Vakarų judoligarchatas planuoja sutrikdyti interneto ryšį

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.earth.com/news/gia... 2023-08-25 10:34:00, skaitė 369, komentavo 5

Vakarų judoligarchatas planuoja sutrikdyti interneto ryšį

"Milžiniška Saulės dėmė, kurią iš Marso pastebėjo "Perseverance" roveris, netrukus gali sutrikdyti Žemės elektros tinklus"

NASA ekspertų komanda neseniai pastebėjo milžinišką Saulės dėmę, kuri, kaip prognozuojama, plėsis ir keisis, kol ateinančią savaitę atsidurs tiesiai priešais Žemę. Mokslininkai perspėjo, kad ši tamsesnė ir vėsesnė Saulės sritis gali sukelti galingus išsiveržimus, pavyzdžiui, Saulės žybsnius (intensyvius aukšto dažnio spinduliuotės pliūpsnius) ir vainikinės masės išsiveržimus (CME; didžiulius Saulės plazmos išsiveržimus). Tokie išsiveržimai gali susikirsti su Žeme, sutrikdyti palydovų navigaciją ir net sukelti elektros energijos tiekimo sutrikimus, todėl Saulės dėmių stebėjimas yra kur kas svarbesnis nei paprastas mokslinis smalsumas.

Nors tikslūs Saulės dėmės matmenys vis dar neaiškūs, NASA roveris "Perseverance" užfiksavo vaizdus iš stulbinančio daugiau nei 152 milijonų mylių atstumo nuo Saulės. Rugpjūčio 17-20 d. roveris užfiksavo Saulės dėmę, keliaudamas po Džezero kraterį Marse.

"Kadangi Marsas skrieja virš tolimosios Saulės pusės, "Perseverance" gali pamatyti artėjančias saulės dėmes daugiau nei savaitę prieš mus. Laikykite tai savo vienos savaitės įspėjimu: artėja didelė saulės dėmė", - pranešė "Spaceweather" ekspertai.

Šie užfiksuoti vaizdai buvo paversti animacija, kurioje kosmoso tuštumos fone matoma neryški saulė, o jos fasadą dengia pastebima šešėlinė masė. Ir, kaip pabrėžė mokslininkai, tam, kad būtų matoma tokiose mažos raiškos nuotraukose, saulės dėmė turi būti gerokai didelė.

Saulės išsiveržimai, dažnai vadinami Saulės žybsniais arba vainikinės masės išsiveržimais (CME), - tai didžiuliai energijos ir materijos išsiveržimai iš Saulės paviršiaus ir jos išorinės atmosferos. Štai trumpa apžvalga:

Saulės žybsniai - tai staigūs, intensyvūs ryškumo svyravimai. Tai mūsų Saulės žemės drebėjimų atmaina, kurią sukelia magnetinių laukų sąveika. Saulės žybsniai išskiria daug energijos, įskaitant beveik viso elektromagnetinio spektro spinduliuotę - nuo radijo bangų iki rentgeno ir gama spindulių.
Vainikinės masės išmetimai (CME) - tai didžiuliai Saulės vėjo ir magnetinių laukų pliūpsniai, kylantys virš Saulės vainiko arba išmetami į kosmosą. CME dažnai lydi Saulės žybsnius, bet gali įvykti ir atskirai. Tai didžiuliai dujų burbulai, kuriuos jungia magnetinio lauko linijos.

Saulės žybsniai ir CME gali skleisti stiprius rentgeno spindulius, kurie gali paveikti viršutinius Žemės atmosferos sluoksnius ir potencialiai sutrikdyti radijo signalus. Į Žemę nukreiptos CME įkrautos dalelės taip pat gali sutrikdyti mūsų planetos magnetosferą ir sukelti geomagnetines audras. Stiprios geomagnetinės audros gali trikdyti palydovų elektronikos veikimą ir net sutrumpinti jų veikimo trukmę. Kraštutiniais atvejais geomagnetinės audros gali sukelti elektros srovę elektros linijose ir sugadinti transformatorius bei kitus elektros tinklo komponentus.