2016 metais į Vokietiją atvyks nuo 1,8 iki 6,4 milijono migrantų. Austrijos kancleris kritikuoja Merkel dėl besitęsiančios „atvirų durų“ politikos

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/2016-metais... 2016-03-21 11:50:49, skaitė 1827, komentavo 0

2016 metais į Vokietiją atvyks nuo 1,8 iki 6,4 milijono migrantų. Austrijos kancleris kritikuoja Merkel dėl besitęsiančios „atvirų durų“ politikos

Vokietijos dienraščio Die Welt užsakymu Freiburgo SAT ekspertai sumodeliavo penkis migracijos srautų scenarijus. Optimistiškiausiu variantu į Vokietiją 2016 metais atvyks 1,8 milijono migrantų, o pesimistiškiausiu – 6,4 milijono. Austrijos kancleris Faymanas pareiškė, kad nepaisant įsigaliojusio ES -Turkijos pabėgėlių readmisijos pakto, „Balkanų maršrutas bus ir toliau uždarytas“. Jis dar kartą sukritikavo Merkel, kuri turėtų, jo nuomone, viešai paskelbti migrantams apie sienų uždarymą: „Ji vėl to nepadarė Briuselyje“.

Vokiečių dienraščio die Welt užsakyti tyrimai parodė, kad per galimus penkis migracijos maršrutus į Vokietiją 2016 metais galį patekti nuo 1,8 iki 6,4 milijono migrantų.

Analitinio centro SAT iš Freiburgo specialistai, atlikę šį tyrimą, abejoja tuo, kad migracinis susitarimas su Turkija, pagal kurį Ankara turi pasiimti Graikijoje užstrigusius migrantus, neturinčius teisės gauti prieglobsčio Europos sąjungoje, o ES iš Turkijos pasiims „tikrus“ pabėgėlius, galės sureguliuoti migracijos krizę.

SAT ekspertai sukūrė matematinius žmonių srautų maršrutų modelius ir, juos išanalizavę, priėjo išvados, kad sandoris neišspręs problemos. Specialistų nuomone, susitarimas su Turkija parodo, kad „vyriausybės nesupranta įvykių dinamikos ir koncentruojasi tiktai į vieną iš aspektų, o būtent – nori uždaryti vieną maršrutą, tuo pačiu ignoruodamos kitus pabėgėlių srautų atsiradimo faktorius, tokius kaip paaštrėjimą konfliktų Afrikoje ir tiesimą naujų maršrutų per kitas šalis“.

Ekspertai išanalizavo ir pateikė penkis pabėgėlių migracijos į Vokietiją scenarijus:

Scenarijus 1: Susitarimas su Turkija

Pirmasis scenarijus numato susitarimą su Turkija, su kuriuo dideles  migracijos krizės sprendimo viltis puoselėja Vokietijos kanclerė Angela Merkel. SAT duomenimis, net ir sėkmės atveju, „skaičius pabėgėlių, norinčių patekti į VFR, tikrai išaugs, nepaisant susitarimo, nes Sirijos konfliktas lieka neišspręstas, o pabėgėliai, tarp kurių, be sirų bus afganai, irakiečiai ir pakistaniečiai, gali pasirinkti kelionei į Vakarų Europą maršrutus per Šiaurės Afriką arba Kaukazą“.

Maksimalus kiekis pabėgėlių šiuo variantu bus 2,1 milijono žmonių, vidutinis kiekis – 1,3 milijono.

Scenarijus 2: taika Sirijoje

Antras scenarijus – taikos Sirijoje įtvirtinimas, kuris, politikų nuomone, sumažins pabėgėlių skaičių. Bet SAT modeliavimas piešia visai kitokį paveikslą: „Net jei pasaulyje per akimirką įsiviešpataus taika, iki 2016 metų pabaigos į Vokietiją vis tiek atvažiuos 1,8 milijono žmonių. Pagal šį scenarijų taip vadinamas Balkanų maršrutas lieka atviras, nes pas politikus nebus politinės valios jį uždaryti, kas, savo ruožtu, duos galimybę irakiečiams ir afganams naudotis juo”.

