TVF ir TAB kuria pasaulinę koncentracijos stovyklą kodiniu pavadinimu "CBDC". V.Katasonovas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-08-26 18:45:00, skaitė 599, komentavo 2

TVF ir TAB kuria pasaulinę koncentracijos stovyklą kodiniu pavadinimu

 

CBDC ("centrinio banko skaitmeninės valiutos") ir toliau išlieka "top" tema pasaulio ir Rusijos žiniasklaidoje. Tarptautinių atsiskaitymų banko (TAB angl. Bank for International Settlements, BIS) duomenimis, šiuo metu "CBDC" tema dirba apie 130 centrinių bankų. Kai kurie jų yra pradiniame darbo etape, užsiėmę šio klausimo nagrinėjimu. Kiti jau yra parengę nacionalinės skaitmeninės valiutos koncepciją ir ruošiasi atlikti eksperimentus bei bandymus. Dar kiti jau bando skaitmenines valiutas vykdydami bandomuosius projektus. Galiausiai kai kurie jau įteisino CBDC nacionaliniu mastu. Tokių šalių ir jurisdikcijų yra apie tuzinas. Tarp jų yra Bahamų salos, Jamaika ir Nigerija.

Pažymėtina, kad kiekviena šalis turi savų CBDC koncepcijų ir projektų ypatumų. Pavyzdžiui, kai kuriose šalyse jie pateikiami kaip mažmeninės valiutos, t. y. skirti naudoti fiziniams asmenims. Kitose jos pateikiamos kaip didmeninės valiutos, skirtos juridiniams asmenims. Dar kitose šalyse jos pristatomos kaip universalios valiutos, t. y. skirtos ir fiziniams, ir juridiniams asmenims. Skirtumų galima pastebėti ir kituose parametruose. Iš pradžių beveik visi centriniai bankai skelbė, kad jų kuriami CBDC yra skirti tik vidaus naudojimui. Tačiau per pastaruosius metus ar dvejus daugelis svarstė, ar nacionalinės skaitmeninės valiutos galėtų būti naudojamos tarptautiniams mokėjimams ir atsiskaitymams aptarnauti. Atsižvelgiant į požymius, kad doleris ir euras, kaip tradiciškai tokioms operacijoms naudojamos valiutos, tapo "toksiški". Be to, pradėjo mažėti pasitikėjimas SWIFT sistema, per kurią anksčiau vykdavo liūto dalis visų tarptautinių valiutos sandorių.

Tada į sceną išeina Tarptautinis valiutos fondas ir Tarptautinių atsiskaitymų bankas ir pareiškia esantys pasirengę "vadovauti" CBDC kūrimo ir naudojimo procesui visose pasaulio šalyse. Ir padėti šalims vykdyti tarptautinius mokėjimus ir atsiskaitymus naudojant CBDC. 

TVF neseniai paskelbė išsamius dokumento, pavadinto "CBDC gairės", metmenis. Jame turėtų būti išdėstyti tokie klausimai, kaip pagrindiniai reikalavimai skaitmeninei valiutai, pasirengimas ją paleisti, teisiniai aspektai, projektavimo gairės, technologiniai metodai, galimas makrofinansinis poveikis ir kt. Planuojama, kad dokumentą (dar vadinamą "Vadovu") sudarys 19 teminių skyrių ir jis bus peržiūrimas kiekvienais metais. Be to, vadove bus pateikiama informacija apie tai, kaip TVF bendradarbiauja CBDC tema su šalimis narėmis ir kitomis tarptautinėmis organizacijomis. TVF prašymą parengti Vadovą ekspertai vertino kaip bandymą sukurti bendrą CBDC reguliavimo sistemą.

Tačiau vadovas tuo nesibaigia. 2023 m. birželio 19 d. TVF valdančioji direktorė Kristalina Georgieva per konferenciją Rabate (Marokas) paskelbė, kad TVF rengia pasaulinę CBDC platformą. Tai reiškia, kad Fondas siūlytų save visoms šalims narėms kaip tarpusavio mokėjimų ir atsiskaitymų per CBDC tarpininką. 

Liepos pabaigoje Kanados ekspertai paskelbė straipsnį "TVF siekis sukurti CBDC: pasaulinės CBDC platformos pradžia" (IMF's push for CBDCs: The beginnings of the global CBDC platform). Jame pažymima, kad Kanados bankas šiais metais, atrodo, sustabdė skaitmeninio Kanados dolerio kūrimo darbus. Tačiau TVF pranešimas apie pasaulinę CBDC platformą gali priversti šalies centrinį banką persigalvoti: "...TVF darbas prie pasaulinės CBDC platformos gali priversti Kanados banką persvarstyti savo planus ir vietoj to paspartinti CBDC įgyvendinimą, kad kanadiečiai nerizikuotų prarasti potencialios pasaulinės CBDC platformos naudos."

