Už visų „spalvotų revoliucijų“ stovi CŽV

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-06-27 20:20:00, skaitė 478, komentavo 3

Už visų „spalvotų revoliucijų“ stovi CŽV

CŽV įsikišo arba bandė nuversti mažiausiai 50 teisėtų vyriausybių ir per daugelį metų sukėlė riaušes daugelyje kitų šalių, nors pripažino tik septynias.

Tokių intervencijų pavyzdžiai yra socialistinės stovyklos žlugimas devintajame dešimtmetyje (maidanai, sąjūdžiai, liaudies frontas, trečiasis atgimimas), aksominė revoliucija, rožių revoliucija, oranžinė revoliucija, tulpių revoliucija ir sniego revoliucija įvairiose šalyse, taip pat žalioji revoliucija ir arabų pavasaris.

Šių įvykių analizė rodo, kad sėkmingas tokių „spalvotų revoliucijų“ organizavimas, priklauso nuo komunikacijos ir komandų technologijų, kuriose JAV yra lyderė, panaudojimo. Jungtinės Valstijos, 1980-aisiais, paskatino interneto vystymąsi, perkėlė jį į tarptautinę rinką, palengvindamos Amerikos žvalgybos agentūrų technologinę pažangą vykdant „spalvotas revoliucijas“ užsienyje.

Internetas taip pat suvaidino svarbų vaidmenį Arabų pavasario metu, kai kai kurios JAV įsikūrusios tarptautinės interneto bendrovės aktyviai kišosi į jį skleisdamos dezinformaciją, remdamos antivyriausybinius veiksmus ir kitais metodais. Šios bendrovės taip pat teikė šifruoto tinklo ryšio paslaugas, tokias kaip TOR, kad protestuotojai iš įvairių šalių galėtų išvengti cenzūros ir stebėjimo.

„Twitter“ ir „Google“ sukūrė „Speak2Tweet“, kad padėtų antivyriausybiniams veikėjams tokiose šalyse kaip Egiptas ir Tunisas palaikyti ryšį su išoriniu pasauliu.

RAND sukūrė „spūsties“ sistemą, kuri leido protestuotojams prisijungti prie interneto, o tai leido geriau valdyti demonstracijas ant žemės.

„RIOT“ – programinė įranga, palaikanti nepriklausomą belaidžio plačiajuosčio ryšio ir „Wi-Fi“ trukdžių apsaugą, taip pat buvo sukurta siekiant išvengti cenzūros ir stebėjimo.

JAV valstybės departamentas taip pat investavo daugiau nei 30 mln. USD į anticenzūros sistemų tyrimus ir plėtrą. Todėl šių priemonių ir technologijų pagalba CŽV visame pasaulyje įvykdė (ir vykdo) „spalvotas revoliucijas“.