Dvigubi žiaurumo standartai: „Islamo valstybė“ žudo, o Saudo Arabija – teisingai baudžia?

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: https://www.facebook.com/prara... 2016-01-04 12:21:30, skaitė 2231, komentavo 1

Dvigubi žiaurumo standartai: „Islamo valstybė“ žudo, o Saudo Arabija – teisingai baudžia?

“Islamo valstybė“ ir Saudo Arabija tos pačios teroristų religijos išperos.

Po to, kai poetas Ashrafas Fayadhas buvo nuteistas mirties bausme už tikėjimo atsižadėjimą, kilo didžiulis pasipiktinimas socialiniame tinkle „Twitter“, rašo news.com.au.

Socialiniame tinkle „Twitter“ vartotojas griežtus Saudo Arabijos įstatymus palygino su galiojančiais „Islamo valstybėje“. Saudo Arabija į tai sureagavo labai aštriai – šalis neatskleidė, kas parašė minėtąją žinutę „Twitter“, tačiau pareiškė, kad už tokį palyginimą bet kuriam asmeniui bus iškelta byla. Tvirtinama, kad Teisingumo ministerija taip pat pažadėjo, kad kiekvienas asmuo ar organizacija, kuris įžeis šalies teismus ar jų sprendimus lygindami juos su „Islamo valstybės“, privalės atsakyti už tokius savo žodžius. Pareigūnų teigimu, abejojimas Saudo Arabijos teismų sprendimu reiškia abejojimą visa islamiškąja teise.

Į tai internautai vėl netruko sureaguoti – sukurtas raktažodis ‪#‎SueMeSaudi‬ (angl. paduok mane į teismą Saudo Arabija).

Saudi Arabia and ISIS are one and the same. #SueMeSaudi RT pic.twitter.com/aqwz9x7AHL

— Mr Lee Jasper (@LeeJasper) November 28, 2015

„#SueMeSaudi už tai, kad mane tiesiog pykina dėl to, kaip elgiatės su savo žmonėmis. Pasaulis netrukus ims jus laikyti žmogaus orumo/laisvės priešu“, – rašė vienas „Twitter“ vartotojas.

„Saudo Arabija, elgiesi kaip „Islamo valstybė“. Tiesą sakant, tu elgiesi dar blogiau, nes apsimeti, jog esi civilizuota šalis #SueMeSaudi“, – tvirtina kitas.

Tuo tarpu poetas A. Fayadhas tvirtina, kad jis nėra ateistas ir kad pateko į nelaisvę dėl ginčo, kilusio su vienu asmeniu. Anot poeto, vieno koledžo studentas parašė pareiškimą religinei policijai ir apkaltino ji ateizmu ir jo skleidimu parašytoje poezijos knygoje. Religinė policiją vyriškį sulaikė praėjus vos kelioms valandoms po pareiškimo gavimo, bet po apklausos jį paleido. Jo knyga buvo paimta vertinimui. Svarbiausių karalystės dvasininkų taryboje nuspręsta, kad kai kurios knygos dalys skleidžia ateizmą – vyras buvo nuteistas 4 metams kalėjime ir dar iškentėti 800 rimbo kirčių. Pats poetas tvirtina, kad jam paskirtą bausmę nulėmė jo telefone rastos nuotraukos, kurias policija užfiksavo per pirmą trumpąjį sulaikymą. Jose – jo kolegės moterys, kurias jis tvirtina sutikęs įvairiose meno ekspozicijose. Tačiau Saudo Arabijos teismai griežtai laikosi ultrakonservatyvios islamo įstatymų interpretacijos, o religinė policija ypatingai daug dėmesio skiria nesusituokusių moterų ir vyrų segregacijai.

 

Poetas taip pat papasakojo, kad po pirmųjų teismų Apeliacinis teismas rekomendavo jo kaltinimus traktuoti ne kaip tikėjimo atsisakymą, o kaip Dievo įžeidimą ir pasiūlė jam skirti mirties bausmę. Peržiūrint bylą buvo patvirtinta, kad poetui skiriama mirties bausmė, o sprendimas grindžiamas vien vyrą apskundusio studento liudijimu.

A. Fayadhas ketina skųsti sprendimą. Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos pasmerkė šį teismo sprendimą.