Vilno ir Litva: kaip žmudinai valstybę vogė

Autorius: Istoregas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-06-19 02:57:00, skaitė 745, komentavo 54

Vilno ir Litva: kaip žmudinai valstybę vogė

Kaip atsirado Vilno ir Litva?

Vilno tai toks Gedimin susapnavo ir kažkodėl pavadinimo pagal kažkokią kanavą Vilnios vardu. O kas tą kanava taip pavadino, kai visoje Lietuvoje gyveno 100 žmonių? Įdomu.

Kanavų motyvas lietuvių istorijojie yra dažnas reiškinys. Pačios Lietuvos pavadinimas mat irgi nuo kažkokios kanavos kilo. Dar mažiau žinomos, bet labai svarbios, kad lietuvių žiemės būtų pagal ją pavadintos. Ne Nemuva, ne Neriva, bet Lietuva, nuo to pačio pavadinomo kanavos.

Pačių lietuvių kalba irgi tokia labai mitinė. Ne paslaptis, kad atėjo iš kažkur Vokietijos teritorijojie. Panašiai kaip ukraincų kalba sukurta Austro-Vengrijoje vokiečių mokslininkų. Pats Gedimin ar Vytovt neprašė, kad jų vardus lietuviai pavogtų juos lietuviškai užrašydami. Juk patys jie niekad lietuviškai nesirašė.

O kaip buvo iš tikrųjų?

Litva - tiesiog federacinę valstybę reiškiantis terminą. Tą patį galima matyti lenkų Rzeczpospolitoje ir suomių liitto. Tiesiog visokių genčių gauja. Joks ne kanavos pavadinimas. Vilno - atsakymas tiesiog po nosimi - iš to paties ukrainiečių žodžio "laisvas". Laisvas miestas.

Kitaip sakant, Lietuvą ir Vilnių sukurė slavai. O žmudinai tik vėliau tai pavogė, nes anksčiau buvo tik LDK vergais ir išraustose olose veisdavosi, todėl apie nejokį raštą ar miestų, tuo labiau valstybių pavadinimų kūrimą jie negalėjo nė pasvajoti.