Prieš pusę amžiaus buvo pradėtas naftos dolerio projektas. V.Katasonovas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-08-25 16:30:00, skaitė 475, komentavo 1

Prieš pusę amžiaus buvo pradėtas naftos dolerio projektas. V.Katasonovas

Naftos juanis gali tapti realiu naftos dolerio varžovu

1944 m. Bretton Vudse (JAV) vykusioje tarptautinėje konferencijoje buvo padėti pokario pasaulio pinigų ir finansų sistemos pamatai. Šiame susitikime 44 valstybių delegacijos balsavo už JAV pasiūlytą aukso ir dolerio standartą. JAV doleris buvo apibrėžtas kaip pasaulinė valiuta tarptautiniams atsiskaitymams už prekybą, investicijas ir oficialiųjų atsargų kaupimą. Ypatingą statusą doleris įgijo ne tik dėl to, kad buvo galingiausios to meto pasaulio ekonomikos piniginis vienetas, bet pirmiausia dėl to, kad Vašingtonas garantavo kitų šalių pinigų institucijoms laisvą dolerio keitimą į auksą iš JAV iždo rezervo. Kitaip tariant, doleris buvo padengtas Amerikos ekonomikos gaminama prekių mase, ir jos aukso rezervu.

Aukso ir dolerio standartas gyvavo mažiau nei du dešimtmečius. Viena vertus, dolerio masė pasaulyje augo gana sparčiai. Kita vertus, JAV ekonominė padėtis tapo kuklesnė kitų sparčiai atsigaunančių ir besivystančių ekonomikų fone. Tačiau svarbiausia, kad Amerikos aukso atsargos ėmė tirpti, o pasaulyje atsirado vis daugiau žmonių, norinčių iškeisti "žalią popierių" į geltonąjį metalą. Paskutinis asmuo, kuriam pavyko gauti Amerikos auksą mainais į dolerius, buvo Prancūzijos prezidentas Šarlis de Golis. Tai buvo 1965 m., ir sakoma, kad amerikiečiai ne visiškai patenkino jo prašymą. Po to buvo atverstas paskutinis aukso ir dolerio standarto istorijos puslapis. 1971 m. rugpjūčio 15 d. Amerikos iždas galutinai užtrenkė "aukso langą", buvo oficialiai paskelbta, kad dolerių keitimas į auksą nutrauktas. O 1973 m. Tarptautinis valiutos fondas nusprendė atsisakyti fiksuotų valiutų kursų ir JAV dolerio aukso pariteto. De facto aukso ir dolerio standartas nustojo egzistuoti.

Įvyko pauzė. Nebuvo aišku, kuo pakeisti šį standartą. Prancūzai siūlė viena ar kita forma atkurti aukso standartą. Suprasdamas, kad Amerika baiminasi greitai prarasti aukso atsargas, Paryžius siūlė radikaliai peržiūrėti oficialią aukso kainą (arba aukso paritetą) ir pakelti ją tris kartus, pavyzdžiui, iki 100 JAV dolerių už Trojos unciją. Kiti priminė, kad 1944 m. valiutų-finansų konferencijoje anglų delegacijos vadovas, garsus ekonomistas Džonas Meinardas Keinsas (John Maynard Keynes) kaip pasaulinę valiutą pasiūlė viršvalstybinį piniginį vienetą, vadinamą "bancor", kurį išleistų tarptautiniai kliringo namai. Tuo metu angliškasis variantas buvo atmestas. Dabar apie jį prisiminta. Be to, daugeliui atrodė, kad būtent jam pritars tarptautinė bendruomenė. Dar 1968 m. Tarptautinio valiutos fondo šalys narės nusprendė, kad vadinamąsias specialiąsias skolinimosi teises ((Special Drawing Rights – SDR) išleis fondas. Pirmoji SST partija buvo išleista 1969 m. sausio mėn. SST yra tų pačių viršvalstybinių pinigų, apie kuriuos kalbėjo Johnas Keynesas, prototipas. Daugelis buvo įsitikinę, kad septintajame dešimtmetyje prasidės galinga SST emisija, kuri imta vadinti "popieriniu auksu". Tačiau XX a. septintojo dešimtmečio pradžioje bendras SST emisijos kiekis išliko labai kuklus - tik kiek daugiau nei 9 mlrd. vienetų.

