Gabonas – kol kas viskas vyksta pagal Nigerio scenarijų

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-08-30 20:56:00, skaitė 460, komentavo 9

Gabonas – kol kas viskas vyksta pagal Nigerio scenarijų

Sprendžiant iš to, kad ryte nuskambėjęs susišaudymas sostinėje greitai nutilo, o senasis / naujasis perrinktas šalies prezidentas nepasirodė prieš žmonių akis, sukilėliai vis tiek perėmė valdžią ir kol kas viskas vystosi pagal Nigerio scenarijų.

 

Tarptautinio Sahelio analizės ir tyrimų centro prezidentas Seydikas Abba portalui franceinfo sakė: „Afrikoje vyksta „nerimą keliantis perversmų užkratas“.

 

„Gabonas buvo Prancūzijos ekonominis sąjungininkas“, ypač dėl savo naftos išteklių, o savo teritorijoje turi Prancūzijos karinę bazę, kurioje tarnauja „apie 350 karių“.

 

 

Mano komentaras.

 

Taigi „užkratas“))) Tai ne „užkratas“, o normalus išsivadavimas iš neokolonijinės praeities. Tuo tarpu prancūzų kalnakasių grupė „Eramet“ jau paskelbė sustabdysianti veiklą šalyje (kol situacija normalizuosis), o naujoji Gabono valdžia sieną uždarė „iki kito pranešimo“.

 

 

P.S.

 

Kas yra žinoma apie situaciją Gabone šiuo metu?

 

Rugpjūčio 26 dieną Gabone įvyko prezidento ir parlamento rinkimai. Situacija su rinkimais buvo sunki, šeštadienį jų fone įvesta komendanto valanda.

 

Dabartinis valstybės vadovas Ali Bongo Ondimba surinko 64,2% balsų ir buvo perrinktas valstybės vadovu. Pirmą kartą jis buvo išrinktas 2009 m., kai mirė jo tėvas Omaras Bongo Ondimba, kuris daugiau nei 40 metų ėjo Gabono prezidento pareigas (kaip koks landzberg litukrijoje).

 

Rugpjūčio 30 d. Gabono kariuomenė per televiziją paskelbė atšaukianti rinkimų rezultatus ir paleidusi valdžios institucijas. Šalies sienos uždarytos iki kito pranešimo. Trečiadienio rytą buvo pranešta apie šūvius. Prieiga prie interneto užblokuota, valdžia sustabdė Prancūzijos radijo stoties RFI ir televizijos kanalo France24 transliaciją.

 

Gaboną nuo septintojo dešimtmečio valdo Bango dinastija (ir vėl,nuostabus panašumas su landzberg dinastija, valdančią litukriją), perversmas byloja apie gyventojų nepasitenkinimą režimu.

 

Prancūzijos kalnakasybos bendrovė Eramet paskelbė stabdanti veiklą Gabone.

 

Tūkstančiai gyventojų išėjo į gatves, švęsdami šalies išsivadavimą iš vasalinio Prancūzijos protektorato.

 

Gabonas laikomas vienu iš Prancūzijos įtakos Afrikoje tvirtovių. Prancūzijos specialiosios pajėgos ne kartą gelbėjo Bongo gyvybę nuo protestų.