Zemanas CNN apie ukrainiečius Čekijoje: "kas gali prievartauti, tas gali kovoti už tėvynę"

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-08-18 18:44:00, skaitė 515, komentavo 3

Zemanas CNN apie ukrainiečius Čekijoje:

Tie, kurie gali išprievartauti, taip pat gali kovoti už savo šalį. O tas, kuris atsisako šaukimo į kariuomenę įsakymo, yra dezertyras, - sakė buvęs prezidentas Milošas Zemanas interviu CNN. Jis reagavo į visuomenėje tvyrančią įtampą dėl nepilnametės merginos išžaginimo ir pasikėsinimo nužudyti Plzene. Pasak SPD lyderio Tomio Okamuros, nusikaltimo vykdytojas buvo jaunas ukrainietis, o vidaus reikalų ministras Vitas Rakušanas slėpė jo tautybę. "Aš esu už pagalbą pabėgėliams. Bet kodėl Rakušanas taip siekia nuslėpti nusikaltėlio tautybę?" - klausė Zemanas klausė CNN laidoje.

Kaip pranešė CNN, maždaug prieš dvi savaites 18-metis ukrainietis žiauriai užpuolė, išprievartavo ir pasikėsino nužudyti merginą, kuriai, neoficialiais duomenimis, yra 15 metų. Taip pat socialiniuose tinkluose pasirodė informacija, kad Prahos mieste Hostivaže moterį užpuolęs 16-metis jaunuolis taip pat yra ukrainietis. Policija nei vienu, nei kitu atveju įtariamojo tautybės nenurodė.

"Kai čia atvyko pabėgėliai iš Ukrainos, buvau informuotas, kad 80 proc. jų yra moterys ir vaikai. Spėjau, kad likusieji 20 proc. bus daugiausia seni vyrai ir senos moterys. Atrodo, kad klydau arba ši informacija buvo netiksli", - teigė buvęs prezidentas. Kaip pavyzdį jis pateikė Nachodo mero Jano Birkės patirtį, kuriam "buvo paskirta 1 000 ukrainiečių, ir didelė dalis, nors ir ne dauguma, buvo jauni vyrai".

Zemanas stebėjosi, kodėl jauni nusikaltėliai nepadeda savo tėvynainiams karo nuniokotoje tėvynėje, jei jie iš tiesų yra ukrainiečių tautybės vyrai.

"Tie, kurie sugeba prievartauti, taip pat sugeba kovoti už savo tėvynę. Nesakau, kad būtinai tik tranšėjose - jie gali dirbti ginklų gamyklose, valyti griuvėsius, padėti sveikatos apsaugos sektoriuje. Nieko iš to nevyksta", - kalbėjo laidoje Zemanas. 

"Užjauskime pabėgėlius ir padėkime jiems, aš esu už tai. Padėkime moterims, vaikams, pagyvenusiems žmonėms. Bet jei mano šalis puolama ir jei aš esu sveikas jaunas vyras, kuris galbūt gavo šaukimo į kariuomenę įsakymą, o gal ir ne, kodėl aš nepadedu savo šaliai?" - tęsė Zemanas. Jis pats laikytų šiuos vyrus dezertyrais, jei jie, gavę šaukimo į kariuomenę įsakymą, jam nepaklustų ir vietoj to išvyktų į užsienį.

Nuorodos:

https://cnn.iprima.cz/kdo-je-schopen-znasilnit-dokaze-bojovat-i-za-svou-vlast-prohlasil-zeman-k-pripadu-z-plzne-409591

https://cnn.iprima.cz/rakusan-mira-kriminality-zpusobena-cizinci-nevzrostla-bezpecnostni-situace-je-pod-kontrolou-409251