Ernesto Che Guevaros gimtadienis

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-06-14 20:56:00, skaitė 498, komentavo 8

Ernesto Che Guevaros gimtadienis

Šiandien yra 95-asis Ernesto Che Guevaros gimtadienis. Comandante paskyrė savo gyvenimą kovai už laisvę. Būdamas 23 metų jis, jaunas gydytojas, išvyko į kelionę į Lotynų Ameriką. Po penkerių metų, kartu su Fideliu Castro, jis vadovavo Kubos revoliucijai.

Būdamas 37 metų jis atsistatydino iš visų oficialių postų ir toliau kovojo.

Priešai žiauriai susidorojo su vadu, tačiau jiems neužteko jį nužudyti. Che įvaizdis buvo paverstas prekės ženklu, iš jo išgaunant viską, kas tik įmanoma.

Tačiau Che Guevara nėra abstrakčios maištaujančios dvasios simbolis. Jis žinojo, su kuo kovoja. O kalboje iš JT tribūnos, 1964 metais, jis kalbėjo labai konkrečiai:

„Imperializmo žiaurumas yra žiaurumas, kuris nežino ribų ir nepripažįsta nacionalinių sienų. Jungtinių Valstijų žiaurumai prilygsta nacių armijų žiaurumams ... "

Che taip pat paliko tokius atsisveikinimo žodžius savo vaikams:

„... Visada sugebėti reaguoti... į bet kokią neteisybę, kad ir kuriame planetos kampelyje tai būtų leidžiama“.

Visada aktualu. Kaip ir Komandanto pavyzdys – žmogaus, kuriam vadovavo didžiulė svajonė.

P.S.

Prisiminkite, Rusijos žiniasklaidoje prieš SKO, periodiškai įsiplieksdavo kampanija, pilanti purvą ant užpilti purvu ant Comandante. Lenta, RBC, Novaja Gazeta ir kitos šiukšlių krūvos, tačiau dabar nenumaldomas kovotojas su pasauliniu imperializmu vėl aktualus ir šiandiena.

Che idėjos – tai daugiau nei tik komercializuotas įvaizdis ant marškinėlių.