Scenarijus 3: pilietinis karas tęsiasi

Trečiuoju scenarijumi – besitęsiant karui Sirijoje – „Balkanų maršrutas“ bus dalinai uždarytas, ir per jį į Europą galės įvažiuoti tiktai irakiečiai ir sirai, t. y. pabėgėliai iš karo zonos. Tuo atveju į Vokietiją iki metų pabaigos atvažiuos 2,3 milijono migrantų. Migrantams, vykstantiems į Europą dėl ekonominių priežasčių, tokiu atveju reikės ieškoti apvažiuojamųjų maršrutų, tame skaičiuje – į Italiją per Viduržemio jūrą.

Scenarijus 4: Nauji konfliktai Afrikoje

Karas Sirijoje gali išlikti ne vieninteliu pabėgėlių „tiekėju“. „Nežiūrint į tai, kad „Balkanų maršrutas“ praktiškai uždarytas, problemų vis tiek nepasiseks išvengti, jeigu Afrikoje atsiras „neįvykusių valstybių“, tikina SAT vadovas Tomas Artzt. Jie paskaičiavo, kas gali įvykti, jeigu Afrikoje paaštrės konfliktai. Konkrečiai, priklausomoje nuo naftos pardavimo Nigerijoje, kuriai šiuo metu grasina „Boko Charam“, rizikuoja išnykti. Taip pat dideli pabėgėlių srautai gali eiti iš Čado, Sudano, Kongo. Išimtinai įtempta padėtis tokiose Artimųjų rytų šalyse, tokiose kaip Libanas, Jemenas ir Egiptas. „Jeigu Sirijos konfliktas nebus išspręstas, prie šio pabėgėlių srauto gali prisidėti srautai pabėgėlių ir Afrikos kontinento“- tvirtina SAT. Esant šiam scenarijui iki 2016 metų į VFR gali atvykti 3,7 milijono žmonių.

Scenarijus 5: Atviros sienos

Tačiau 4 scenarijus su 3,7 milijonais migrantų numato, kad „Balkanų maršrutas“ bus uždarytas ne sirams ir ne irakiečiams. Jeigu sienos bus pralaidžios, SAT prognozuoja, kad bendras skaičius pabėgėlių į Vokietiją gali pasiekti 6,4 milijono žmonių, rašoma Welt.

Austrijos kanclerio interviu Austrijos dienraščiui Krone dėl Balkanų maršruto ir pakto su Turkija.

Austrijos kancleris Faymanas dienraščiui Krone pareiškė, kad nepaisant šį sekmadienį įsigaliojusio pabėgėlių sulaikymo pakto tarp ES ir Turkijos, „Balkanų maršrutas bus ir toliau uždarytas“. „Pavojai dar toli iki išsprendimo. Galimai mes stovime tik Krizės sprendimo kelio pradžioje “

Pirmiausiai kancleris buvo nepatenkintas ES pasienio tarnybos „Fronteks“ darbu. Jo nuomone, Fronteks turi gauti žymiai daugiau įgaliojimų, nes spaudimas vyks ne tiktai per Balkanų maršrutą, bet kitais nelegaliais maršrutais. Jis atkreipė dėmesį į Viduržemio jūros maršrutą per Italiją.

Kancleris dar kartą sukritikavo Merkel, kuri turėtų jo nuomone viešai paskelbti migrantams apie sienų uždarymą: „Ji vėl to nepadarė Briuselyje“.

Ar pavyks Graikijai bendradarbiauti su Turkija, kaclerio nuomone, parodys artimiausių kelių savaičių ar mėnesių įvykiai. Bet kokiu atveju sandoris bus dideliu išbandymu Graikijai ir Turkijai. Graikija, jo manymu, iš viso negali savistoviai susitvarkyti su migrantų readmisijos programa. Tam, kad patikrinti kiekvieną pabėgėlį ar tai tikrai yra pabėgėlis, ar ekonominis migrantas, norintis pagerinti savo gyvenimo sąlygas, Graikijai prireiktų 4000 specialistų, tuo tarpu Graikijoje jų tiek neturi. ES valstybės turėtų nukreipti 2300 migracijos specialistų į Graikiją.

Kancleris pareiškė skepticizmą ir dėl vizų režimo liberalizavimo su Turkijai, nes Turkija neįvykdė pusės ES keliamų reikalavimų. Tai turės būti sprendžiama birželio mėnesį.

Apžvalgą paruošė Petras Gulbinskas

Šauksmas