Plačiai užmerktomis akimis: 6 Belgijos specialiųjų tarnybų klaidos

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/placiai-uzm... 2016-03-24 15:15:40, skaitė 2668, komentavo 0

Plačiai užmerktomis akimis: 6 Belgijos specialiųjų tarnybų klaidos

Po teroro aktų Briuselyje Belgijos jėgos struktūroms keliama daug klausimų. Ar viską padarė karalystės specialiosios tarnybos, kad užkirsti kelią tragedijai? Ar buvo pakankamai tam priemonių? Nurodomos 6 pagrindines Belgijos vyriausybės ir jos vadovaujamų specialiųjų tarnybų klaidos.

1. Oro uostas

Oro uosto saugumas – tai aksioma. Tik ne Briuseliui. Tarptautinis oro uostas nebuvo aprūpintas elementariomis apsaugos priemonėmis. Nebuvo prie įėjimo metalo ieškiklių, skenerių, buvo laisvas įėjimas į oro uosto teritoriją.

2. Koordinacija su kaimynais

ES neturi koordinacijos sistemos. Tiktai penkių ES valstybių jėgos struktūros keičiasi informacija apie asmenis, įtariamus tarptautiniu terorizmu. Niekas nesupranta, kaip „informacinio vakumo“ sąlygomis ES ruošiasi kovoti su terorizmu.

3. Abdeslamo faktorius

Areštavę Salachą Abdeslamą, Belgijos pareigūnai nusiramino ir neįvertino tolimesnių įvykių eigos.

4. Molenbekas

Kai tavo pašonėje nekontroliuojamas etninis anklavas, kaip Molenbekas, tai kalbėti apie saugumą neverta. Įstatymas ir tvarka šiame Briuselio priemiestyje buvo paaukoti politkorektiškumui ir multikultūralizmui. Specialiosios tarnybos net nebandė dirbti šoje „valstybėje valstybėje“, tapusioje Europos terorizmo veisykla.

5. Koordinacija

Nebuvimas reikiamos koordinacijos specialiųjų tarnybų viduje ir nederinimas veiksmų miesto valdžios ir jėgos struktūrų taip pat suvaidino savo negatyvią rolę įvykių raidoje.

Daugiau negu penkiolika metų šios valstybės specialiosios tarnybos faktiškai yra nevaldomos. Šalis kurioje yra imigrantų anklavai pati yra suskirstyta į du anklavus – Valoniją ir Flandriją. Nėra vieningos vyriausybės, parlamento. Nėra sąveikos tarp vykdomosios valdžios organų. Todėl  padalintos specialiosios tarnybos negali efektyviai sąveikauti.

Tiktai pačiame Briuselyje yra 19 savivaldybių, 19 merų, 6 atskiros policijos valdybos. Visoms šioms tarnyboms reikalingas koordinatorius, bet lyg šiol tokio koordinatoriaus nėra.

6. Agentūra

Daugelis ekspertų pažymi, kad neįmanoma kovoti su terorizmu be agentūrinių duomenų ir išvystyto agentų tinklo. Belgijoje ši sistema nėra sukurta.

Šaltinis

paruošė P.G.

Šauksmas