Minėtas TVF vadovo pareiškimas buvo paskelbtas birželio 20 d. Pažymėtina, kad tą pačią dieną savo metinę ataskaitą paskelbė Tarptautinių atsiskaitymų bankas. Ypač įdomus yra trečiasis ataskaitos skyrius, pavadintas "Ateities pinigų sistemos planas: tobulinti senąją, sudaryti sąlygas naujai". Jame siūloma sukurti "vieningąją didžiąją knygą"(unified ledger) - sistemą, skirtą finansinio ir realaus turto sandoriams registruoti, kontroliuoti ir įgyvendinti protokolais. Projektu siekiama išplėsti CBDC funkcionalumą visiškai fiksuojant (tokenization)  viską ir bet ką. Pirma, objektus ("aktyvus"). Antra, pačius subjektus, valdančius objektus ("aktyvus"), t. y. juridinius ir fizinius asmenis. Ir visi be išimties. 

Kiekviena šalis turėtų turėti savo apskaitos ir kontrolės sistemą, o BIS konsoliduos nacionalines sistemas į pasaulinę sistemą, arba "bendrąją buhalterinę knygą".

BIS ataskaitoje nurodoma, kad visi nuosavybės objektai, įskaitant gamtos išteklius, kitą fizinį turtą, intelektinę nuosavybę, pinigus ir kitą finansinį turtą, bus ženklinami (skaitmeninami). Juridinių asmenų fizinis turtas - įmonės (gamybos objektai), infrastruktūros objektai, žemės sklypai, transporto priemonės, biurai ir kt. Fizinių asmenų fizinis turtas - namai, automobiliai, pinigai, vertybiniai popieriai ir kt. Kiekvienam objektui bus priskirtas atskiras skaitmeninis indeksas (žetonas), prie kurio bus pridedama bent dviejų rūšių informacija. Pirmoji - kokybiniai ir kiekybiniai duomenys apie turtą, jo būklę ir nuosavybę, kurie turi būti tikslinami realiuoju laiku. Antroji duomenų rūšis - tai darbo su kiekvienu objektu taisyklės (kurias taip pat galima koreguoti).

Anglų kalba leidžiamo portalo "Technocracy News & Trends" straipsnyje "The BIS Is Orchestrating The Big Switch To Digital Currency" (BIS organizuoja didelį perėjimą prie skaitmeninės valiutos) BIS projekto esmė paaiškinama taip: 

"Tai reiškia, kad visiems fiziniams ištekliams, visam savo turtui ir visam neasmeniniam turtui, pavyzdžiui, atogrąžų miškams Brazilijoje, suteikiama skaitmeninė vertė. Paprastiems piliečiams bus suteikta skaitmeninė turto versija, tačiau tikrąjį turtą ir toliau kontroliuos centrinių bankų sistema, o BIS bus piramidės viršūnėje." 

BIS iniciatyvą pastebėjo ir komentavo daugelis žurnalistų ir ekspertų. Liepos 18 d. amerikiečių leidinys THE WASHINGTON STANDARD paskelbė straipsnį BIS Blueprint = Global Control Of ALL Assets, Information & People. Straipsnyje iš dalies teigiama: "...BIS planas numato, kad visa privati nuosavybė realiame pasaulyje, pavyzdžiui, pinigai, namai, automobiliai ir t. t., bus "žetonizuota" į skaitmeninį turtą viename pasauliniame "viskas viename" registre." CBDC taps šio tokenizuoto pasaulio "veiklos pagrindu" ir tarnaus kaip rezervinė valiuta vieningame registre. Sandoriai tarp CBDC ir tokenizuoto turto, kuris yra realus turtas, bus sklandžiai vykdomi per išmaniąsias sutartis vienoje programuojamoje platformoje."

Corey Lynnas (Corey Lynn), žinomas kaip aukšto lygio tiriamosios žurnalistikos atstovas, pavadino šį planą "visuotine visko - turto, informacijos, žmonių - kontrole". Catherine Austin Fitts, finansų analitikė, buvusi "Dillon, Read & Co" vykdomoji direktorė, teigė, kad "pasaulis juda link masinės vergovės ir proto kontrolės".

Štai dar viena citata iš minėto straipsnio "BIS organizuoja didelį perėjimą prie skaitmeninės valiutos": "Ir kaip JT, WEF ir PSO, TAB veikia už visų suverenios vyriausybės įstatymų ribų. Jis yra Vienos pasaulinės vyriausybės monetarinis padalinys, atitinkantis būtinus aplinkosaugos, socialinius ir valdymo "kriterijus", nustatytus JT Darbotvarkėje 21 ir Darbotvarkėje 2030. Nes visuomenė be grynųjų pinigų puikiai atveria kelią į visuomenę be nuosavybės". Viskas teisinga. Išskyrus tai, kad autoriai pamiršo paminėti Tarptautinį valiutos fondą tarptautinių organizacijų, veikiančių "už visų suverenios valdžios įstatymų ribų", sąraše. TVF ir TAB šiuo metu yra pagrindiniai pasaulinės skaitmeninės koncentracijos stovyklos statytojai.

Prof. Valentinas Katasonovas

https://www.fondsk.ru/news/2023/08/24/mvf-i-bmr-stroyat-mirovoy-konclager-pod-kodovym-nazvaniem-cbdc.html