Planas paversti Lietuvą branduolinių atliekų jEvrošiukšlynu buvo patvirtintas prieš 5 metus

Autorius: Respublika Šaltinis: http://www.respublika.lt/lt/na... 2016-01-08 00:13:52, skaitė 4835, komentavo 0

Planas paversti Lietuvą branduolinių atliekų jEvrošiukšlynu buvo patvirtintas prieš 5 metus

LDiena.lt: tiems, kas tik dabar išgirdo džiaugsmingą žinią apie Lietuvos kaip branduolinio jEvrošiukšlyno ateitį, primename - tokia Lietuvos aborigenijos paskirtis buvo suplanuota jau prieš penkis metus. Maža to, apie tai netgi buvo viešai paskelbtą Lietuvos žiniasklaidoje. Ką ir rekomenduoju prisiminti.
---

RESPUBLIKA: Branduolinio melo debesys

Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos dienraštis “The Times” paskelbė, kad aštuonios valstybės, tarp jų ir Lietuva, kuria klubą - Europos saugyklos plėtojimo organizaciją (ESPO).

Nekaltas šios organizacijos pavadinimas - tik apgaulė. Aštuonios šalys tarpusavyje sprendžia, kas taps nelaimėliu, savo valstybės teritorijoje priglausiančiu didžiulį branduolinių atliekų kapinyną, į kurį bus vežamos radioaktyviosios šiukšlės iš visos Europos Sąjungos. “The Times” jau žino, kur bus kapinynas - Rytų Europoje. Galbūt net Lietuvoje.

Mūsų šaliai po kilimu vykstančiose derybose atstovauja mažai kam žinoma valstybės įmonė Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūra (RATA). Jos vadovas Dainius Janėnas vieną dieną atskleidė tiesą: branduolinių Europos šiukšlių gali atsirasti Lietuvoje. Nors įstatymai draudžia įsivežti radioaktyviųjų atliekų į Lietuvą, D.Janėnas prasitarė, kad įstatymus galima pakeisti. O ir nebūtina jų keisti - jei iš ES atkeliaus direktyva, Lietuvą galima bus oficialiai skelbti branduoline Europos šiukšliadėže.

O kaipgi paprasti žmonės? Argi jie neturi teisės pasakyti, kad nenori auginti vaikų tarp radioaktyvių šiukšlių? Čia D. Janėnas įžvelgia didžiausią bėdą. Pasiskundė valdininkas vieną dieną: kad ir kiek aiškintų jo kontora, jog branduolinis šlamštas yra saugus (beveik gėris), lietuviai nenori nieko suprasti. Nesupratingi, nepilietiški egoistai. Tik apie savo sodą, upelę ar ežerą tegalvoja tie suvalkiečiai ir dzūkai, kuriems panosėje galėtų iškilti branduolinių atliekų krūva. Grybai jiems svarbiau nei 7-9 milijardai eurų, kuriuos galėtų atseikėti ES kapinyno statybai. D. Janėnas mano, kad Lietuvai šie pinigai tikrai praverstų.

Gal iš tikrųjų reikia to kapinyno? Kiekviena ES šalis turi savo vietą Bendrijoje: Ispanija - vaisių kraštas, Graikija garsėja alyvuogėmis, Vokietija - gerų automobilių gamyba, Prancūzija - vynais. Daugiau nesiblaškytume ir mes, mat būtume atsakingi už branduolines šiukšles. Nelabai viliojanti perspektyva, bet labai reali.

Visa tai D.Janėnas pasakė vieną gražią dieną. O kitą gražią dieną RATA vadovo pozicija visiškai pasikeitė.

Kodėl išsigando savo paskelbtos tiesos žmogus, pareigūnas? Gavo per galvą nuo aukštesnių vadų iš Ūkio ministerijos? Gavo per galvą nuo dar aukštesnių Europos Komisijos vadukų? Gavo per galvą nuo eilinių vertelgų, ketinusių puikiai uždirbti iš branduolinių atmatų laidotuvių?

Gavo - negavo, bet... nugalėjo baimė.

RATA ir D. Janėnas viešai melavo reklaminiuose pranešimuose tvirtindamas, kad Lietuva netaps branduoliniu sąvartynu. Drįstu priminti D.Janėno žodžius: “Kadangi Lietuva dalyvauja ESPO kūrime, bendras Europos radioaktyvių atliekų kapinynas gali atsirasti Lietuvos teritorijoje”.

RATA bijo Lietuvos žmonių. Bijo tiesos ir pasipriešinimo.

Juk koks sveiko proto žmogus norėtų, kad šalia jo namų, vietų, kur jis grybauja, uogauja ar poilsiauja su vaikais, iškiltų branduolinis sąvartynas, kuris ne išžudytų visas aplinkui esančias gyvybės formas, o paverstų jas mutantais?