Prancūzijos režimas žengia pirmyn, kad per interneto naršyklę būtų galima vykdyti cenzūrą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-08-27 08:14:00, skaitė 291, komentavo 4

Prancūzijos režimas žengia pirmyn, kad per interneto naršyklę būtų galima vykdyti cenzūrą

Prancūzijos diktatorius yra parengęs priimti prieštaringai vertinamą įstatymo projektą, kurį patvirtinus interneto naršyklės būtų priverstos blokuoti interneto svetaines, apie kurias pranešė vyriausybė. Šia priemone "siekiama" užkirsti kelią internetinių sukčių problemai, tačiau jos pasekmės toli gražu neapsiriboja vien saugumu.

"Gerų ketinimų kupinas, bet pavojingas žingsnis", - rašoma "Mozilla" fondo tinklaraštyje, kuriame įstatymo projektas apibūdinamas kaip "distopinis". Iki šiol panašūs standartai egzistuoja tik autoritarinėse ir totalitarinėse šalyse, nors yra demokratinių valstybių, kuriose cenzūra ir valstybinis sekimas jau yra gana agresyvūs, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, JAV ar Australijoje.

"Šis žingsnis", - tęsia straipsnio autorius Udbhavas Tiwari, - ir "autoritarinėms vyriausybėms suteiks vadovėlį", kaip įgyvendinti represinę politiką ir panaikinti "cenzūros apėjimo priemonių egzistavimą".

Taigi, šis žingsnis "pražūtingas atviram internetui ir neproporcingas siekiamiems tikslams", tęsia Tiwari. Ne tiek dėl to, kad Prancūzijos režimas yra itin despotiškas (jis toks nėra), bet visų pirma dėl to, kad autoritarinės vyriausybės galės lengvai pasinaudoti techninėmis priemonėmis, sukurtomis reaguojant į šį įstatymą.

Be to, visada patartina prisiminti, kad jei šiandien turime pedokratines vyriausybes, linkusias gerbti asmens laisves, ypač iškrypėlių ir pedofilų, tai nėra tikra, kad taip bus ir rytoj. Vien tik priemonių, keliančių grėsmę pagrindinėms laisvėms, egzistavimas yra - arba turėtų būti - visų pirma liberalių visuomenių problema. Todėl "Mozilla" siūlo alternatyvą: prireikus ir toliau naudoti esamas priemones, kad apsisaugotume nuo kenkėjiškų programų ir galimo sukčiavimo.

Palyginti su Prancūzijos režimo pasiūlymu, šiomis priemonėmis visiškai neužkertama prieiga prie pavojingomis laikomų interneto svetainių, o tik informuojamas vartotojas. Po to yra galimybė (galbūt nelabai matoma) toliau naršyti savo rizika. Tai toli gražu nėra tas atvejis, kai naršyklė blokuoja prieigą prie svetainės ir tai daro vyriausybės nurodymu.

Taip pat verta pabrėžti, kad dabartiniai sprendimai, kaip išvengti blokavimo, jie neveiktų. Iš tikrųjų neužtektų naudoti alternatyvius DNS: jei pati naršyklė blokuoja tam tikrą svetainę, ji vis tiek ją užblokuos. Galėtų būti naudinga naudoti VPN, tikintis, kad naršyklė pati aptiks kitą IP adresą (taigi ir kitą šalį) ir nustos blokuoti svetaines.

Pripažįstama ar nepripažįstama, kad tokie pasiūlymai iš tiesų yra įkvėpti geriausių ketinimų, geriausiu atveju yra naivūs ir šiek tiek kvaili. Tokia sistema iš tiesų visiškai nepadėtų išvengti internetinių sukčių ir turėtų nereikšmingą poveikį piratavimui - temai, kuri niekada neminima tekstuose, bet daugiau nei aktuali kalbant apie šiuos klausimus.

Be to, dažniausiai šios priemonės iš tikrųjų yra saugumo problema, t. y. visiškai priešinga tam, ko norėtųsi. Kai kurios vyriausybės, pirmiausia, pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė, primygtinai reikalauja, kad programinėje įrangoje būtų "vyriausybės naudojimui skirtų galinių durų". Teoriškai kažkas, ką tik FFOO jie galėtų naudoti, pavyzdžiui, peržiūrėti "Whatsapp" pokalbius, kurie kitu atveju nebūtų prieinami dėl šifravimo.

Galinių durų ataka - tai būdas pasiekti kompiuterio sistemą arba užšifruotus duomenis apeinant įprastus sistemos apsaugos mechanizmus. Kūrėjas gali sukurti užpakalines duris, kad būtų galima pasiekti taikomąją programą, operacinę sistemą (OS) arba duomenis trikčių šalinimo ar kitais tikslais. Užpuolikai naudojasi užpakalinėmis durimis, kurias įdiegia programinės įrangos kūrėjai, taip pat patys įdiegia užpakalines duris kaip kompiuterio išnaudojimo dalį.

Nesvarbu, ar jos pridedamos kaip administravimo priemonė, atakos priemonė, ar mechanizmas, leidžiantis vyriausybei pasiekti užšifruotus duomenis, bet koks galinių durų diegimas kelia pavojų saugumui. Grėsmių sukėlėjai visada ieško tokių pažeidžiamumų, kuriais galėtų pasinaudoti.

Gaila, kad tokių dalykų nėra: jei yra durys, pro jas gali įeiti bet kas, ir nėra jokio būdo sukurti praėjimą, kuriuo galėtų naudotis tik teisėsaugos institucijos. Todėl tos užpakalinės durys taip pat taptų įėjimu nusikaltėliams ir sukčiams, ir mes atsidurtume klasikiniame atvejyje, kai vaistas yra blogiau už ligą.