Pasirodo, kad "pinigų valdovai" (pagrindiniai JAV Federalinės rezervų sistemos akcininkai) jau kurė alternatyvią tarptautinės pinigų ir finansų sistemos versiją. Tačiau iki tol jie viską laikė griežtoje paslaptyje. Pirmasis informacijos nutekėjimas įvyko 1973 m. pavasario pabaigoje - vasaros pradžioje. Buvo pranešta, kad tų metų gegužę Švedijoje, vietovėje, vadinamoje Saltshoebaden, įvyko kitas metinis Bilderbergo klubo susitikimas. Ši vieta - tai izoliuota kurortinė sala, priklausanti švedų bankininkų Wallenbergų klanui. Priminsiu, kad Bilderbergo klubas (BC) - tai neformali pasaulio elito, pirmiausia pasaulinės finansinės oligarchijos atstovų, grupė, kuri svarsto svarbiausius tarptautinės politikos ir ekonomikos klausimus, priima atitinkamus sprendimus, o vėliau juos įgyvendina pasitelkdama savo narių galimybes. BC veikia nuo 1954 m., ir daugelis mano, kad šis klubas yra pasaulinės vyriausybės prototipas.

1973 m. gegužės mėn. vykusiame susitikime dalyvavo 84 svečiai, kurių didžioji dalis buvo iš finansų-bankininkystės ir naftos pasaulio. Svarbiausia susitikimo figūra buvo Deividas Rokfeleris (David Rockefeller) iš banko "Chase Manhattan Bank", kuris tuo metu buvo vadinamas Amerikos establišmento "direktorių valdybos vadovu". Kiti svarbūs susitikimo dalyviai buvo Robertas Andersonas iš "Atlantic Richfield Oil", lordas Greenhillas iš "British Petroleum", seras Ericas Rollas iš "S. J. Warburg", George'as Ballas iš "Lehman Brothers" ir Walteris Levy iš "Standard Oil". Tarp svarbiausių politinių veikėjų taip pat reikėtų paminėti Zbigniewą Brzezinskį, kuris, beje, 1977 m. buvo paskirtas JAV prezidento J. Carterio patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Kaip pažymėjo garsus Vakarų analitikas Williamas F. Engdahlis, 1973 m. BC susitikimo darbotvarkę parengė Amerikos politikos veteranas Robertas D. Murphy. Tai tas pats Murphy, kuris 1922 m., būdamas JAV konsulu Miunchene, pastebėjo mažai žinomą Adolfą Hitlerį ir išsiuntė JAV valstybės departamentui depešą su rekomendacijomis atkreipti dėmesį į šį daug žadantį pradedantįjį politiką.

Minėtame susitikime pagrindinis amerikiečių pranešėjas buvo minėtasis Walteris Levy, Davido Rockefellerio protežė, turėjęs "Standard Oil" konsultanto statusą. Jo kalbos esmė buvo ta, kad padėtis pasaulinėje juodojo aukso rinkoje yra tokia, jog naftos kainų augimas artimiausiu metu yra neišvengiamas. BC susitikime vykusiose diskusijose naftos kainų augimo tema buvo kalbama ne apie tai, kaip užkirsti kelią šiam augimui, bet kaip jam pasirengti. Taip pat ir apie tai, kaip pritaikyti pasaulinę pinigų ir finansų sistemą prie naujų realijų. Buvo suformuluotos pagrindinės gairės pasaulio naftos ir bankų verslo vadovams: pirmiesiems - pasirengti būsimam staigiam pajamų iš naftos augimui ir "teisingam" jų paskirstymui; antriesiems - pasirengti gauti pajamų iš naftos ir teisingai paskirstyti šias pajamas paskolų forma pasaulio ekonomikoje.

