Rusijos provokacija prie kuklaus “Kempinsky” viešbučio

Autorius: Artūras Račas Šaltinis: http://faktai.lt/lietuva/rusij... 2016-03-10 12:35:20, skaitė 3523, komentavo 0

Rusijos provokacija prie kuklaus “Kempinsky” viešbučio

Lietuvoje pastarosiomis dienomis buvo kilusi didžiulė grėsmė demokratijai bei valstybingumui, ir, kaip jau įprasta, ta grėsmė buvo atslinkusi iš debesuotų Rytų.

Mes jau esame įpratę kad grėsmės Letuvoje pasirodo skirtingais pavidalais – kartais tai būna mokytojų profsąjungos, kartais – dainininkai, kartais net iš Lietuvos kilę teatro režisieriai.

Šį kartą grėsmę sukėlė žurnalistai, kurie, kaip pranešė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, antradienio vakarą “apgaulės būdu” pabandė patekti į Trakuose vykusį kasmetinį Vilniaus Rusijos forumą. Laimei, jie laiku buvo pastebėti ir, padedant policijai, visos grėsmės buvo neutralizuotos.

Šiaip jau ministerijos pranešime nurodoma, kad forume, kuriame “diskutuota aktualiais Rusijos vidaus ir užsienio politikos, žmogaus teisių padėties Rusijoje klausimais, aptartos ekonominės ir politinės Rusijos raidos perspektyvos, Rusijos ir Vakarų santykiai ir jų ateitis”, žurnalistai dalyvavo. Tai normalu, nes dažniausiai tiek Lietuvoje, tiek kitose demoratinėse valstybėse vykstančiuose forumuose žurnalistams leidžiama dalyvauti, juk visokių forumų esmė ir yra, kad apie juose vykstančias diskusijas sužinotų visuomenė.

Problema šį kartą kilo todėl, kad tie į renginį “apgaulės būdu” patekti norėję žurnalistai buvo iš Rusijos ir, kaip skelbia delfių rašytoja Eglė Samoškaitė, atstovavo “prokremliškam televizijos kanalui” (lyg Rusijoje būtų kokių nors ne prokremliškų televizijos kanalų).

Todėl, kas šiaip jau normaliame pasaulyje yra yra normalu ir įprasta (turiu galvoje žurnalistų norą dalyvauti forumuose), Lietuvoje staiga tapo “informacine provokacija”, kaip ją įvardijo žinomas propagandos ekspertas Nerijus Maliukevičius.

Tuo, beje viskas nesibaigė, nes trečiadienį to “prokremliško” televizijos kanalo žurnalistai tęsė savo provokacijas Lietuvoje ir pačioje jos širdyje – Vilniuje – bandė pakalbinti Rusijos opozicijos veikėjus, kurie surengė kuklų susitikimą kukliame “Kempinsky” viešbutyje. Pasak Lietuvos nepriklausomos žiniasklaidos, “prokremliški” žurnalistai – jūs tik įsivaizduokite – neišsiduodami tykojo prie kuklaus “Kempinsky” viešbučio, o po to bandė kalbinti Rusijos opozicijos veikėjus tiesiog gatvėje ir uždavinėti jiems įvairius klausimus.

N.Maliukevičiaus ar kito eksperto komentaro šios “informacinės atakos” tema nepriklausomoje Lietuvos žiniasklaidoje rasti nepavyko, bet juk viskas ir taip aišku, ar ne?

Juk tik “prokremliškų” televizijos kanalų žurnalistai tyko gatvėse ir tik iš Rusijos atvykę žiniasklaidos atstovai gali bandyti klausinėti opozicijos atstovus gatvėse. Pavyzdžiui, Lietuvos žurnalistai tap niekada nedaro – nei gatvėse tyko, nei ten klausinėja, juo labiau niekada nestovi prie “Kempinsky” viešbučio ir jei jau tenka kur nors stovėti, tai renkasi “Di Antonio”.


Garis Kasparovas ir Božena kovoja prieš KGB Lietuvos sostinėje

Pastaruoju metu net susidaro įspūdis, kad dauguma Lietuvos žurnalistų klausimų iš viso neuždavinėja, jie visus atsakymus gauna iš anksto suderintus ir USB jungtyse. Todėl jiems ir tykoti niekur nereikia. Nebent eilėje prie bankomato, kai į sąskaita įkrenta eilinė porcija sidabrinių už eilinį užsakytą tekstą.

Juokas juokais, bet kalbant rimčiau, tai kartais net sunku suvokti, kaip mes visi galėjome prieiti iki tokios absurdiškos situacijos. Prieš kokius 10 metų tikriausiai net į galvą nebūtų atėjusi mintis, kad Lietuvoje žurnalistai bus rūšiuojami pagal jų atstovaujamą valstybę, kad Lietuvos Užsienio reikalų ministerija rengs forumus, į kuriuos bus įleidžiami tik atrūšiuoti žiniasklados atstovai ir kad “nepriklausoma” Lietuvos žiniasklaida kaip didžiausią seansaciją skelbs “naujieną” apie žurnalistus, bandančius dirbti savo darbą.

Kalbant rimtai, nelabai suprantama ir kodėl Lietuvos užsienio reikalų ministerija nusprendė neįsileisti Rusijos televizijos žurnalistų į Lietuvos Rusijos forumą. Juk sprendžiant iš žiniasklaidos pranešimų, nieko slapto ten nevyko, viskas buvo vieša, ką liudija ir Lietuvos televizijų bei naujienų portalų reportažai. Nebent buvo bijomasi, kad “prokremliški” žurnalistai iš anksto nederins savo tekstų, kaip kad yra įpratę dauguma mūsiškių.

Tad gal neverta stebėtis, kad Rusijos žiniaskladoje daug propagandos ir neigiamų tekstų apie Lietuvą. Mes juk patys darome viską, kad jų būtų kuo daugiau ir vadindami juos “propagandistais” patys elgiamės kaip geriausi V.Putino mokiniai.

Lozungai kiti, tačiau turinys iš esmės tas pats.