Mokesčių mokėtojai turėtų mokėti už gimdos transplantaciją translytėms moterims - Amerikos medikų asociacija

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.rt.com/news/581465... 2023-08-19 04:21:00, skaitė 317, komentavo 8

Mokesčių mokėtojai turėtų mokėti už gimdos transplantaciją translytėms moterims - Amerikos medikų asociacija

AMA apskaičiavo, kad vieno atvejo kaina gali siekti iki 300 000 JAV dolerių, pažymėdama, kad operacija padėtų biologiniams vyrams įveikti "psichologinį disonansą"

Amerikos medikų asociacija (AMA) pasiūlė, kad JAV mokesčių mokėtojai turėtų apmokėti gimdos persodinimo operacijas translytėms moterims. Organizacija paaiškino, kad ši operacija, kuri gali kainuoti šimtus tūkstančių dolerių už vieną atvejį, padėtų pagerinti biologinių vyrų, priskiriančių save moterims, sveikatą ir gerovę.  Šią savaitę paskelbtame žurnalo "Journal of Ethics" birželio mėnesio numeryje autoriai teigė, kad daugybė sėkmingų gimdos persodinimo operacijų tarp moterų greičiausiai sukeltų ir transseksualų susidomėjimą. Vis dėlto, kaip įspėjama straipsnyje, jų kelyje yra viena didelė kliūtis - didelė kaina, siekianti nuo 100 000 iki 300 000 JAV dolerių. Teigiama, kad tokios operacijos turėtų būti bent iš dalies subsidijuojamos vyriausybės, kaip ir kitos transplantacijos, nes jos yra "būtinos gerovei".

"Translytės moterys, norinčios susilaukti vaikų, gali įtikinamai pateisinti UTx subsidijavimą įvairiomis priežastimis", - teigė autoriai, pridurdami, kad dėl negalėjimo gimdyti "jos gali patirti psichologinį disonansą, kuris kenkia jų sveikatai ir gerovei".

Straipsnyje pažymima, kad, be translyčių moterų, kai kurie translyčiai vyrai taip pat gali pageidauti gimdos transplantacijos, kad galėtų "susilaukti vaikų". Tačiau autoriai pažymėjo, kad tokie atvejai turėtų būti traktuojami kaip antraeiliai.

"Net jei subsidijos yra ribojamos, galima teigti, kad jokios moralinės kliūtys netrukdo pateisinti kai kurių translyčių moterų ir translyčių vyrų UTx subsidijų", - daro išvadą autoriai.  

Svetainės wombtransplantuk.org duomenimis, 2023 m. birželio 1 d. pasaulyje buvo atlikta apie 100 gimdos transplantacijų, po kurių gimė apie 50 sveikų kūdikių.