Apie ašramų spindesį ir skurdą, bei dvasinius biznierius

Autorius: Arūnas Dobilaitis Šaltinis: https://www.facebook.com/aruna... 2016-03-04 00:52:50, skaitė 2409, komentavo 0

Apie ašramų spindesį ir skurdą, bei dvasinius biznierius

Kai Europoje pamačiau tą guru A (guru - Indijos tradicijų dvasinis vadovas, mokytojas), įspūdis buvo tikrai geras. Kalbėjo ne religiniais terminais, o kalė tiesiai apie sąmonę, supersąmonę, energijas, žmogaus gyvenimo prasmę ir tikslus. Po kelių metų ruošiausi kelionei į Indiją. Punktas Nr.1 buvo apsilankyti guru A ašrame.

Kai nuvykau - pirmas įspūdis pribloškė. Visa ašramo teritorija buvo grūste užgrusta indų religinių veikėjų statulomis. Jausmas lyg būtum indiškame Disneilende.

Nežinau už kokius būsimus nuopelnus, bet gavau liuksinį kambarį gyventi. Mieste toks kambarys kainuotų tūkstančiai rupijų už naktį.

Guru A per dienas sėdėdavo ašramo teritorijoje apsuptas 50-70 pasekėjų. Didžioji dalis buvo rusakalbiai. Laikas nuo laiko prie guru prieidavo neaiškūs veikėjai prabangiais rūbais. Jie paliesdavo guru kojas, nusilenkdavo ir kažką ilgai derindavo pasilenkę prie ausies. Pasekėjai kantriai sėdėdavo.

Labai dažnai guru tiesiog užmigdavo. Garbingas amžius, nors stengėsi atrodyti jauniau ir dažėsi plaukus ir barzdą. Kai kada šiek tiek apie kažką pakalbėdavo ir pasekėjams. Bet tyliai, girdėdavosi tik artimiausiems. Tai galėjo reikšti, kad jei būsiu kantrus, tai kada nors ir man teks laimė atsidurti priekinėse eilėse.

Plytelėmis išklotoje aikštelėje tviskėjo vokiškų markių išblizginti limuzinai ir džipai. Storą užpakalį apsitempęs vairuotojas su balta nosinaite gaudė kiekvieną nukrentantį juodą musių taškelį ant mašinų. Guru A valdo 5-6 ašramus Indijoje ir kelis užsienyje. Prieš daug metų jis demonstravo kažkokius mistinius sugebėjimus ir buvo stipriai išpopuliarėjęs. Dabar gi tik maudėsi buvusios šlovės spinduliuose.

Valgykloje irgi laukė siurprizas. Žmonės valgė koridoriuje, susėdę ant nešvarių grindų. Aplink slampinėjo apšašę benamiai šunys, skraidė spiečiai didžiulių musių. Kvapas iš virtuvės rietė nosį. Po pirmo apsilankymo valgykloje nutariau valgyti savo maistą kambaryje. Gerai padariau. Man išvykus, po kelių savaičių, ašrame įvyko nelaimė. Keturi žmonės pateko į ligoninę, vienas jų mirė. Diagnozė - apsinuodijimas maistu.

Nepaisant puikaus kambario ir salyginio pigumo (mokestis - auka), nutariau išvykti iš ašramo. Jei nesi guru pasekėjas, tai turi konfliktą su savo sąžine. Bendrauji su pasekėjais ir tik girdi kalbant - guru tą pasakė, guru taip liepė, guru dievas, guru šventasis. Taip yra visuose ašramuose. Gal skirtumas ar guru dar kūne, ar jau miręs. Tada garbina jo paveikslus ar statulas.


Tokių veikėjų yra pilnas Rišikešas. Bet šito stiliukas man patiko ir įsiamžinau su juo

Indijoje nėra dorai kur ir gyventi. Viešbučiuose ne pyragai. Gyvens šalia keli indusai, tai kels tokį triukšmą, kad nežinosi kur dėtis. Ašrame dėl griežtesnių vidinių taisyklių galima rasti tylą. Bet yra aukščiau išvardinti niuansai. Esu aptikęs kelias geras vietas. Tai nei ašramai, nei viešbučiai. Vadinasi Home Stay. Panašiai kaip lietuviškos kaimo sodybos. Tikiuosi, ten vyksiu ateityje ir rasiu ramybę.
Kas ieško - tas visada ras. Vieni laimingieji suras savo tikrą guru ir Mokytojo ašrame jausis kaip rojuje. Kiti vėl ir vėl sutiks netikrus guru, kurie norės užvaldyti jų protus ir pinigines. Kaip kam pasiseks...

Om Šanti Šanti Šanti...

Om ramybės ramybės ramybės....