FIOKLA KIURE: Didžiausias pastarųjų metų nusivylimas – baltarusių opozicija

Autorius: Vilma Fiokla Kiure Šaltinis: https://www.facebook.com/fiokl... 2023-08-14 16:39:00, skaitė 265, komentavo 4

FIOKLA KIURE: Didžiausias pastarųjų metų nusivylimas – baltarusių opozicija

Didžiausias pastarųjų metų nusivylimas – baltarusių opozicija. Labai palaikiau protestus Baltarusijoje, aktyvistus. Net organizavau paramos jiems rinkimą. Sekiau įvykius, skaičiau opozicinę baltarusišką spaudą ir jų blogerių telegram kanalus. Kai režimas protestus užgniaužė, palaikiau ryšius su bėgusiais iš šalies. Kaip perlaidų sistema veikia Ukrainoje sužinojau dar iki karo, nes padėjau baltarusių pabėgėliams. Jų ten suplaukė apie 200 tūkstančių. Ir mano nuostabai bei nusivylimui, prasidėjus invazijai į Ukrainą tie patys žmonės, gavę ukrainiečių prieglobstį išsibėgiojo po saugias šalis ir ėmė postringauti, kad „ne viskas taip paprasta", ar kad „karų nebūtų, jei nebūtų ginklų"... Patikslinsiu, kad kalba eina ne apie lukašistus, o opoziciją. O kur dar baltarusių opozicijos dvasinio tėvo Zianono Pozniako pareiškimai apie litvinus ir istorines baltarusių žemes? Netikėkit, kai jums sako, kad jis tik senas marazmatikas ir šneka kas užplaukia ant seilės. Ne, tai įtakingas ir net genialus kalbėtojas. Pati ne sykį jį citavau. Beje, vieninteliai baltarusiai, kurie manęs nenuvylė tai anarchistai ir tik dėl jų aš dar galiu ramiai svarstyti apie mūsų santykius su kaimynais. Jei ne tie drąsūs, sąžiningi žmonės, man Baltarusija būtų lygiai tokia pat mirusi žemė, kaip ir rusija.

„Mūsų kgb baisesnė už fsbėšnikus“ – prieš įkalinimą rašė man baltarusių anarchistas. Jis ne sykį minėjo, kad jų saugumiečiai veikia savarankiškai ir yra klastingesni nei maskvietiški. Realiai jie ir valdo Baltarusiją. Ir skiedalai apie vargšus ir veik nieko kontroliuoti negalinčius baltarusių saugumiečius tėra skiedalai. Štai kodėl aš gan paranojiška iš Baltarusijos plūstančių atžvilgiu. Su jais ta pati ar net blogesnė padėtis, kaip su geraisiais ru. Kaip rodo mano skaudi patirtis, tai, kad žmogus prieš lukašizmą dar nereiškia, kad jis ne prorusiškas ar tyliai mūsų nevadina žmudais. Priminsiu, kad Sviatlanos Cichanouskajos sutuoktinis – krymnašistas, o ir pati opozicionierė ne sykį palankiai atsiliepė apie putiną (telegramkanaluose klaidžioja video su jos ištaromis).

Neįsivaizduoju, kaip reiktų prorusiškus ar fašistuojančius baltarusius atskirti nuo Lietuvos draugų, bet mano giliu įsitikinimu tą būtina padaryti, antraip turėsime tokių pat problemų, kaip ukrainiečiai, jei ir pas mus karas prasidės. Priešinti mums jie nepadės, čia faktas, nes Ukrainoje liko vos sauja baltarusių, kurie petis petin kaunasi su ukrainiečiais. O kur dar tie, kurie atvyko į Ukrainą, kaip politiniai pabėgėliai ir vėliau buvo sučiupti kaip diversantai veikiantys išvien su agresoriais.

Ir labai suprantu ukrainiečius, kurie baltarusius laiko tokiais pat priešais, kaip rusijos piliečius, nes tikrai juos darosi sunku atskirti.