilimo galimybę. Tarp pabėgėlių gali būti didelis skaičius IVIL teroristų, patekusių į Europą su padirbtais pasais, apie tai pranesė agentūra Reuters.

A migrant holds his passport and a train ticket in Freilassing, Germany September 15, 2015. REUTERS/Dominic Ebenbichler
Vokietija, Frailasingas, rugsėjo 15-a. Migrantas su savo pasu ir traukinio bilietu

Šimtai tūkstančių žmonių, bėgančių nuo karo ir skurdo tokiose šalyse, kaip Sirija ir Irakas atvyko į ES šiais metais. Bet po teroro aktų Paryžiuje kilo nerimas, kad pabėgėliais gali būti apsimetę ir teroristai.

„Didelis antplūdis žmonių, kurie dabar patenka į Europą nekliudomai, žinoma, rizika saugumui!“ – pasakė Fronteks vadovas Fabris Leggeri, bet pažymėjo, kad būtų neteisinga visus pabėgėlius „potencialiais teroristais“.

Nerimas kilo po to, kai Paryžiuje buvo surastas Sirijos pasas greta vieno iš teroristų lavono ir pirštų antspaudai sutapo su tapatybe žmogaus, kurį spalio mėnesį užfiksavo Graikijos migracijos tarnybos.

Laggeri pasakė, kad šalyje, kuri pergyvena pilietinį karą, kaip Sirija niekas negali garantuoti, „kad dokumentai, kurie atrodo kaip tikri, iš tikrųjų, išduoti oficialios tarnybos arba priklauso jų teisėtam šeimininkui“.

Diplomato žodžiais, šį mėnesį Europos valstybės išplatino sąrašus dingusių Sirijos ir Irako pasų. Jos bijo, kad dokumentai gali būti užpildyti melagingais duomenimis ir naudojami teroristų, kad vykti į Europą. Tokius dokumentus sunkiau identifikuoti, nei tiesioginius padirbinius.

Vienas diplomatas išvardino sąrašą, kuriame pateikiami serijiniai numeriai tūkstančio originalių Sirijos pasų, kurie buvo Sirijos ir Irako valstybinėse įstaigose tose teritorijose, kurias užgrobė teroristinės grupuotės, įskaitant IVIL.

Tuo pat metu vakarų specialiosios tarnybos yra įsitikinusios, kad IVIL nupirko dešimtis tūkstančių realių pasų po to kai IVIL užgrobė vietinės valdžios kontrolę Sirijos, Irako, Libijos teritorijose. Jos taip pat, tikėtina, užgrobė stakles, kurios yra naudojamos asmens dokumentų gamybai.

Tokių pasų kaina juodojoje rinkoje svyruoja nuo tūkstančio iki pusantro tūkstančio dolerių.

Šauksmas