Sekimas, kankinimai, žudynės. Tamsioji Obamos prezidentavimo pusė

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/sekimas-kan... 2016-03-07 09:53:02, skaitė 3583, komentavo 0

Sekimas, kankinimai, žudynės. Tamsioji Obamos prezidentavimo pusė

Visuotinis sekimas, Kadafio nužudymas, DAESH atsiradimas, vis dar tebeveikiantis Gvantanamo kalėjimas. Amerikiečių žurnalistas ir politologas Džo Lorija susumavo dvi Obamos prezidentavimo kadencijas.

Vienas iš nemalonių siurprizų, su kuriuo teko susidurti amerikiečiams pastaraisiais metais – tai suprasti, kad juos visur pastoviai seka. – pažymėjo žurnalistas.

„Visuotinis sekimas JAV – tai labai rimta. Mano požiūriu, tai prieštarauja įstatymams ir Konstitucijai. Jie klausosi žmonių pokalbių be jokių rimtų priežasčių. Jie surenka ir skambučius, ir elektroninius laiškus, fiksuoja visus tinklapius, kuriuose tu lankaisi“ – pabrėžia Lorija.

Žurnalistas nurodė JAV užsienio politikos „pasiekimus“: „Tai, kas nutiko Libijoje, iš vienos pusės atitinka JTO Saugumo tarybos rezoliuciją, o iš kitos – toli peržengė jos ribas. Niekas niekada nedavė sutikimo keisti režimo ir nuversti Kadafį“.

Vargu ar Obama sugebės ištesėti priešrinkiminius pažadus ir spės uždaryti Gvantanamą iki savo prezidentavimo pabaigos. Priimta manyti, kad atėjęs į valdžią jis bent jau sugebėjo nutraukti kankinimus. – priminė analitikas.

„Aš pats ten niekad nebuvau, aš nežinau, kas ten vyksta iš tikrųjų. Galbūt dabar ten viskas jau nebe taip baisu, kaip buvo anksčiau, tačiau, be jokios abejonės, ten buvo kankinama. Ten buvo daromi nusikaltimai“. – pabrėžė jis.

Amerikoje visuomenė iš esmės pritaria kankinimams. – tikina Lorija. Jo nuomone, tai reakcija į Rugsėjo 11 teroro aktą.

Alyvos į visuomenės nuomonės liepsnas, kaip pabrėžia politologas, šliūkštelėjo ir tas faktas, kad ekstremistai tęsia savo atakas visame pasaulyje. Tačiau, jo požiūriu, nereikia pamiršti, kad būtent Vašingtonas finansavo ir treniravo kai kurias iš tų grupių, kurios ir vykdo šiandien visus tuos žvėriškumus.

Pentagono žvalgyba turi įrodymų – pačiam Pentagonui priklausančių dokumentų – kurie patvirtina, kad Vašingtonas padėjo Turkijai ir Persų įlankos valstybėms sukurti salafitų opoziciją Sirijoje. – tvirtina Lorija.

Žurnalisto duomenimis, dar 2012 rugpjūtį vienas tokių dokumentų įspėjo apie pavojų, kad gali atsirasti kažkas tokio, kas vėliau tapo DAESH ir apie tai, kad po tokios organizacijos sparneliu gali susitelkti ir Irako ekstremistai.

„Visa tai – nusikaltimai. Visi šie klausimai labai rimti ir ateis momentas, kai prezidentui Obamai teks duoti į juos atsakymus“. – mano politologas.

www