Herkus Baranauskas-Deltuvis. Kur Lietuva?

Autorius: Herkus Baranauskas-Deltuvis Šaltinis: https://www.sarmatas.lt/08/her... 2023-08-29 17:52:00, skaitė 179, komentavo 0

Herkus Baranauskas-Deltuvis. Kur Lietuva?

Pastaruosius pusantrų metų girdime vien tik „Ukraina, Ukraina”. „Aukokit Ukrainai”, „remkit Ukrainą”. Šimtai milijonų eurų skiriama Ukrainai – tai ginklams, tai „atstatymui”. Nors apie kokį atstatymą galima kalbėti, jei karas nepasibaigė?

O štai apie prabangius ukrainiečių karininkų ir politikų automobilius ir dvarus Ispanijose, nupirktus „iš kažkur atsiradus milijonams eurų”, negirdėjo tik kurti…

Neseniai per žinias pranešė, kad „vaikų darželio Ukrainoje atstatymui” skirta 5 mln eurų. Ir tai esą, dar ne pabaiga. 5 mln vaikų darželiui Ukrainoje randama. O vaikų darželiams ar mokykloms Lietuvoje – „lėšų nėra”.

Nors tos lėšos „Ukrainos atstatymui” – tai visų mūsų sunešti pinigėliai. Ar visų mūsų vardu paimtos paskolos. Kurias mūsų partijos perveda ne Jonukų ir Ramunių, o Volodymyrų ir Nastių, „darželiams”…

Artėja daug rinkimų. Valomos dulkės net nuo Burokevičiaus bendražygės. Partijos ir judėjimai pradeda rinkiminius šou. Vieni akivaizdžius, kiti ne taip matomus. Partijos suokia apie žmonių teises (tuo pačiu neprisimindamos to, ką kalbėjo per Kąvydo aferą, kuri dar nė nesibaigė).

Pasakoja apie „žaliąją energetiką ir nulinę emisiją, kuri užtikrins ir laisvę, ir lygybę, ir brolybę”. Kai kurios netgi ima vaidinti, kad joms rūpi lietuvių kalba, papročiai ir prigimtinė šeima ar energetika.

Tačiau visos partijos ir judėjimai visose savo pasakose apie „šviesų rytojų” ir „būsimą gyvenimo gerinimą” (jas išrinkus), būtinai įklijuoja ir Ukrainą. „Remsim Ukrainą”, „Iki Ukrainos pergalės”, „Mes be Krymo nenurimsim” ir panašiai.

Visos partijos, kaip susitarusios (nors kam tartis, kai esi to paties medžio vaisius) kartoja tą patį – „mes už gerovę Lietuvai (bet Ukraina dabar svarbiau)”. Todėl reikia sankcijų ne tik Rusijai, bet ir Baltarusijai…

Nors jau seniai visi, kas nors kiek susigaudo savo kelnių turinyje, turėjo suprasti, kad „sankcijos Rusijai” (iš kurios šeimininkė Amerika šiais metais nupirko rekordinį kiekį urano) griauna ne Rusijos, o tas sankcijas įvedusių šalių ekonomikas.

Ir, kad tas Europos (tame tarpe ir Lietuvos) ekonomikos griovimas (deindustrializacija) lyg tyčia atitinka ir Švabo, ir JAV interesus…

Ir kol visi „patriotai” rėkia apie sankcijas, griaunančias savas ekonomikas, nei mūsų melasklaida, nei stambieji akspėrtai, besidžiaugiantys kiekvienu ukrainietiško drono išmuštu langu Maskvoje, kažkodėl nepasako, jog Rusija iš kažkeliasdešimtos ekonomikos pernai pakilo į TOP penketuką (pagal BVP perkamosios galios paritetą), pralenkdama Vokietiją (kurios ministrė Baerbok neseniai pareiškė, kad „sankcijos neveiksmingos”). Ir berėkdami apie tai, kas žalinga Lietuvai, jie sugeba vaidinti, kad siekia gero Lietuvai.

https://www.intellinews.com/russia-overtakes-germany-to-become-fifth-biggest-economy-in-the-world-in-gdp-on-a-ppp-basis-286944/

„Mes užtikrinsime gerovę Lietuvai” suokia visos partijos, tuo pačiu primindamos, kad „mūsų pareiga remti Ukrainą”. Remti pinigais, daiktais, įranga. Ir nesvarbu, kad kiekvienas euras, pervestas Ukrainai, tai yra euras, atimtas iš Lietuvos.

Kad kiekvienas „Ukrainoje atstatytas darželis”, tai nepastatytas darželis Lietuvoje. Kad kiekviena įmonė, uždaryta „dėl sankcijų Rusijai”, tai nauji bedarbiai lietuviai, neuždirbtos biudžeto lėšos ir didesnis Lietuvos, o ne Rusijos, skurdas.

O ar nors viena partija, nors vienas judėjimas pasakė – „Ukraina svarbu, tačiau Lietuva yra svarbiau. Nes tik Lietuva yra mūsų Tėvynė.
Todėl mes remsime Ukrainą (ar kitas šalis) moraliai (ir tuo, kas atlieka patenkinus savo žmonių poreikius), o visas materialias ir fizines pastangas nukreipsime Lietuvos gerovei kurti ir savo tautai stiprinti”?

Bent aš to negirdėjau. Nes visos partijos bijo būti nelojalios šeimininkui. Būti ‘ne trende’. O bet ką, kas užsimena, kad lietuviui turi būti Lietuva svarbiausia, iš karto apšaukiamas kremliniu, vatiniu, putinistu. Nes esą Ukraina gina ir mus… Nors ką ji gina, tos šalies prezidentas yra pats pasakęs.

Nežinau kaip kitiems, tačiau man joks judėjimas, klausiantis „kieno Krymas”, užuot paklausęs „ką padaryti, kad Lietuvoje imtų daugėti lietuvių”, nėra nei patriotinis, nei provalstybinis. O yra eilinė Vašingtono ir Švabo paklodė.

O gal mūsų taip vadinami patriotai ir politikai save tiek susitapatino (jei išsigalvojo translytizmą, tai gal įsikalė ir transtautiškumą?) su Ukraina, kad jiems jau vaidenasi, kad būtent Mykolos ir Raisos yra tikri lietuviukai, o ne Marytės ir Jonukai, kuriems reikia mokyklų ir darželių?

Tokiu atveju gal jiems geriau kandidatuoti Ukrainoje, o ne Lietuvoje?

Pirmą kartą šis įrašas paskelbtas jo autoriaus asmeninėje Facebook paskyroje