„Zika“ virusas Abchazijoje ir amerikiečių biologinė bazė Gruzijoje: atsitiktinis sutapimas?

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/zika-virusa... 2016-03-01 19:59:23, skaitė 2549, komentavo 0

„Zika“ virusas Abchazijoje ir amerikiečių biologinė bazė Gruzijoje: atsitiktinis sutapimas?

Vasario 15 dieną pokalbyje per BBC Rusijos premjero padėjėjas, buvęs Rusijos vartojimo priežiūros tarnybos vadovas Genadijus Oniščenko palietė Zika karštligės temą. „Kodėl mane dar jaudina Abchazijos pajūris, kur yra užregistruotas uodas? Tai mane jaudina todėl, kad kažkur už šimto kilometrų nuo šios vietos, kur šiandien gyvena šis uodas, arčiausiai nuo mūsų sienos, yra karinė Jungtinių Amerikos Valstijų mikrobiologijos laboratorija, – pasakė jis.

Informacija: Zika virusas (angl. Zika virus, ZIKV) — Flavivirusų šeimos (Flaviviridae) virusas, kurio pernešėjas Aedes genties uodai. Pas žmogų sukelia to paties pavadinimo susirgimą, kurio charakteringais požymiais yra bėrimas, nuovargis, galvos ir sąnarių skausmas, karštligė, sąnarių tynimas.

Virusas buvo atrastas 1947 metais, po to 60 metų bėgyje buvo aprašyti tiktai 15 atvejų šio susirgimo Juodojoje Afrikoje ir Pietryčių Azijoje. 2007 metais iš Jap salos prasidėjo viruso plitimas į rytus per Didyjį vandenyną.

Tai štai vasario 15 dieną savo interviu BBC Genadijus Oniščenko pareiškė, kad Juodosios jūros pakrantėje Abchazijoje Rusijos entomologai 2012 metais užregistravo uodo porūšį, kuris yra Zika pernešėjas.

„Kodėl mane dar jaudina Abchazijos pajūris, kur yra užregistruotas uodas? Tai mane jaudina todėl, kad kažkur už šimto kilometrų nuo šios vietos, kur šiandien gyvena šis uodas, arčiausiai nuo mūsų sienos, yra karinė Jungtinių Amerikos Valstijų mikrobiologijos laboratorija, – pasakė jis.

– Ir aš manau, netgi jus neįtikina tie tvirtinimai, kad šiandien kariniai amerikiečių mikrobiologai tapo humanistais ir tik tegalvoja, kaip apsaugoti Gruzijos vaikus nuo susirgimo tymais. Ne tam Pentagonas pastatė karinę biologinę bazę“, – pareiškė Onišcenko.

Jis paaiškino, kad šis „ derinys – amerikiečių laboratorija ir būvimas šio uodo“ jį neramina „dėl galimo planuoto poveikio į natūralią epidemijos proceso eigą“. „Ryškiai sustiprėja variantas, kad uodai, apie kuriuos aš kalbu, gali būti kontaminuoti, tikslingai kontaminuoti“, – padarė prielaidą Oniščenko.

Tiksliai nežinoma ar yra mikrobiologinės JAV laboratorijos Gruzijos teritorijoje susietos su atsiradimu uodo su Zika virusu Abchazijoje. Vienok Rusijos URM ne kartą reiškė savo gilų nerimą Pentagono veikla įsteigiant savo medicinos-biologines laboratorijas greta Rusijos pasienio.

Labiausiai žinomas šio pobūdžio yra „ R.Lugaro vardo visuomenės sveikatos apsaugos tyrimų centras“ Tbilisio priemiestyje – aukšto biologinės izoliacijos lygio laboratorija. Po jos stogu „priregistruotas“ JAV sausumos kariuomenės medicinos tyrimų padalinys, kuris yra U.Rido vardo JAV sausumos kariuomenės Tyrimo instituto filialas.

