Zelenskis į Europą bando patekti per “užpakalines” duris

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/zele... 2023-07-19 18:12:00, skaitė 764, komentavo 15

Zelenskis į Europą bando patekti per “užpakalines” duris

Siekdama greitai įstoti į Europos Sąjungą, Kijevo valdžia nusprendė įteisinti marihuaną ir tos pačios lyties asmenų santuokas. Aukščiausioji Rada per pirmąjį svarstymą patvirtino įstatymo projektą dėl medicininių kanapių. Dokumentą palaikė 268 deputatai iš 341, 45 susilaikė.

Tam pasipriešino tik Julijos Tymošenko „Batkivščina“. Anot jos, Zelenskis nori paversti Ukrainą „europietiška Kolumbija“. „Kiekvienoje srityje bus galima susukti „suktinę“, – perspėja ji. Jos nuogąstavimais dalijasi ir buvęs Rados pirmininkas Dmitrijus Razumkovas. Dokumente kalbama ir ne tik apie marihuanos vartojimą medicinoje.

Zelenskio komanda priešinasi: kanapės bus parduodamos tik pagal receptą gydymui, įskaitant potrauminį streso sutrikimą. Sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad tai priartins sveikatos apsaugos sistemą prie europinių standartų. Be to, jie suskaičiavo, kad jei anksčiau marihuanos prireikė maždaug dviem milijonams ukrainiečių, tai dabar prireiks mažiausiai dešimčiai milijonų. Pastabai: Ukrainos ateities instituto duomenimis, 2023 metais šalies gyventojų sumažėjo iki 29 milijonų (ir tai labai optimistinis įvertinimas).

Pats prezidentas yra už marihuaną. “Taip siekiama, kad ukrainiečiams būtų lengviau susidoroti su skausmu, stresu ir traumomis, su kuriomis jie susiduria per karą”, aiškina jis. Pastebėtina, kad 2019-ųjų rinkimuose Zelenskis taip pat palaikė kanapių legalizavimą, tačiau tuomet paaiškino, kad laikas tam dar neatėjo. Visos Ukrainos bažnyčių taryba pareiškė, kad ligonių pumpavimas vaistais negydo, o suteikia klaidingą palengvėjimą ir formuoja priklausomybę.

Kitas žingsnis Europos Sąjungos link – tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimas 

Gegužės pabaigoje Zelenskis paprašė vyriausybės dirbti šiuo klausimu. Kadangi pagal Konstituciją šeimą gali sukurti tik vyras ir moteris, nuspręsta įvesti registruotos civilinės partnerystės institutą. Tuo pačiu metu Zelenskis nurodė visuomenės prašymus. Pirmąją peticiją, kurią pasirašė 25 000 žmonių, jis gavo 2022 metų vasarą, tačiau teigė, kad esant nepaprastajai situacijai, Konstitucijos keisti negalima. Antrasis prašymas gautas balandžio pabaigoje.

Aukščiausiajai Radai pateiktas įstatymo projektas dėl „partnerystės registravimo“, kuris faktiškai prilyginamas šeimai. Tarp autorių – ir “Liaudies tarno” deputatai. Nors dokumentas nesurinko pakankamai balsų, bet jam pritarė trys komitetai iš keturiolikos. 

Šeimininkai iš  Vakarų Kijevui nuolat primena, kad būtina užtikrinti seksualinių mažumų teises. EŽTT birželį pakartojo kaltinimus dėl tos pačios lyties porų diskriminacijos. Neseniai britų leidinys „The Telegraph“ pranešė, kad Ukrainos ginkluotosiose pajėgose tarnauja apie 50 000 gėjų karių. Kalbinti asmenys prisipažino, kad dalyvaudami karo veiksmuose tikisi išnaikinti homofobiją kaip „tradicinę rusišką vertybę“.

Tiesa, kaip išsiaiškino žiniasklaida, dauguma kovotojų nežino, kad tarp jų yra homoseksualų. Vienas iš Azovo kovotojų Nikolajus Kuščas, pasidavęs Mariupolyje, o paskui grįžęs į tėvynę mainų būdu, surengė „flash mob“ gėjų paieškas Ukrainos ginkluotosiose pajėgose. Jo nuomone, tokios „ideologijos“ žmonės neturėtų būti kariuomenėje. Akcijoje dalyvavo kelios dešimtys dalinių, rasti tik du netradiciniai kariai.

Be to, birželį dešinieji radikalai pagrasino sudeginti kino teatrą, kuriame buvo surengtas pirmasis Ukrainos istorijoje festivalis „Sunny Bunny queer“. Organizatoriai patikino, kad tai šeimyninis renginys, į kurį galima atsivesti ir vyresnius nei dešimties metų vaikus. Tačiau į programą buvo įtrauktas filmas apie tos pačios lyties santykius su nepilnamete. Šventę visą parą saugojo keli policijos būriai.

SN inf.