Karinis perversmas Nigeryje sėkmingai baigtas

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-07-27 22:30:00, skaitė 402, komentavo 11

Karinis perversmas Nigeryje sėkmingai baigtas

Karinis perversmas Nigeryje sėkmingai baigtas. Perversmo metu buvo nuverstas proprancūziškas prezidentas Mohamedas Bazuma.

Pranešimą apie valdžios užgrobimą perskaitė kariuomenės ir saugumo pajėgų vardu kalbėjęs pulkininkas Amadou Abdramanas.

Valdžią užgrobė kariuomenė, kuri kontroliuoja pagrindinius administracinius pastatus Nigerio sostinėje. Šalies sienos uždarytos, kariuomenė perspėja, kad reaguos į bet kokią užsienio intervenciją.

Šalyje paskelbta komendanto valanda, laikinai sustabdyta visų valstybės institucijų veikla.

Jungtinės Valstijos ir Jungtinės Tautos paragino skubiai paleisti Nigerio prezidentą.

Noriu visiems tik priminti, kad Nigeris yra de facto Prancūzijos neokolonijinės imperijos liekanų dalis šiaurės vakarų Afrikoje. Būtent į Nigerį kariai buvo išvesti iš Malio, kai jų buvo paprašyta išvykti.

Būtent į Nigerį buvo evakuoti prancūzų specialiosios pajėgos, kurios buvo išvarytos iš Malio  bazių, kurias užėmė Vagnerio muzikantai. Svarbiausias dalykas Nigeryje – urano kasyklos, kurios Prancūzijai turi strateginę vertę.

Realiai pasikeitus valdžiai ir atsiradus nuo Prancūzijos nepriklausomai vyriausybei, Prancūzija susidurs su milžiniška problema. Atsižvelgiant į tai, kad Prigožinas neseniai interviu Afrikos kanalui pareiškė, kad Wagner plės savo veiklą Afrikoje, galiu nesunkiai įsivaizduoti, kad tam tikromis aplinkybėmis, po kurio laiko,  Wagneriečiai galės gauti kvietimą iš Nigerio vyriausybės.

Pažymėtina, kad kai kurie karinio maišto lyderiai turi ryšių su karine chunta Malyje, kuri laikosi atviros prorusiškos pozicijos (šaunuoliai!).

Tuo atveju, jei sukilėliai užbaigs perversmą ir visiškai paims valdžią šalyje, neatmesčiau, kad po tam tikro laiko Nigeryje gali atsirasti Wagnerio muzikantai, o prancūzams mandagiai bus pasakyta nešdintis iš čia.

Nigeris bus laisvas!

P.S.

Sprendžiant iš JAVų banditų reikalavimų „nedelsiant paleisti Nigerio prezidentą“, Nigerio prezidentą areštavo ginkluoti sukilėliai. Sukilėliai taip pat kontroliuoja prezidento rūmus ir kai kuriuos administracinius pastatus sostinės centre. JAV ir Prancūzija tikrai bandys paveikti situaciją, nes Nigerio provakaroidinio režimo žlugimas, pakeis jėgų pusiausvyrą Vakarų Afrikoje.

P.P.S.

Tęsiant Afrikos temą. Malio vadovas, pulkininkas Goita, atvyko į Sankt Peterburgą į Rusijos ir Afrikos viršūnių susitikimą. Remdamasis Rusija, jis spartina savo šalies dekolonizaciją. Būtent jam vadovaujant, iš Malio teritorijos buvo išvarytos vakaroidų-prancūzų kolonijinės kariuomenės.

Su Rusija Malis dabar aktyviai plėtoja santykius diplomatiniais ir kariniais aspektais. Taip pat yra potencialo plėtoti ekonominį bendradarbiavimą. Malio vertė Rusijai – turėdama įtaką šios šalies teritorijai, Rusija užėmė pozicijas pačioje Prancūzijos kolonijinės Afrikos širdyje, o tai vėliau lėmė proprancūziško režimo žlugimą Burkina Fase ir antikolonijinio režimo pradžią.

Macrono aktyvumas, remiant nacių režimą Okrainoje, be kita ko, susijęs ir su bandymais atkeršyti už Prancūzijos kolonijinės imperijos žlugimą, kuris, padedant Rusijai, gerokai įsibėgėjo.