JAV sionistai prieš Izraelį

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-08-01 00:12:00, skaitė 323, komentavo 2

JAV sionistai prieš Izraelį

„New York Times“ straipsnyje raginama atsisakyti Izraeliui suteikti karinę pagalbą dėl įstatymo, keičiančio teismų sistemą.

Įdomiausia, kad to reikalavo tie sionistai, kurie visada lobizavo priešingai.

Anksčiau Tomas Friedmanas radikaliai siūlė apriboti AIPAC programą, pagal kurią Izraelis kasmet gaudavo karinę paramą. Jis iškėlė idėją, kad artėja JAV santykių su Izraeliu „pervertinimas“, jei jis dar neprasidėjo. Tai buvo perspėjimas Izraeliui iš sionistų sluoksnių JAV, bet ne Baltųjų rūmų iniciatyva.

Dabar prie šio klausimo prisijungė Nicolas Christoph.

Tai buvo informacinis smūgis šeštadienį, Šabo dieną. „New York Times“ puslapiuose jis citavo žinomų liberalų sionistų nuomonę: buvusių ambasadorių Izraelyje Daną Kurtzerio ir Martino Indyko, buvusio diplomato Aarono Davido Millerio ir J Street prezidento Jeremy Ben-Ami.

Įtakingieji ketvertukai mano, kad įmanoma sustabdyti kasmetinį milijardų dolerių karinės pagalbos siuntimą Izraeliui. Christophas mano, kad „Amerikos pagalba kitai turtingai šaliai eikvoja ribotus išteklius ir sukuria nesveikus santykius, kurie kenkia abiem pusėms“.

Kitaip tariant, ne tai, kad „mes nemylime tavęs, Izraeli, tiesiog manome, kad tu užaugai ir tau nebereikia pinigų“.

Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo absurdiška.

Kaip ir prieš 30 metų, Izraelio ekonomika beveik nepasikeitė. Ji gali labai ilgai mokėti už savo ginkluotųjų pajėgų išlaikymą. Christoph teigimu, kasmet Izraeliui siunčiami pinigai galėtų būti nukreipti į šalis, kurioms reikia daug skubiau.

Tačiau Izraelis kasmet gauna 3,8 mlrd. USD, tai yra lašas jūroje metinių JAV išlaidų, kurios 2022 m. buvo 6 trilijonai USD, o metais anksčiau – 7,25 trilijonai USD.

Žurnalistas taip pat mano, kad pagalba Izraeliui nesuteikia JAV jokių svertų prieš Izraelį. N

Neseniai Netanyahu buvo apkaltintas melu apie pokalbį telefonu, kuris tariamai vyko tarp jo ir Bideno. Pastarajam tai visai nepatiko. Tačiau Kongreso nariai, išskyrus kelias išimtis, ir toliau nenori mesti iššūkio Izraeliui ir atimti iš jų pinigų. Tačiau nepaisant visų JAV įspėjimų, Izraelio Knesetas priėmė svarbų sprendimą ir dabar teismai prarado teisę sustabdyti bet kokius valdžios piktnaudžiavimus.

Dabar šia aplinkybe gali pasinaudoti Palestinos šalininkai Vašingtone, reikalaudami nutraukti pagalbą Izraeliui.

Taigi B. Netanyahu suteikė Izraelio pagalbos JAV priešininkams galimybę ją sumažinti ar net sustabdyti.

Pagalbos Izraeliui iš JAV sistema griūna.

Laikas parodys, kuo tai pavirs toliau.