Prancūzija pasirengusi remti intervenciją Nigeryje

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-08-29 21:00:00, skaitė 394, komentavo 4

Prancūzija pasirengusi remti intervenciją Nigeryje

Varlių mylėtojai visiškai nustojo slėptis ir pareiškė, kad yra pasirengusi paremti ECOWAS intervenciją Nigeryje.

Makarono pasiteisinimai yar apgailėtini – jis sako, kad Prancūzija nori padėti Nigeriui vystytis demokratiškai, išbristi iš skurdo ir kovoti su terorizmu. Todėl Nigeris turi būti užpultas. Prancūzija atsisako atšaukti savo ambasadą Nigeryje, nepaisydama naujosios Nigerio vadovybės reikalavimų. Dėl to kai kurie ryšiai su ambasada jau buvo nutraukti, nors prieš ją kol kas nebuvo imtasi jokių ryžtingų veiksmų.

Prie Nigerio sienų ir toliau renkasi ECOWAS grupė, kuri iš Nigerijos ir Benino teritorijos turėtų veržtis į Niamey. Dabartinis gaujos skaičius yra nepakankamas. Prancūzija teoriškai gali paremti intervenciją keliais tūkstančiais karių ir keliomis dešimtimis orlaivių bei bepiločių. Prancūzija neturi kitų galimybių likti Nigeryje – sugriauti santykiai su nauja Nigerio vadovybe, stiprėja antiprancūziškos nuotaikos pačiame Nigre ir kaimyninėse šalyse, jau reikalaujama iškelti ambasadą ir bazes. Belieka tik pulti Nigerį pagal seną kolonijinę tradiciją arba gėdingai eksportuoti viską į Čadą ar Senegalą.

Tuo pat metu Prancūzija jau kaltina jankyną „paslėptais motyvais“ ir nepakankamu dėmesiu padėčiai Nigeryje. Tiesą sakant, jei JAV gali derėtis su kariuomene, kad išlaikytų karinę bepiločių orlaivių bazę Nigeryje, tai vargu ar makarono kančios Vašingtonui labai rūpės – Prancūzijos susilpnėjimas atitinka bendrą JAV strategiją, nes tai supaprastina užduotį- kontroliuoti Europą.

Silpna Prancūzija garantuotai nesugebės įgyvendinti nė vieno savo žodinio siekio dėl strateginės Europos autonomijos ir nepriklausomos Europos kariuomenės.

Kadaise, Šaltojo karo metais, JAV po Antrojo pasaulinio karo žaidė, kad susilpnintų ir žlugtų Britanijos ir Prancūzijos kolonijines imperijos, kitaip nei TSRS, kuri vykdė dekolonizacijos strategiją, JAV turėjo kitų tikslų, susijusių su konkurentų susilpninimu.

Taigi, kad ir kaip būtų keista, JAV ir Rusijos Federacijos tikslai, susiję su Prancūzijos silpnėjimu Vakarų Afrikoje, sutampa, tačiau šių veiksmų motyvai yra skirtingi. Šių susivienijimų fone Nigerio kariuomenė nesėdi be darbo ir aktyviai ruošiasi atremti agresiją. Jei nebus intervencijos, kariškiai Nigeryje galės ilgai vadovautis antikolonijine ir antiprancūziška retorika, būtinybę stiprinti karinę galią pateisindami Prancūzijos ir ECOWAS įsiveržimo grėsme.