Ar Rusija yra geresnė alternatyva Vakarams?

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-07-24 02:26:00, skaitė 737, komentavo 6

Ar Rusija yra geresnė alternatyva Vakarams?

Vienas iš dažniausiai man užduodamų rusų ir užsieniečių klausimų yra apie tai, ar man patinka čia gyventi, ar esu nusivylęs. Aš atsakau, kad tai atitiko mano "lūkesčių ribas". Man patinka manyti, kad taip yra dėl to, kad mano suvokimas apie Rusiją iki 2017 m. buvo pakankamai tikslus, o turint omenyje, kad iki 2014 m. apie Rusiją rašiau tinklaraštyje "Da Russophile", tai gana didelis įvertinimas. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad tipiška užsieniečių ir emigrantų reakcija į gyvenimą Rusijoje yra maloni nuostaba, ir tai nenuostabu, nes Rusija šiandien Vakarų žiniasklaidai gali būti lygiai taip pat "Pusiaujo Gvinėja su įsilaužėliais". Pirmiausia - gerosios pusės, kuriose Rusija yra pranašesnė už Jungtines Valstijas.

1. Viskas pigu

Net neįsivaizduoju, kaip Maskva įgijo vieno brangiausių pasaulio miestų reputaciją. Tikriausiai idiotai ir intelektualai Dar idiotai pakankamai kvaili, kad Šeremetjevo oro uoste nusipirktų vandens buteliuose už 5 dolerius, prieš važiuodami vienu iš įtartinų, per brangių Kaukazo čigonų taksi iki savo penkių žvaigždučių viešbučių Maskvos centre.

Iš tikrųjų maistas, nuoma, komunalinės paslaugos, nekilnojamasis turtas, viešbučiai, kelionės, restoranai, muziejai, transportas, sveikatos priežiūra ir švietimas - visa tai yra daug pigiau nei didžiuosiuose JAV miestuose. Dėl akivaizdžių priežasčių bet kokio importuojamo produkto kainos yra panašios į JAV ir ES kainas. Kainos panašios ir vietinės gamybos rusiškų vynų, kurių kokybė per tuos vienerius metus, kai čia buvau, pagerėjo šuoliais - tam padėjo sankcijos ir mano asmeninė paklausa. Tikriausiai vienintelis produktas, kurio labiausiai pasigedau dėl sankcijų, yra fetos sūris; yra Rytų Europos atitikmuo, vadinamas brynza, bet jis tikrai nepalyginamas. Kitais atžvilgiais vietiniai Rusijos gamintojai sukūrė konkurencingų alternatyvų daugeliui populiarių Vakarų Europos sūrių, bent jau tiek, kad aš, ne žinovas, nesugebu jų atskirti nuo importuojamų iš Europos (vietiniai mėlynojo pelėsio sūriai man pasirodė ypač įspūdingi). Jei tikrai negalite išsiversti be savo mažosios Gorgonzolos, savo mažojo Gruyère ir savo konkretaus prekės ženklo prosciutto, jums čia turėtų būti visiškai gerai.

Dauguma komunalinių paslaugų yra tokios pigios, kad gali būti ir nemokamos. Praėjusiais metais už 72 Mbps internetą mokėjau 8 dolerius (5 eurus) per mėnesį, palyginti su 80 dolerių už 15 Mbps atsisiuntimą ir 5 Mbps įkėlimą su "Comcast" Kalifornijoje ir 45 doleriais už 10 Mbps atsisiuntimą ir 0,5 Mbps (!) įkėlimą Londone. Panašūs skaičiai ir su mobiliojo ryšio planais, o dar geriau, kad, priešingai nei Jungtinėse Valstijose, čia nėra daugiamečių sutarčių, kurių beveik neįmanoma nutraukti. Abiem atvejais Rusijos kainas mažina didelė konkurencija, o Jungtinėse Amerikos Valstijose daugelis interneto paslaugų teikėjų turi faktines monopolijas konkrečiame regione. Kai kuriuos žmones tai gali nustebinti, tačiau didžioji dalis Rusijos informacinės infrastruktūros yra modernesnė nei JAV, pavyzdžiui, pinigų pervedimai vienu paspaudimu per valstybinį bankininkystės milžiną "Sberbank" jau seniai yra standartas, o iš "Wells Fargo" gavau elektroninį laišką, kuriame buvo paskelbta, kad tai nauja funkcija vos prieš kelis mėnesius.