Iš pavienių informacijos nutekėjimų nebuvo labai aišku, kokia galėtų būti numatomo juodojo aukso kainos kilimo priežastis. Tačiau po kelių mėnesių viskas tapo aišku. 1973 m. rudenį pasaulyje prasidėjo vadinamoji energetikos krizė. Ją sukėlė žmogus. Tuomet "Rokfelerių grupei" pavyko išprovokuoti keturgubą juodojo aukso kainos padidėjimą tiesiog per kelis mėnesius. Pagrindinė matoma šios naftos ir valiutos intrigos figūra buvo Henris Kisindžeris (Henry Kissinger), Rokfelerių klano protežė. Pažymėtina, kad tuo metu Jungtinėse Valstijose kilo skandalas, vadinamas "Votergeitu", nukreiptas prieš tuometinį šalies prezidentą Ričardą Niksoną (Richard Nixon). Prezidentas nebeturėjo laiko spręsti JAV užsienio politikos klausimų, valdžios vairas šioje srityje de facto visiškai perėjo į Kisindžerio, kuris tuo metu vienu metu buvo atsidūręs dvejose svarbiose pareigose - valstybės sekretoriaus ir prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais - rankas.

Vadovaujamas savo pagrindinio mokytojo Davido Rockefellerio, jis sugebėjo meistriškai parengti ir įgyvendinti spektaklį, vadinamą arabų ir Izraelio karu. Būdamas profesionalus provokatorius, jis sugebėjo priversti Egiptą ir Siriją 1973 m. spalio 6 d. įsiveržti į Izraelį ir pradėti karą, žinomą kaip "Doomsday War". Šis karas sukėlė tą patį naftos kainų šoką, kuris buvo numatytas, tiksliau, suplanuotas 1973 m. gegužės mėn. Formaliai jį sukėlė naftos embargas, kurį juodojo aukso eksportuotojai įvedė JAV ir kai kurioms Vakarų Europos šalims (pirmiausia Olandijai) kaip Izraelio bendrininkėms. 1973 m. spalio 16 d. OPEC šalys per susitikimą Vienoje paskelbė, kad juodojo aukso kainą didina nuo 3,01 iki 5,11 JAV dolerio už barelį. Tai reiškė, kad kaina iš karto padidėjo 70 proc. ir tai buvo precedento neturintis vienkartinis padidėjimas per visą (maždaug šimtmetį trunkantį) naftos rinkos gyvavimą. Be to, kitą dieną Saudo Arabija, Kuveitas, Irakas, Libija, Abu Dabis, Kataras ir Alžyras paskelbė, kad spalio mėnesį, palyginti su rugsėjo mėnesiu, naftos gavybą sumažins 5 %. O vėliau kas mėnesį ją mažins po 5 proc. Naftos mažinimas baigsis tik tada, kai Izraelis atlaisvins okupuotas teritorijas. Iki metų pabaigos juodojo aukso kaina išaugo keturis kartus! Tikrieji naftos šoko organizatoriai - angloamerikiečių sluoksniai - buvo šešėlyje, o visa pikta pasaulio bendruomenės reakcija buvo nukreipta į arabų šalis, išgaunančias naftą.

1974-75 m. Henris Kisindžeris įtvirtino 1973 m. paskutiniais mėnesiais pasiektą sėkmę (kylant juodojo aukso kainoms). H. Kisindžeris surengė keletą derybų su OPEC šalių vadovais dėl visiško perėjimo prie atsiskaitymo doleriais už tiekiamą naftą. Tai leistų išlaikyti aukštą JAV Federalinės rezervų sistemos "spausdinimo mašinos" produktų paklausą. Pirmoji šalis šiame sąraše buvo Saudo Arabija. Prisiminkime, kad JAV ir Saudo Arabijos santykių istorija prasidėjo Antrojo pasaulinio karo metais. Jau tada Vašingtonas ėmė "vaišinti" šios dykumų valstybės šeichus ir karalius. Tokio "mandagumo" motyvas buvo akivaizdus - gauti prieigą prie šio pusiasalio naftos turtų. Visų pirma 1945 m. vasarį Amerikos prezidentas F. Ruzveltas, grįžęs iš Jaltos konferencijos, amerikiečių kreiseryje "Quincy" susitiko su Saudo Arabijos karaliumi. Šio susitikimo metu F. Ruzveltas iš Rijado gavo garantijas, kad Amerikos bendrovės galės naudotis Saudo Arabijos naftos turtais, o Saudo Arabijos karalius gavo garantijas, kad Vašingtonas jį ypatingai globos. Taip Vašingtonas karo pabaigoje "išspaudė" Londoną iš teritorijos, kuri tradiciškai priklausė pastarojo įtakos sferai.

