Merkel “atvirų durų politikos“ sąskaitos Vokietijos savivaldybėms

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/merkel-atvi... 2016-04-03 09:41:05, skaitė 1806, komentavo 0

Merkel “atvirų durų politikos“ sąskaitos Vokietijos savivaldybėms

Vokiečių dienraštis „Handelsblatt“ pirmą kartą pateikė konkrečius skaičius, kiek Vokiečių savivaldybėms kainuos kanclerės politika „welcome refugees“. „Pabėgėlių krizė federalinėms žemėms kainuos per daug brangiai: šiais metais beveik 17 milijardų eurų iš savo biudžetų joms teks pridėti“, – rašoma laikraštyje.

Laikraštyje pažymima, kad kiekviena federalinė žemė planuoja išleisti migrantams 2016 metais nuo 3 iki 8 procentų viso biudžeto.

Ifo ekonominių tyrimų instituto duomenimis 2/3 Vokietijos žemių yra beviltiški bankų skolininkai, ir tokios milžiniškos papildomos išlaidos reiškia, kad Vokietijos žemės vis giliau grims į skolas, o atvykėliai bus išlaikomi už pasiskolintus pinigus, kas dar didesne našta guls ant vokiečių pečių.

Komentuodamas išlaidų augimą pabėgėlių išlaikymui, Reino-Pfalco žemės premjeras Malu Dreyer savo interviu „Handelsblatt“ pareiškė, kad „federaliniam biudžetui derėtų prisiimti papildomas „dviženklės milijardinės sumos“ dydžio išlaidas. Federaliniame biudžete 2016 metams yra suplanuotos išlaidos pabėgėliams apie 8 milijardai, tuo tarpu 4 milijardai jau buvo išmokėta federalinėms žemėms.

Anksčiau skelbtos ekonomistų prognozės (1,  2,  3)

Šios palyginti optimistiškos vokiečių ekonomistų prognozės buvo paviešintos dar iki „Handelsblatt“ paskelbtų duomenų, parodžiusių, kad realybė liūdnesnė, nei buvo įsivaizduojama vos prieš kelis mėnesius.

Eksperto iš Freiburgo Bernd Raffelhüschen skaičiavimais milijonas pabėgėlių per savo gyvenimą  “Vokietijos gerovės valstybei” atneš naudos 450 milijardais eurų mažiau, negu iš jos gaus. Be to, tai įvyktų tiktai tuo atveju, jeigu kiekvienas migrantas, kaip tik įmanoma greitai bus integruotas į Vokietijos darbo rinką. Ekspertas pripažįsta, kad tai mažai tikėtina ir Vokietijos išlaidos bus žymiai didesnės.

Problema – nepakankama kvalifikacija. Pagrindinis problema yra būtent tai, kad atvykstantys pabėgėliai yra labai blogai apmokyti. “Tai yra imigracijos fundamentali problema iš ekonominės perspektyvos”, konstatuoja ekspertas. Jau ir anksčiau nepakankama migrantų kvalifikacija buvo didžiausia problema. Nors imigrantų dalis Vokietijoje sudaro 7,3 procentus visų jos gyventojų, jie sudaro 25 procentų socialinės paramos gavėjų ir 18 procentų Hartz IV gavėjų. Vien tai rodo, kad pabėgėliai kainuoja kelis kartus daugiau, negu jie atneša naudos.

Pasaulio eknomikos institutas lfW iš Kylio gruodžio 11 dieną paskelbė prognozes apie pabėgėlių kaštus Vokietijai. Ataskaitoje sakoma, kad išlaidos pabėgėliams gali sudaryti nuo 25 iki 55 milijardų eurų per metus, t.y. iki 2% BVP. Šie ekonomistai skaičiavo, kad bus išleidžiama 13000 eurų vienam imigrantui.

Prognozės apskaičiuotos 2016-2022 metams ir remiasi  prielaidomis, kad per metus atvyks tik 360 tūkstančių pabėgėlių (tik šiemet į Vokietiją jų atvyko nuo 1 iki 1,5 milijono), kad 30 procentų migrantų bus sugrąžinta į jų kilmės šalis, o 20 procentų iš pasiliekančiųjų turės laikiną leidimą likti šalyje. Jeigu į šalį iki 2020 atvyks po milijoną pabėgėlių, tokiu atveju išlaidos pasieks 55 milijardus arba 2 procentų Vokietijos BVP, t. y. tiek, kiek NATO rekomenduoja šalims leisti gynybai.

Bloomberg portalas rašė, kad 2015 metų ekonomikos Nobelio laureatas Angus Deaton Europai pranašauja niūrią ateitį, jis abejoja ar Europai pavyks išsikrapštyti iš šios ekonominės krizės. Jis pasakė, kad pabėgėlių problema „gali labai pabloginti ekonomikos padėtį“ ir „tai yra labai didelis pavojus“.

Tenka atkreipti dėmesį į Kylio ekonomistų apskaičiavimų bazę. Tai aisbergo viršūnė. Buvo skaičiuojamos vien socialinės išmokos pabėgėliams ir kiti federalinės vyriausybės kaštai, tuo tarpu apgyvendinimo, saugumo klausimai, švaros palaikymas ir taip toliau gula ant savivaldybių pečių, kurių dauguma Vokietijoje yra prasiskolinusios arba vos suduria galus su galais.

Pagal Ernst & Young skaičiavimus kas trečia savivaldybė Vokietijoje yra priešbankrotinėje būklėje ir nesugeba aptarnauti nuosavos infrastruktūros. Dar reikia atkreipti dėmesį į tai, kad atvykėliai vislūs, jų šeimos yra gausios, o vieno vaiko išlaikymas valstybei kainuoja 40-60 tūkstančių eurų metams.

Vos prieš nepilną pusmetį Vokietijos ekonomistai prognozavo, kad jų valstybei pabėgėliai kainuos 10 milijardų eurų per metus. Per kelis mėnesius 10 milijardų ūgtelėjo iki 55 milijardų! Metai dar nepasibaigė, ar neišaugs šie skaičiai iki Kalėdų dar labiau?!

Merkel kadencija einą į pabaigą, jos maro epidemiją primenanti valdymo epocha baigiasi, o jos užvirtą košę Vokietijai ir ES teks valgyti dešimtmečius.

Gera gyventi politikams – jie už nieką neatsako!

Petras Gulbinskas

Šauksmas