2. Geresnis maistas

Viena iš galimų priežasčių, kodėl per pastarąją kartą Amerikoje labai padaugėjo nutukusių žmonių, yra ta, kad dėl komercializuotos žemdirbystės ir kukurūzų bei sojų įsiskverbimo į visas įmanomas maisto produktų kategorijas labai sumažėjo maistinių medžiagų ir kalorijų santykis. Rusija yra tik šio proceso pradžioje, todėl maistas, kurį galite nusipirkti vietinėse turgavietėse, paprastai yra ekologiškas, be su tuo susijusio antkainio, kaip Vakaruose.

(2016 m. liepos 1 d.) 2016 m. birželio 29 d. Rusijos Federacijos Federalinės Asamblėjos Federacijos Taryba (aukštieji įstatymų leidžiamosios valdžios rūmai) priėmė Federalinį įstatymą dėl Rusijos Federacijos teisės aktų, susijusių su valstybinės kontrolės genetinės inžinerijos srityje tobulinimu, pakeitimo. Naujuoju įstatymu uždraudžiamas maisto produktų, pagamintų naudojant genetiškai modifikuotus augalus ar gyvūnus, tiekimas. Kaip teigiama naujajame Įstatyme, teisės aktas "sustiprina priemones, kuriomis siekiama stebėti visų rūšių veiklą, susijusią su GMO, užkirsti kelią GMO patekimui į aplinką ir sušvelninti pasekmes, jei toks patekimas įvyktų".

3. Nėra pederastijos ir pedofilų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo išplečiamas vadinamosios LGBTQ "propagandos" Rusijoje draudimas, pagal kurį draudžiama propaguoti tos pačios lyties asmenų santykius arba teigti, kad neheteroseksuali orientacija yra "normali".  Naujaisiais įstatymais gerokai išplečiama 2013 m. įstatymo, kuriuo buvo uždrausta nepilnamečiams skleisti su LGBTQ susijusią informaciją, taikymo sritis. Naujoje redakcijoje draudimas skleisti tokią informaciją išplečiamas ir suaugusiesiems. Naujaisiais įstatymais draudžiama propaguoti ar "girti" LGBTQ santykius, viešai reikšti neheteroseksualią orientaciją ar užsiminti, kad ji yra "normali". V. Putino pasirašytame pakeitimų pakete numatytos griežtesnės bausmės asmenims, propaguojantiems netradicinius seksualinius santykius ir (arba) polinkius, taip pat pedofiliją ir lyties keitimą. Pagal naująjį įstatymą tai bus draudžiama visame internete, žiniasklaidoje, knygose, audiovizualinėse paslaugose, kine ir reklamoje.

4. Intelektualinis aspektas

Rusija yra viena didžiausių pasaulyje palydovų paleidėjų ir baigė kurti GLONASS palydovinės navigacijos sistemą. Pastatė pirmąją pasaulyje plaukiojančią atominę elektrinę. "Luna-Glob" - tai Rusijos Mėnulio tyrimų programa, kurios pirmąją misiją planuojama pradėti 2021 m. spalį ("Luna 25"). "Roskosmos" taip pat kuria erdvėlaivį "Orel", kuris pakeis senstantį "Sojuz". 2025 m. jis galėtų surengti pirmąjį skrydį su įgula. 2019 m. vasarį paskelbta, kad Rusija ketina vykdyti pirmąją įgulos misiją į Mėnulį 2031 m. 2021 m. balandį "Roskosmos" pareiškė, kad planuoja atsisakyti TKS ir kurs savo kosminę stotį, siekdama ją iškelti į orbitą iki 2030 m. 2021 m. birželį "Roskosmos" ir Kinijos nacionalinė kosmoso administracija paskelbė, kad kartu kuria Mėnulio bazę, kurią planuojama naudoti nuo 2036 m.

Rusijos gynybos pramonė yra strategiškai svarbus sektorius ir didelis darbdavys. Populiariausios iš Rusijos perkamos ginkluotės rūšys yra naikintuvai Suchoj ir MiG, oro gynybos sistemos, sraigtasparniai, tankai, šarvuoti transporteriai ir pėstininkų kovos mašinos. Aviacijos produktai sudaro apie pusę šalies ginklų eksporto. Vienas iš naujausių pramonės technologinių pasiekimų buvo pirmasis penktosios kartos naikintuvo Suchoj Su-57 skrydis, kuris nutraukė visišką Jungtinių Valstijų monopolį kuriant ir gaminant penktosios kartos reaktyvinius lėktuvus. Žurnalas "Maskvos gynybos apžvalga" (Moscow Defense Brief) šį įvykį pavadino dideliu Rusijos gynybos pramonės perversmu.