Amerikos ir Gruzijos valdžios deda pastangas, kad nuslėpti tikrą turinį ir veiklos kryptį šio JAV kariuomenės karinio padalinio, užsiimančio tyrimais ypač pavojingų infekcinių ligų“, – anksčiau yra pažymėjusi Rusijos URM.

Tuo pačiu metu, kaip informuoja Rusijos URM, Pentagonas stengiasi įdiegti tokias pačius „užmaskuotus karinius medicinos-biologijos objektus“ ir kitų NVS (nepriklausomų valstybių sąjungos, A.L.) valstybių teritorijose.

Tarp kitko, pirmasis Rusijoje susirgimo virusu Zika atvejis buvo įvežtinis ir neturi jokio ryšio su amerikiečių medicinos-biologine laboratorija. Maždaug prieš mėnesį Zika virusas buvo aptiktas pas moterį, kuri atskrido iš Dominikos Respublikos į „Domodedovo“.

„Mus išgelbėjo tai, kad šį kartą ne tiek daug rusų vyko į Dominiką – ryšium su finansinėmis problemomis, įsiklausė į mūsų rekomendacijas atostogauti Rusijoje. 2012 -2013 metais tiktai žiemos atostogoms į Dominiką skrido atostogauti iki 30 tūkstančių rusų“ – pasakė Oniščenko.

Moteris, kuri hospitalizuota Maskvoje su Zika karšlige, jau sveiksta, tikimybė įvežimo naujų atvejų viruso yra, pranešė „Interfaks“ Rusijos vartojimo priežiūros vadovė, vyriausia Rusijos valstybinė sanitarijos gydytoja Anna Popova.

Ji pasakė, kad nedelsiant reikia kreiptis pas gydytoją, jei dviejų-trijų savaičių bėgyje grįžus iš valstybių, kur klostosi nepalanki situacija su Zika virusu, atsiranda simptomai: karštis, bėrimas, konjunktyvitas, skausmai raumenyse ir sąnariuose, nuovargis. „Reikia būtinai pasakyti gydytojui apie buvusią kelionę“, – pranešė Rusijos vartojimo priežiūros tarnybos vadovė.

Taip pat Anna Petrova pareiškė, kad RF nėra Zika karštligės plitimo sąlygų.

„Pirmą kartą Rusijoje panaudota specialiai sukurta testavimo sistema Zikos viruso nustatymui. Ji parodė savo efektyvumą laboratorinėje diagnostikoje. Suveikė sistema priešepideminių priemonių, organizuotų ir realizuojamų šalyje. Visos infekcijos plitimo rizikos atmetamos“, – pasakė Popova pirmo karštligės patekimo proga.

Rusijos vartojimo priežiūros tarnyba rekomenduoja planuojant poilsį pasirinkti šalį, kurioje kurioje yra palanki epidemiologinė padėtis.

„Atskridęs avialaineriu infekcijos pernešėjas – uodas – nepajėgs išgyventi rusiškos žiemos sąlygomis. Galimybės atsirasti šios infekcijos židiniams Rusijoje nėra. Bet mes atidžiai žiūrime į šią infekciją ir imamės visų būtinų priemonių, kad apsaugoti rusus“, – pasakė Popova.

Oficialias duomenimis, 18 Brazilijos valstijų užregistruota daugiau negu pusė milijono susirgimų Zika karštlige. Susirgimo atvejai užregistruoti ir kitose Pietų Amerikos valstybėse, o taip pat eilėje ramiojo vandenyno valstybių, keli „įvežtiniai“ išaiškinti Europoje ir JAV.

Primename, kad sausio pabaigoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įpareigojo Sveikatos apsaugos ministrą Veroniką Skvorcovą neleisti plisti Zika viruso Rusijos teritorijoje, kurio epidemija įsivyravo Vakarų pusrutulyje.

Šaltinis

vertė Petras Gulbinskas