Šveicarų ekspertas: Rusija nebijo krizės, nes jos ekonomika „nenuskandinama“

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/01/eksp... 2016-01-25 02:45:08, skaitė 3621, komentavo 0

Šveicarų ekspertas: Rusija nebijo krizės, nes jos ekonomika „nenuskandinama“

Informacinėje erdvėje nenutrūkstamai sklando „faktai“ apie tuoj tuoj, dėl pingančios naftos ir atitinkamai naftos pinigų trūkumo, „nusibaigsiančią“ Rusijos ekonomiką. Kaip beje ir apie tuoj „nusibaigsiantį“ Amerikos dolerį. Visgi ekspertams šiuos dalykus mato kiek kitokiomis spalvomis.

Nežiūrint į ekonominę krizę, šiandien nuotaikos Rusijoje „stebėtinai ramios“, lyginant su „panikos priepuoliais“ praeityje, pastebėjo savo interviu „Finanz und Wirtschaft“ leidiniui, Barins banko analitikas Mathias Ziller. „Rusijos gyventojai tapo mažiau pasiturintys, tačiau niekas iš jų iš tiesų perspektyvoje turtų ir nesitikėjo“, – pabrėžė ekspertas.

Zillerio nuomone, ši ramybė pagrįsta tuo, jog nėra jokios valstybės nemokumo grėsmės. Nepaisant visų savo klaidų, Kremlius pasiekė to, kad Rusija tapo „nenuskandinama“. Be to, nežiūrint į rublio kritimą, nesimato jokios sprogstamos infliacijos: kainų augimas Rusijoje maždaug toks pats, kaip ir Turkijoje, kuriai naudinga žema naftos kaina. Tai paaiškinama tuo, jog „Rusijos ekonomika pasiekė aukštą savo apsirūpinimo lygmenį“.

Šiame fone didelę reikšmę turėjo Centrinio banko sprendimas 2014 metais nesikišti į valiutų rinką ir „paleisti rublį laisvam plaukiojimui“.„Rusijos finansų sistema yra pakankamai lanksti, ir bankų bankrotų grėsmės nėra“, – įsitikinęs Zilleris.

Nėra abejonių tame, jog rusų valdžia daug kartų apsiskaičiavo priimdama sprendimus: pavyzdžiui, valstybės inicijuoti projektai, skirti sukurti aukštųjų technologijų centrus, sužlugo.

Tačiau privataus verslo atžvilgiu Rusija pasiekė kur kas daugiau, nei pavyzdžiui, Kazachstanas“, – pastebėjo ekspertas. Konkrečiai, rusų kompanijos vystančios programinę įrangą ir interneto technologijas, pakilo į tarptautinį konkurencijos lygmenį. Tai suteikia vilties manyti, jog Rusijoje yra geras žmogiškasis kapitalas. Taip pat pastebimas progresas žemės ūkyje, pavyzdžiui, kompanijos „Rusagro“, kurios prekės buvo vienos iš geriausių biržų rinkoje, pažymėjo ekspertas.

Pasak Zillerio, šiandien Rusijai nereikalingos užsienio investicijos, kadangi pagrindinis kapitalas yra jau pakankamai didelis. Greičiausiai Rusija judės link dar didesnio importo keitimo savos gamybos produkcija. „Tuomet, kai, pavyzdžiui, automobilių gamyba jau <rusifikuota>, maisto produktų gamybos sferoje dar yra didžiulis potencialas“, – reziumuoja analitikas.

fuw.ch