Valstybės sekretoriui Kisindžeriui pavyko įtikinti Saudo Arabijos karalių, kad Vašingtonas galės dosniai atsidėkoti Rijadui už sutikimą 100 proc. naudoti žaliąją valiutą juodojo aukso prekyboje. Pirma, Vašingtonas aprūpins Rijadą ginklais, o tai leis Saudo Arabijai tapti įtakinga šalimi Artimuosiuose ir Vidurio Rytuose. Antra, Vašingtonas garantuos, kad Izraelis netrukdys Saudo Arabijai didinti savo įtaką regione. Taip atsirado stabilus JAV ir Saudo Arabijos aljansas. Po Rijado sekė Kisindžerio vizitai į kitų naftą išgaunančių šalių sostines. Kur pažadais, kur grasinimais, kur gudrumu valstybės sekretoriui pavyko įtikinti visus OPEC lyderius, kad reikia pereiti prie vien tik dolerio naudojimo. Tačiau Kisindžeris įtikino šiuos lyderius ne tik pereiti prie žaliosios valiutos, bet ir siųsti gautus dolerius į Vakarų, pirmiausia Amerikos, bankus. Labiausiai susipainiojusiems jis aiškino, kad taip bus organizuota petrodolerių apyvarta. Bankai skolintų pinigus toms šalims, kurioms neužtektų žaliųjų dolerių, kad galėtų importuoti juodąjį auksą. O ar tai nėra palanku naftos eksportuotojams?

Taigi septintojo dešimtmečio viduryje gimė naftos doleris. Jo tėvas buvo Henris Kisindžeris (beje, jis tebėra gyvas; šių metų gegužės 27 d. jam sukako 100 metų). Tik po šio parengiamojo darbo 1976 m. sausio mėn. Kingstone (Jamaika) įvyko tarptautinė pinigų ir finansų konferencija. TVF šalys narės nusprendė panaikinti aukso ir dolerio standartą ir pakeisti jį popierinio dolerio standartu. Auksas buvo išstumtas iš pinigų pasaulio, o Amerikos doleris tapo absoliučiu monopolininku tarptautinėje Vakarų pinigų ir finansų sistemoje. Jei 1944 m. auksas buvo naudojamas kaip Amerikos dolerio atrama, tai dabar tokia atrama turėjo tapti juodasis auksas. Taigi teisingiau būtų sakyti, kad Jamaikos konferencija patvirtino ne popierinio dolerio, o naftos dolerio standartą.

Šiandien pasaulyje vyksta dramatiški įvykiai. Jamaikos pinigų ir finansų sistema patiria rimtą krizę. Yra ženklų, kad JAV doleris praranda savo patrauklumą net tose šalyse, kurios laikomos Vašingtono sąjungininkėmis. Saudo Arabija, kuri buvo tradicinė Amerikos sąjungininkė ir beveik pusę amžiaus pardavinėjo savo naftą už dolerius, nebedemonstruoja tokios pat pagarbos nei Vašingtonui, nei JAV doleriui. Ne šiandien - rytoj ji pradės ją tiekti už Kinijos juanius. Tikruoju naftos dolerio konkurentu gali tapti naftos juanis. Jamaikos sistemos konstrukcijoje yra labai rimtas, labai pavojingas plyšys. Iki šiol nei TVF, nei Vašingtonas, nei kas nors kitas Vakaruose oficialiai nekėlė klausimo, kas galėtų pakeisti dabartinę dolerio sistemą. Manau, kad pasirengimas ją pakeisti jau vyksta, tačiau užkulisiuose. Kaip ir XX a. septintojo dešimtmečio pirmoje pusėje, kai buvo rengiamasi panaikinti aukso ir dolerio standartą ir sukurti naftos dolerį.

Prof.Valentinas Katasonovas

https://www.fondsk.ru/news/2023/08/21/polveka-nazad-byl-dan-start-proektu-neftedollara.html