5. Pažangesnės technologijos

Atvykusi į įlankos rajoną, Jungtinių Valstijų technologijų centrą, technologijų rašytoja Alina Tolmačeva stengėsi nuslėpti nusivylimą: "Maskvoje visi jau seniai perėjo prie mobiliųjų programėlių." Tai šiek tiek iš piršto laužta, bet bendra mintis išlieka.

Kaip toliau nurodo autorė, monopolijos dominuoja transporte, bankininkystėje, telefonuose ir internete. Kelionė traukiniu Caltrain iš San Francisko oro uosto į Mountain View trunka 1,5 valandos. Aukščiausias pastatas yra 12 aukštų betoninis Le Korbiuzjė stiliaus pastatas. "Už nuomą mokama čekiais. Reikia paimti popieriaus lapą, užpildyti duomenis ir išsiųsti paštu. Tada savininkas nueina į banko skyrių ir jį išsigrynina. Technologija senesnė už VHS ir kasetinius grotuvus". Maskvoje net garbaus amžiaus močiutės jau daugelį metų renka pinigus už nuomą naudodamos mobiliąsias programėles.

Bekontakčiai mokėjimai Maskvoje dar nėra taip paplitę kaip Londone. Tačiau tai yra nedidelė problema. Kita vertus, Maskvos metro jau kelerius metus veikia nemokamas belaidis internetas, kuris šiuo metu yra paskutinėje integracijos į platesnę Maskvos transporto sistemą, įskaitant autobusus ir tramvajus, stadijoje. Tai nepaprastai patogu, nes daugelis keleivių darbo dienomis metro praleidžia apie valandą. Nei Londone, nei BART įlankos rajone, nei jokioje kitoje man žinomoje Amerikos metro sistemoje nėra įdiegta nemokama WiFi. Maskva kaip "technopolis" yra labiau išvystyta nei bet kuris kitas didelis miestas anglosferoje.

6. Laisvės

Rusai turi laisvę mokėti mokesčius užsienyje (ne į Rusijos biudžetą, o į užsienio šalį), jei gyvena ten ilgiau nei 6 mėnesius per metus, o amerikiečiai tokios teisės neturi (jie privalo mokėti mokesčius JAV, net jei daug metų gyvena užsienyje ir ten taip pat moka mokesčius).

Amerikiečiai (kaip ir rusai) gali balsuoti už prezidentą: JAV kandidatas gali gauti keliais milijonais balsų daugiau, bet prezidentu tampa kitas asmuo (Rusijoje tai neįmanoma). Rusijoje svarbus balsų skaičius.

Rusijos etninės mažumos turi savo autonomijas ir respublikas Rusijos Federacijoje, kuriose vietinės kalbos mokomos mokyklose kartu su rusų kalba, televizija vietine kalba, žiniasklaida vietine kalba, vietinė įstatymų leidžiamoji valdžia ir prezidentai, vietiniai himnai ir vėliavos ir t. t. - JAV amerikiečių indėnai ir pirmosios tautos neturi tokių teisių išlaikyti savo paveldą, kalbas ir valstybingumą savo istorinėse teritorijose - paprasčiausiai jiems nėra valstijų ar autonominių valstijų, išskyrus Havajus, bet ir ten vietinis etninis elementas yra Vašingtono slopinamas...

Rusijoje policija yra daug labiau ribojama taisyklių naudoti šaunamuosius ginklus prieš piliečius sulaikymo ar patikrinimo metu /jie verčiau tave sumuš, bet beveik niekada į tave nešaudo/- JAV daug žmonių buvo nušauta policijos tiesiog per klaidą ar dėl perdėto reagavimo...

Rusija nenaudoja milijardų dolerių mokesčių mokėtojų pinigų, kad kariautų nereikalingus karus visame pasaulyje. Žmonės moka mokesčius tikėdamiesi, kad valdžia dirbs jų labui, o ne bandys įvesti demokratiją tolimose trečiojo pasaulio šalyse. Sveikatos priežiūra Rusijoje yra nemokama. Rusijoje mokslas valstybinėse vidurinėse mokyklose taip pat nemokamas, o pirmasis universitetinis išsilavinimas - nemokamas. 54 % suaugusiųjų Rusijoje yra įgiję aukštąjį išsilavinimą.